Болест на Бехтерев - лечение, аромотерапия, йога

Известна още като „бамбуков гръбнак“, това е възпаляване, което засяга ставите на гръбнака и таза, а понякога и на гръдния кош, които се срастват и причиняват сковаване и болка, особено след почивка.

Болест на Бехтерев

Лечение

Хранене

• Ограничете употребата на всякакви захари и храни, съдържащи скорбяла (тестени изделия, картофи). Увеличете употребата на бобовите растения и зеленчуците.

• Ако често вземате успокоителни, за да облекчите болките, добре е да ги комбинирате с повече витамин С, съдържащ се в пресните плодове и зеленчуци, особено в цитрусовите плодове и сокове; с желязо, съдържащо се в червеното месо, птичето месо, рибата и зелените зеленчуци, както и с витамин А, съдържащ се в черния дроб, бъбреците, яйчения жълтък, маслото, в маргарина с витамини, пълномасленото мляко и в сметаната.

Аромотерапия

• Капнете 5-8 капки етерично масло от лавандула, босилек или розмарин във ваната за отпускане и облекчаване на болката.

Хомеопатия

• Няколко капки тинктура от арника във ваната ще облекчат болките и схващането.

Хидротерапия

• Редуването на горещи и студени компреси облекчава болката и вдървяването и може да се прилага толкова пъти, колкото е необходимо. Пригответе два съда с вода, единия с гореща, но не вряла, а другия със студена. Ако болките са в гърба, легнете по корем и накарайте партньора си да сгъне ни три една хавлиена кърпа, да я навие на руло и да я потопи в горещата вода. След това добре да я изцеди, да я разгъне и както е сгъната на три, да я наложи върху болното място за 3 минути. Същото се прави и с друга кърпа, потопена в студената вода. Горещата кърпа се отстранява и на нейно място се поставя студената за 1 минута. Редувайте ги така в продължение на 20 минути.

Упражнения

• Всекидневното раздвижване е особено важно за предотвратяване на сковаването - плуването е най-подходящо.

Йога

Йога също огъвкавява чрез разтягане и дихателни упражнения за разширяване на гръдния кош. Следните упражнения и пози трябва да се изпълняват ежедневно:

• Застанете на колене на пода, сложете едната ръка на стомаха, а другата - на гръдния кош. Вдишайте, като издувате стомаха, след което бавно издишайте, докато спадне. После сложете ръката си на гърдите и повторете процедурата, като оставите гръдния си кош да се изпълни с въздух и да го издиша. Повторете бавно дихателното упражнение няколко пъти.

Специализирана помощ

• Остеопатията, практикуването на широ и масажът облекчават болката и повишават подвижността. Акупунктурата също облекчава болката. Добри резултати има и индивидуалното хомеопатично лечение.

Традиционна медицина

• Изписват се обезболяващи (аспирин, парацетамол), макар продължителната им употреба да води до недостиг на някои вещества (кървенето на стомаха води до загуба на желязо) и до образуване на язвички. Противовъзпалителни лекарства и стероиди се препоръчват заедно с физиотерапия за огъвкавяване.

 1. ЛАВАНДУЛА МАСЛО, LAVENDER OIL, БИОХЕРБА, 10мл

  ЛАВАНДУЛА МАСЛО, LAVENDER OIL, БИОХЕРБА, 10мл

  Редовна цена: 5,17 лв.

  Промо цена 5,12 лв.

  1%

 1. СВЕЩЕН БОСИЛЕК ЛИСТ / ТУЛСИ / 300 МГ, 100 КАПСУЛИ, Биохерба Р

  СВЕЩЕН БОСИЛЕК ЛИСТ / ТУЛСИ / 300 МГ, 100 КАПСУЛИ, Биохерба Р

  Редовна цена: 13,99 лв.

  Промо цена 13,85 лв.

  1%

 1. АРНИКА , АРНИКА МОНТАНА , БИЛКА ЦВЯТ