bilki.bg - Раят на билките!

Количка 0 бр. 0,00 лв.

Пчелинок, действие и приложение на билката

(пчелник, блага трева)

Marrubium vulgarе L.
Английски - White Horehound, Немски – Gemeine, Andorn , Френски - Marube blanc, Руски - Шандра обыкновенная
Сем. Lamiaceae (Labiatae) - Устноцветни

Пчелинок
Основно действие на билката пчелинок

Пчелникът има установено жлъчкогонно, спазмолитично, експекториращо действие.

Експериментални и клинични данни на билката пчелинок

Алкалоидите бетоницин, турицин и стахидрин са показали сърдечно-съдово действие, посочват в първите си данни за пчелника учените. В резултат на експериментални данни спиртният извлек от дрогата се препоръчва като откашлящо средство при хроничен бронхит, емфизем, коклюш. Алкохолни, етерни и хлороформени извлеци от пчелника притежават спазмолитичен ефект, става ясно от изследвания на учени. Установено е и хипотензивно действие.

Емпирични данни на билката пчелинок

В народната медицина пчелникът намира особено широко приложение при хепатити и холецистити. Билката, известна още като пчелинок или блага трева, се използва още от антични времена и като успокояващо кашлицата, и отхрачващо средство при различни белодробни заболявания, включително и белодробна туберкулоза, където освен това, се има пред вид и апетитовъзбуждащото му действие. Пчелникът се прилага и при стомашно-чревни разстройства, при болезнена и недостатъчна менструация.

Множество състояния и болести, при които се прилага пчелинок

В народната медицина отварата от пчелинок се използва като хипотензивно, успокоително и холеретично средство. Народните лечители го предписват при хепатит, холецистит, бъбречнокаменна болест, възпаление на бъбреците и пикочния мехур, респираторни инфекции, бронхит, бронхиална астма, заболявания на стомаха и червата, диария, малария, болезнени и неадекватни периоди, ревматизъм, сърдечна слабост, аритмия и скрофула, анемия, спазми, за подобряване на апетита, като средство за успокояване на нервната система.


Инфузията на младите филизи на  пчелинок в народната медицина се използва като хемостатично средство и като анестетик при ревматизъм.

В народната медицина в Германия се използва при лечението на различни заболявания на дихателните органи, магарешка кашлица, сенилна и конвулсивна астма, при женски заболявания, заболявания на черния дроб, далака, пикочния мехур, жълтеница, камъни в бъбреците, заболявания на стомаха и червата с обилна секреция на слуз.

В България се използва за отделяне на храчки при възпаление на дихателните пътища, при остър и хроничен бронхит, магарешка кашлица, сенилна и спастична астма. Инфузията от билката се препоръчва и при заболявания на черния дроб и жлъчния мехур, стомашно и чревно възпаление и дисфункционална менструация при жени с анемия.

Начин на употреба на билката пчелинок

Вътрешно

Две чаени лъжички ситно нарязана дрога се накисва в една чаена чаша студена вода в продължение на 4 часа, след което се прецежда - доза за 1 ден.

Външно

Използва се под формата на лапи при ревматизъм, кожни обриви, кожни обриви при деца, за промиване на рани, язви, изплакване на устата при стоматит и зъбобол.

Описание на билката пчелинок

Пчелникът е многогодишно тревисто растение. Стеблото е изправено, 20-50 см високо, тъпо, четириръбо, бяло, влакнесто. Листата на пчелника са на дръжки, срещуположни в прешлените, на кръст, закръглено яйцевидни, неравномерно едро назъбени, с ясни жилки (отгоре потънали, отдолу изпъкнали). Цветовете са по няколко, приседнали в пазвите на листата във връхните прешлени. Венчето е бяло, тръбесто, двуустно. Плодът на пчелника е сух, разпадащ се на 4 орехчета. Пчелникът цъфти от май до септември.

Разпространение на билката пчелинок

Пчелникът расте по сухи тревисти места, като бурен по изоставени места, край пътища и селища. Разпространен е из цялата страна докъм 1000 м надморска височина. Освен у нас, пчелникът се среща в Европа (без по-голямата част от Северна Европа).

ПчелинокДрога на билката пчелинок

Надземната част по време на цъфтеж. (Herba Marrubii).

Съдържание на билката пчелинок

Пчелникът е сравнително малко проучван, установено е наличие на етерично масло, горчив фурандитерпенов лактон (марубин); алкалоиди бетоницин, турицин и стахидрин; танини, смоли.

Природозащитен статут на билката пчелинок

Видът не е защитен.

Отрицателно действащи факториК, ВНИМАНИЕ

Пчелинок е противопоказан при остри заболявания на стомашно-чревния тракт, особено при панкреатит и стомашна язва. Противопоказанията включват също бременност, кърмене, деца. При индивидуална непоносимост могат да се появят алергични реакции.