bilki.bg - Раят на билките!

Количка 0 бр. 0,00 лв.

Болест на Бехтерев - лечение, аромотерапия, йога

Болест на БехтеревИзвестна още като „бамбуков гръбнак“, това е възпаляване, което засяга ставите на гръбнака и таза, а понякога и на гръдния кош, които се срастват и причиняват сковаване и болка, особено след почивка.

 • Базово масло от Арника Монтана (Arnica oil), Bioherba, 50 мл

  Базово масло от Арника Монтана (Arnica oil), Bioherba, 50 мл

  Цена: 10,99 лв.

 • Тулси свещен на прах за коса и лице - силен антисептик, Radika, 100 гр.
 • Болест на Бехтерев причини

  Причините за болестта на Бехтерев не са напълно разбрани. Според много изследователи основната причина за заболяването е повишената агресия на имунни клетки по отношение на тъканите на собствените им връзки и стави. Болестта се развива при хора с наследствено предразположение. Хората, страдащи от болестта на Бехтерев са носители на определен антиген (HLA-В27), който причинява промени в имунната система.

  Отправна точка за развитието на заболяването може да бъде промяна в имунния статус в резултат на хипотермия, остро или хронично инфекциозно заболяване. Болестта на Бехтерев може да бъде причинена от нараняване на гръбначния стълб или таза. Рисковите фактори в развитието на заболяването са хормонални нарушения, инфекциозни-алергични заболявания, хронично възпаление на червата и половите органи.

  Симптоми на болестта на Бехтерев

  Болестта започва постепенно. Някои пациенти отбелязват, че през месеците или дори години преди началото на заболяването те са имали постоянна слабост, сънливост, раздразнителност, лека летлива болка в ставите и мускулите. Като правило, през този период симптомите се изразяват толкова лошо, че пациентите не отиват при лекаря. Понякога предвестникът на болестта на Бехтерев е постоянните, трудно лечими проблеми на очите.

  Характерен ранен симптом на болестта на Бехтерев е болката и усещането за скованост в лумбалния гръбнак. Симптомите се появяват през нощта, увеличават се сутрин, намаляват след горещ душ и упражнения. През деня болката е в покой, изчезва или намалява при движение.

  В по-късните стадии на болестта на Бехтерев, ставите на прешлените се сливат заедно и междупрешленните дискове се калцират. Образуват се междупрешленни костни "мостове", които са ясно видими на рентгеновите лъчи на гръбначния стълб. Промените в гръбначния стълб се развиват бавно в продължение на няколко години. Периодите на влошаване се редуват с повече или по-малко продължителни ремисии.

  Диагностициране на болестта на Бехтерев

  Лекарят изследва пациента, анализира историята на живота и фамилната анамнеза, прави се рентгенография на гръбначния стълб, CT и MRI диагностика.

  Лечение на болестта на Бехтерев 

  Хранене при болестта на Бехтерев 

  • Ограничете употребата на всякакви захари и храни, съдържащи скорбяла (тестени изделия, картофи). Увеличете употребата на бобовите растения и зеленчуците.

  • Ако често вземате успокоителни, за да облекчите болките, добре е да ги комбинирате с повече витамин С, съдържащ се в пресните плодове и зеленчуци, особено в цитрусовите плодове и сокове; с желязо, съдържащо се в червеното месо, птичето месо, рибата и зелените зеленчуци, както и с витамин А, съдържащ се в черния дроб, бъбреците, яйчения жълтък, маслото, в маргарина с витамини, пълномасленото мляко и в сметаната.

  Аромотерапия при болестта на Бехтерев 

  • Капнете 5-8 капки етерично масло от лавандула, босилек или розмарин във ваната за отпускане и облекчаване на болката.

  Хомеопатия при болестта на Бехтерев 

  • Няколко капки тинктура от арника във ваната ще облекчат болките и схващането.

  Хидротерапия при болестта на Бехтерев 

  • Редуването на горещи и студени компреси облекчава болката и вдървяването и може да се прилага толкова пъти, колкото е необходимо. Пригответе два съда с вода, единия с гореща, но не вряла, а другия със студена. Ако болките са в гърба, легнете по корем и накарайте партньора си да сгъне ни три една хавлиена кърпа, да я навие на руло и да я потопи в горещата вода. След това добре да я изцеди, да я разгъне и както е сгъната на три, да я наложи върху болното място за 3 минути. Същото се прави и с друга кърпа, потопена в студената вода. Горещата кърпа се отстранява и на нейно място се поставя студената за 1 минута. Редувайте ги така в продължение на 20 минути.

  Упражнения при болестта на Бехтерев 

  • Всекидневното раздвижване е особено важно за предотвратяване на сковаването - плуването е най-подходящо.

  Йога при болестта на Бехтерев 

  Йога също огъвкавява чрез разтягане и дихателни упражнения за разширяване на гръдния кош. Следните упражнения и пози трябва да се изпълняват ежедневно:

  • Застанете на колене на пода, сложете едната ръка на стомаха, а другата - на гръдния кош. Вдишайте, като издувате стомаха, след което бавно издишайте, докато спадне. После сложете ръката си на гърдите и повторете процедурата, като оставите гръдния си кош да се изпълни с въздух и да го издиша. Повторете бавно дихателното упражнение няколко пъти.

  Специализирана помощ при болестта на Бехтерев 

  • Остеопатията, практикуването на широ и масажът облекчават болката и повишават подвижността. Акупунктурата също облекчава болката. Добри резултати има и индивидуалното хомеопатично лечение.

  Традиционна медицина при болестта на Бехтерев 

  • Изписват се обезболяващи (аспирин, парацетамол), макар продължителната им употреба да води до недостиг на някои вещества (кървенето на стомаха води до загуба на желязо) и до образуване на язвички. Противовъзпалителни лекарства и стероиди се препоръчват заедно с физиотерапия за огъвкавяване.

   

  Продукти свързани със статията

  1. Етерично масло от Лавандула (Lavender oil), Bioherba, 10 мл

   Етерично масло от Лавандула (Lavender oil), Bioherba, 10 мл

   Цена: 5,69 лв.

  2. Свещен босилек – Тулси, при стрес и тревожност, Bioherba, 150 мг, 100 капсули
  3. Арника Монтана цвят - при ревматизъм и артрит, Arnica montana