Добре дошли в bilki.bg - Раят на билките!

Количка 0 бр. 0,00 лв.

Гадене – лечение, хранене, аромотерапия, билки

Гадене – лечение, хранене, аромотерапия, билкиПрилошаване с или без повръщане. Гаденето може да е причинено от тежка храна, голямо количество алкохол, хранително отравяне, шок, неприятна миризма, гледка или вкус, мигрена, стрес или да се прояви като реакция срещу леки или по-сериозни заболявания. Гаденето може да се дължи на неразположение при пътуване или на някои лекарства.

Гадене причини

При чревни инфекции усещането за гадене е съпроводено с повръщане и коремна болка. Нарушенията в панкреаса са придружени от неприятно усещане за продължително гадене и силно подуване на корема. При отравяне и гастрит винаги се появява гадене. Апендицитът в някои случаи е придружен от гадене, което обикновено се превръща в повръщане. При липса на производство на тиреоидни хормони има усещане за постоянна гадене и сънливост. В случай на сърдечни проблеми, гаденето също се превръща в повръщане, но това не носи облекчение на пациента, често има болка в корема. Когато приемате някои антибиотици, като страничен ефект на лекарството може да бъде придружен от гадене, по-малко повръщане.

Гадене симптоми

Продължителността на гадене и повръщане, времето на появата им, ефектът от тях върху приема на храна зависят от основната им причина. Например, гадене и / или повръщане почти веднага след хранене може да се окаже гастрит (възпаление на стомашната лигавица), в рамките на 1-8 часа след хранене - отравяне.

При продължително повръщане могат да се появят признаци на дехидратация:

сухота в устата;
жажда;
мътни очи;
рядко уриниране, редукция на урината, тъмно оцветена урина;

Има и редица симптоми, които са признаци на опасни, животозастрашаващи състояния и изискват незабавна медицинска помощ:

примес с кръв в повръщаното;
силно главоболие, дезориентация, увреждане на съзнанието;
коремна болка;
признаци на дехидратация;
задух;
повръщане, което продължава повече от един ден (за деца, ако трае няколко часа, особено в комбинация с диария и треска).

Най-често повръщането и гаденето изчезват в рамките на 6-24 часа. Ако се повторят тези симптоми през седмицата и ако подозирате възможна бременност, трябва да се консултирате с лекар.

Лечение на гадене

Билки при гадене

• Отварата от пчелинок е ефикасно лекарство при гадене, предизвикано от стрес или нервно напрежение: залейте 2 ч. л. от изсушената билка с чаша кипяща вода, оставете да покисне 10 минути, пийте 3 пъти на ден.

• Отварата от лайка успокоява стомаха. Можете да я намерите разфасована в пакетчета за чай.

• Джинджифилът е ефикасен при повечето видове гадено: изсипете 1 ч. л. от прясно настъргания корен в чаша вряща вода, оставете ди покисне 5 минути, прецедете и пийте, когато е необходимо.

Хомеопатия при гадене

• При гадене само при миризмата на или при мисълта за храна или пътуване, което изчезва след хранене: сепия (Sepia).

• При гадене, което се облекчава сред повръщане: блювателен орех (Nux vomica).

• При гадене, което се облекчава след хранене, придружено от обилно слюнкоотделяне, и ако по-рано сте страдали от анемия: млечна киселина.

• Гадене и повръщане, които се успокояват, ако коремът е непокрит: тютюн (Tabacum).

Аромотерапия при гадене

• Гадене, причинено от стрес или емоционални смущения, се лекува най-добре с етерични масла от сандалово дърво и лавандула: прибавете по 4 капки от всяко към топлата вана.

Хранене при гадене

• За гадене, причинено от храна:

• ако можете да ядете, вземайте лесно смилаеми пълнозърнести храни, зеленчукови супи или задушени зеленчуци.

• пийте много течности, най-вече вода.

• яденето на сухи бисквити може да премахне гаденето.

Акупресура при гадене

• Поставете десния си палец от вътрешната страна на китката, на разстояние три пръста над нея. Притискайте силно в продължение на 1 минута. След това преместете палеца на 2 пръста над китката и притискайте още една минута. Повторете с другата ръка.

Хипноза при гадене

През 2015 г. Американското списание за клинична хипноза публикува статия на Lankon S.R. ефективността на хипнозата при лечение на повръщане, гадене и болка.

Идиопатичните болки възникват, като правило, спонтанно, без външна провокация. Усещанията за болка са мономорфни и имат ясна локализация. Няма тенденция към миграция на болка. Асоциираните симптоми са представени от идеални мании, тоест мании.

За психопатологичната квалификация на идиопатичните болки се предлага специален термин - „притежаващи усещания“. Характерен е стеничният вариант на поведение на болката. Въпреки тежестта на синдрома на болката, пациентите не проявяват признаци на астенизация. Желанието за преодоляване на болестта и поддържане на предишното ниво на професионална и социална активност е ясно изразено.

В това проучване авторът показва лечението на идиопатични стомашно-чревни симптоми, които понякога се срещат на практика и за които не се прилага нито една от обичайните медицински теории.

В този случай симптомите имат дълбоко лични и сложни причини, които се реконструират за читателя.

Съвети за предотвратяване на гаденето

Не си лягайте.Когато легнете, стомашния сок може да се надигне по хранопровода, увеличавайки усещането за гадене и дискомфорт.
Отворете прозорец или седнете пред вентилатор.
Направете студен компрес.
Дишайте дълбоко.
Починете си.
Пийте повече течности.
Пийте чай от лайка.
Подушете лимон.

Традиционна медицина при гадене

• При упорито гадене, чиято причина е неизвестна и което продължава повече от 48 часа, трябва да се обърнете към лекар.

Когато се установи причината, може да ви се предпишат антиеметични лекарства, които потискат мозъчния център, контролиращ повръщането.