bilki.bg - Раят на билките!

Количка 0 бр. 0,00 лв.

Исхемична болест на сърцето - лечение, билки

Неправилно функциониране на сърцето вследствие на стесняване или задръстване на артериите, кръвоснабдяващи сърдечния мускул. Води до болки в гърдите при пренапрягане, стрес или депресия. Може да предизвика сърдечен удар, когато недостигът на кислород уврежда част от сърдечния мускул.

Исхемична болест на сърцето

Исхемична болест на сърцето причини

Основната причина за исхемична болест на сърцето са холестеролните плаки по стените на сърдечните съдове. Те възпрепятстват притока на кръв към сърдечния мускул, който ни сигнализира с болка в гърдите, ангина пекторис.
Какво допринася за развитието на коронарна болест на сърцето?
• артериална хипертония (повишаване на кръвното налягане над 140/90)
• заседнал начин на живот
• наднормено тегло / недохранване
• пушене
• лоша наследственост (например хипертония или инфаркт на миокарда при роднини)
• диабет
• прекомерен психо-емоционален стрес, чести стресови ситуации

 • Чили цели чушлета - сладко-люти, Capsicum annuum

  Чили цели чушлета - сладко-люти, Capsicum annuum

  Цена: 4,75 лв.

 • Масло от Чесън - за имунитет и сърце, Bioherba, 100 софтгел капсули
 • Рискови фактори, предпазни мерки при исхемична болесъ на сърцето

  Възраст

  Известно е, че атеросклеротичният процес започва още в детството. Резултатите от аутопсичните изследвания потвърждават, че атеросклерозата напредва с възрастта. Още на 35-годишна възраст коронарната болест на сърцето е една от 10-те водещи причини за смърт.

  Пол

  Сред множеството противоречиви разпоредби относно коронарната болест на сърцето не се съмнява - преобладаването сред болните мъже. В едно от големите проучвания на възраст 30-39 години, атеросклерозата на коронарните артерии е открита при 5% от мъжете и 0,5% от жените, на възраст 40-49 години, честотата на атеросклерозата при мъжете е три пъти по-висока.

  Генетични фактори

  Значението на генетичните фактори за развитието на коронарна болест на сърцето е добре известно, тъй като хората, чиито родители или други членове на семейството имат симптоматична коронарна болест на сърцето, има повишен риск от развитие на болестта.

  Лошо хранене

  Повечето радиочестоти за развитието на коронарна болест на сърцето са свързани с начина на живот, един от важните компоненти на който е храненето. Поради необходимостта от ежедневен прием на храна и огромната роля на този процес в живота на нашето тяло, е важно да знаем и поддържаме оптимална диета.

  Дислипидемия

  Многобройни епидемиологични изследвания показват, че плазмените нива на общия холестерол (холестерол), холестерола с ниска плътност имат положителна връзка с риска от развитие на коронарна болест на сърцето, докато съдържанието на холестерол с висока плътност на холестерола (HDL) е отрицателно. Поради тази връзка, LDL холестеролът се нарича "лош холестерол", а HDL холестеролът се нарича "добър холестерол."

  Артериална хипертония

  Стойността на повишеното кръвно налягане като рисков фактор за развитие на ИБС и сърдечна недостатъчност е доказана от многобройни проучвания.

  Захарен диабет

  И двата вида диабет значително увеличават риска от развитие на коронарна артериална болест и периферна съдова болест и още повече при жените, отколкото при мъжете.

  Наднормено тегло (затлъстяване)

  Сред най-значимите и в същото време най-лесно изменяемият RF на атеросклероза и коронарна болест на сърцето е затлъстяването.

  Ниска физическа активност

  При индивиди с ниска физическа активност коронарната болест на сърцето се развива 1,5-2,4 (средно 1,9) пъти по-често, отколкото при хора, водещи физически активен начин на живот.

  Пушене

  Връзката на тютюнопушенето с развитието на коронарна болест на сърцето и други неинфекциозни заболявания е добре известна. Тютюнопушенето влияе както върху развитието на атеросклерозата, така и върху процесите на тромбозата.

  Консумация на алкохол

  Връзката между консумацията на алкохол и смъртността от коронарна болест на сърцето е следната: пиещите имат много по-висок риск от смърт от пиещите умерено (до 30 г на ден по отношение на чист етанол).

  Стоматологични заболявания

  Увеличаването на сърдечно-съдовия риск при наличие на възпалителни заболявания на зъбите и устната кухина привлича все повече и повече внимание на лекарите през последните години.

  Исхемична болест на сърцето симптоми

  Основната симптоматична проява на исхемична болест е стенокардия. Тя се проявява под формата на болка в гръдния кош, болка е притискаща, атаката възниква внезапно, като правило, по време на стрес или физическо натоварване. С развитието на патологичния процес броят на ударите се увеличава. Болката може да бъде в областа на шията, лявата ръка, рамото, в някои случаи, на челюстта от лявата страна. Също така, може да се появи болка в горната третина на корема, да се появят гадене, киселини и чревни колики.

  Лечение при исхемична болест на сърцето

  Макар исхемичната болест на сърцето обикновено да се проявява преди четиридесетте, основите и са заложени в ранните години. Следните предпазни мерки, осъществени в юношеска възраст, предпазват от това заболяване. Те могат да помогнат и за контролиране на болеста.

  Поставяне на диагноза при исхемична болест на сърцето

  За да се постави диагноза на коронарна болест на сърцето, лекарят се основава на:
  - оплаквания (симптоми на заболяването),
  - историята на вашето заболяване,
  - медицинска история на вашето близко семейство,
  - рискови фактори
  - резултатите от физическото изследване.

  За диагностицирането на коронарна болест на сърцето едно проучване не е достатъчно. Ако лекарят подозира, че имате коронарна болест на сърцето, той провежда серия от изследвания, за да потвърди или опровергае диагнозата.

  Кога е нужно да се посети лекар при исхемична болест на сърцето

  Много пациенти, усещащи болка в гърдите, задух и липса на въздух не бързат да посетят лекар. Без да отдавате сериозно значение на първите признаци на заболяването, забавяте по-нататъшното лечение и влошавате прогнозата на заболяването. Навременното посещение до лекар, пълноценната диагноза и правилната тактика на лечение могат да спасят живот, да ви върнат към здрав и пълноценен живот.

  Практически съвети при исхемична болест на сърцето

  • Не пушете.

  Билки при исхемична болест на сърцето

  • Изследванията на тайландски учени показват, че лютивите червени пиперки предотвратяват образуването на съсиреци в кръвта. Включете в храната си лютиви чушки или червен пипер.

  • Лукът и чесънът също предотвратяват образуването на съсиреци в кръвта. Поръсвайте обилно храната си с тях или вземайте по 3 чеснови капсули 3 пъти дневно.

  • Пресният джинджифил в храната намалява съсирването на кръвните плочици и образуването на съсиреци.

  Хранене при исхемична болест на сърцето

  • Ако имате наднормено тегло, опитайте се да го намалите или поне не увеличавайте килограмите. Изследванията показват, че излишните килограми оказват значителен натиск върху сърцето и повишават нивото на холестерина в кръвта.

  • Яжте много зърнени храни, плодове и зеленчуци, сушен боб  и грах.

  • Вместо червено месо и млечни произведения яжте птичо месо, риба (особено с повече мазнини, като скумрията и сьомгата) и белтъчини в зеленчуците.

  • Ограничете употребата на яйца, пълномаслени млечни продукти, сладкиши, сладки и бисквити и сол.

  • Гответе със зехтин, а не с масло или мас.

  • Яжте по една шепа орехи дневно.

  Упражнения при исхемична болест на сърцето

  • Упражненията по аеробика (бързото ходене, джогинг или комплекс от упражнения) в продължение на 20-30 минути, 3 пъти седмично, трябва да е минимумът, тъй като те укрепват сърцето, разширяват артериите и изгарят излишния холестерин.

  Релаксация при исхемична болест на сърцето

  Освобождаването от стреса е важно за предпазването от болестта и за нейното лечение:

  • Йога и медитирането намаляват стреса и отпускат.

  • Масажът и аромотерапията са ефективни методи за умствено и физическо отпускане.

  • Успешно средство е биозареждането, ако не успявате да се отпуснете.

  Традиционна медицина при исхемична болест на сърцето

  • Предписват се лекарства, които да подобрят кръвния поток и да намалят работата на сърцето. Може да се препоръча хирургическа намеса с байпас за отстраняване на увредена артерия. Антиопластията е метод, при който в стеснената част на артерията се вмъква балонче, за да я разпъне и да увеличи нейния обем, улеснявайки движението на кръвния поток.

   

  Продукти свързани със статията

  1. Чили кълцано, Capsicum annuum L.

   Чили кълцано, Capsicum annuum L.

   Цена: 1,57 лв.

  2. Чесън гранули, Culinary, Allium sativum

   Чесън гранули, Culinary, Allium sativum

   Цена: 1,66 лв.

  3. Джинджифил корен на прах - при артрит, Zingiber

   Джинджифил корен на прах - при артрит, Zingiber

   Цена: 1,33 лв.