bilki.bg - Раят на билките!

Количка 0 бр. 0,00 лв.

Гадене – лечение, хранене, аромотерапия, билки

Гадене – лечение, хранене, аромотерапия, билкиПрилошаване с или без повръщане. Гаденето може да е причинено от тежка храна, голямо количество алкохол, хранително отравяне, шок, неприятна миризма, гледка или вкус, мигрена, стрес или да се прояви като реакция срещу леки или по-сериозни заболявания. Гаденето може да се дължи на неразположение при пътуване или на някои лекарства.

 • Пчелник стрък - при кашлица и храчки, Marrubium vulgare

  Пчелник стрък - при кашлица и храчки, Marrubium vulgare

  Цена: 1,78 лв.

 • Джинджифил ароматен корен рязан - за чай при грип и настинка, Zingiber officinale
 • Гадене причини

  При чревни инфекции усещането за гадене е съпроводено с повръщане и коремна болка. Нарушенията в панкреаса са придружени от неприятно усещане за продължително гадене и силно подуване на корема. При отравяне и гастрит винаги се появява гадене. Апендицитът в някои случаи е придружен от гадене, което обикновено се превръща в повръщане. При липса на производство на тиреоидни хормони има усещане за постоянна гадене и сънливост. В случай на сърдечни проблеми, гаденето също се превръща в повръщане, но това не носи облекчение на пациента, често има болка в корема. Когато приемате някои антибиотици, като страничен ефект на лекарството може да бъде придружен от гадене, по-малко повръщане.

  Гадене симптоми

  Продължителността на гадене и повръщане, времето на появата им, ефектът от тях върху приема на храна зависят от основната им причина. Например, гадене и / или повръщане почти веднага след хранене може да се окаже гастрит (възпаление на стомашната лигавица), в рамките на 1-8 часа след хранене - отравяне.

  При продължително повръщане могат да се появят признаци на дехидратация:

  сухота в устата;
  жажда;
  мътни очи;
  рядко уриниране, редукция на урината, тъмно оцветена урина;

 • Лайка цвят екстра - при бронхиални проблеми и гастрит, Matricaria chamomilla
 • Джинджифил Тинктура за имунитет и при грип, Bioherba, 50 мл
 • Има и редица симптоми, които са признаци на опасни, животозастрашаващи състояния и изискват незабавна медицинска помощ:


  примес с кръв в повръщаното;
  силно главоболие, дезориентация, увреждане на съзнанието;
  коремна болка;
  признаци на дехидратация;
  задух;
  повръщане, което продължава повече от един ден (за деца, ако трае няколко часа, особено в комбинация с диария и треска).

  Най-често повръщането и гаденето изчезват в рамките на 6-24 часа. Ако се повторят тези симптоми през седмицата и ако подозирате възможна бременност, трябва да се консултирате с лекар.

  Лечение на гадене

  Билки при гадене

  • Отварата от пчелинок е ефикасно лекарство при гадене, предизвикано от стрес или нервно напрежение: залейте 2 ч. л. от изсушената билка с чаша кипяща вода, оставете да покисне 10 минути, пийте 3 пъти на ден.

  • Отварата от лайка успокоява стомаха. Можете да я намерите разфасована в пакетчета за чай.

  • Джинджифилът е ефикасен при повечето видове гадено: изсипете 1 ч. л. от прясно настъргания корен в чаша вряща вода, оставете ди покисне 5 минути, прецедете и пийте, когато е необходимо.

  Хомеопатия при гадене

  • При гадене само при миризмата на или при мисълта за храна или пътуване, което изчезва след хранене: сепия (Sepia).

  • При гадене, което се облекчава сред повръщане: блювателен орех (Nux vomica).

  • При гадене, което се облекчава след хранене, придружено от обилно слюнкоотделяне, и ако по-рано сте страдали от анемия: млечна киселина.

  • Гадене и повръщане, които се успокояват, ако коремът е непокрит: тютюн (Tabacum).

  Аромотерапия при гадене

  • Гадене, причинено от стрес или емоционални смущения, се лекува най-добре с етерични масла от сандалово дърво и лавандула: прибавете по 4 капки от всяко към топлата вана.

  Хранене при гадене

  • За гадене, причинено от храна:

  • ако можете да ядете, вземайте лесно смилаеми пълнозърнести храни, зеленчукови супи или задушени зеленчуци.

  • пийте много течности, най-вече вода.

  • яденето на сухи бисквити може да премахне гаденето.

  Акупресура при гадене

  • Поставете десния си палец от вътрешната страна на китката, на разстояние три пръста над нея. Притискайте силно в продължение на 1 минута. След това преместете палеца на 2 пръста над китката и притискайте още една минута. Повторете с другата ръка.

  Хипноза при гадене

  През 2015 г. Американското списание за клинична хипноза публикува статия на Lankon S.R. ефективността на хипнозата при лечение на повръщане, гадене и болка.

  Идиопатичните болки възникват, като правило, спонтанно, без външна провокация. Усещанията за болка са мономорфни и имат ясна локализация. Няма тенденция към миграция на болка. Асоциираните симптоми са представени от идеални мании, тоест мании.

  За психопатологичната квалификация на идиопатичните болки се предлага специален термин - „притежаващи усещания“. Характерен е стеничният вариант на поведение на болката. Въпреки тежестта на синдрома на болката, пациентите не проявяват признаци на астенизация. Желанието за преодоляване на болестта и поддържане на предишното ниво на професионална и социална активност е ясно изразено.

  В това проучване авторът показва лечението на идиопатични стомашно-чревни симптоми, които понякога се срещат на практика и за които не се прилага нито една от обичайните медицински теории.

  В този случай симптомите имат дълбоко лични и сложни причини, които се реконструират за читателя.

  Съвети за предотвратяване на гаденето

  Не си лягайте.Когато легнете, стомашния сок може да се надигне по хранопровода, увеличавайки усещането за гадене и дискомфорт.
  Отворете прозорец или седнете пред вентилатор.
  Направете студен компрес.
  Дишайте дълбоко.
  Починете си.
  Пийте повече течности.
  Пийте чай от лайка.
  Подушете лимон.

  Традиционна медицина при гадене

  • При упорито гадене, чиято причина е неизвестна и което продължава повече от 48 часа, трябва да се обърнете към лекар.

  Когато се установи причината, може да ви се предпишат антиеметични лекарства, които потискат мозъчния център, контролиращ повръщането.

   

  Продукти свързани със статията

  1. Пчелник стрък - при кашлица и храчки, Marrubium vulgare

   Пчелник стрък - при кашлица и храчки, Marrubium vulgare

   Цена: 1,78 лв.

  2. Джинджифил корен на прах - при артрит, Zingiber

   Джинджифил корен на прах - при артрит, Zingiber

   Цена: 1,33 лв.

  3. Лайка цвят екстра - при бронхиални проблеми и гастрит, Matricaria chamomilla