ниймНийм билка

Използван още от преди 5000 години, ниймът (Azadirachtae Cort) е изключително мощна лечебна билка, която се прилага за над 30 различни заболявания. Домът на вечнозеленото растение е Пакистан, Индия и Бангладеш, като има широко приложение в Аюрведичната медицина и практика. Наричана "Божествена билка", тя намира приложение за лечение на диабет, жълтеница, кожни заболявания и подсилване на имунитета.

 • Нийм кора - имунитет и детокс, Azadirachtae Cort

  Нийм кора - имунитет и детокс, Azadirachtae Cort

  Цена: 3,34 лв.

 • Нийм на прах, Пудра за коса и лице, Radika, 100 гр.

  Нийм на прах, Пудра за коса и лице, Radika, 100 гр.

  Цена: 5,05 лв.

 • Уникалността на Нийм идва от там , че се използва цялото  растение за лечебни цели, като дори се добива масло от плодовете му. Приложено вътрешно като чай или напълнени капсули с билката, тя стимулира защитните сили на организма, като има антибактериално, антисептично и антивирусно действие. Има широко приложени при диабет, защото намалява нуждата от инсулин, при гъбични инфекции от всякакъв тип, нарушен метаболизъм и храносмилане, язви, лошо кръвообращение, грип и настинки, възпалено гърло, треска, хепатит, главоболие, кожни възпаления и екземи като псориазис. Също така, нийм има уникално действие върху кожата и косата при косопад, пърхут, акне, изгаряния и др. Всички тези действия се дължат на на множеството биологични активни вещества в нийм, които пречистват кръвта и стимулират цялостно организма. Изумително е, че билката влиза в състава и на редица продукти за устаната кухина, защото спира кървенето на венците и действа благоприятно при ранички и възпаления.

  Приложение на нийм:

  приложение на нийм

  Перорално можете да приемате чай от кората на нийм, напълнени празни капсули с билката или домашна тинктура.

  *Ако изберете приложение с празни капсули, смелете билката в кафемелачка и след това я пресейте през сито.

  Външно приложение:

  Почистващ тоник при акне: пригответе отвара от билката, като прилагате сутрин и вечер върху засегнатите зони.

  Лапи за налагане при псориазис, екземи и рани: смелете кората от нийм в кафемелачка, като към полученият прах добавете вряла вода до получаване на каша. Сместа се нанася върху марля и се поставя на засегнатото място за около 1 час.

  Маска за лице и коса при акне, пърхут и косопад: Смесете смяна кора от нийм с хума и бадемово масло, като добавите малко количество вода до получаване на каша. Маската се прилага 2 пъти седмично, като времето за престой е 15мин за лице и 1час за коса.

  *Количеството се определя според засегнатите участъци и дължина на косата.

  Паста от нийм за здрава кожа

  Направете паста от листа нийм на прах и малко количество вода, за да се създаде желаната консистенция. Нанесете пастата върху засегнатата кожа или тъкан. Нека да остане за около двадесет минути, докато почти не засъхне. Изплакнете и подсушете.

  За здрава кожа, нокти, коса и скалп

  Нанесете масло от нийм директно върху засегнатата кожа или нокти, и или го покрийте с мека кърпа, или го оставете да диша и абсорбира открито.
  Масажирайте с маслото от нийм директно в корените на косата и скалпа най-малко 60 минути преди къпане и изплакнете.

  За орална хигиена
  Използвайте масло от нийм за насърчаване на здрави зъби и венци. Жабурете и изплакнете.
  Нанесете билковата паста от нийм директно върху засегнатите зъби или венци.

  Нийм и аюрведа

  Нийм е доста горчив на вкус, което му дава мощна охладителна енергия. Този принцип на охлаждане, съчетан с способността му да поддържа здрава кръвоносната система, спомага за балансиране на питта – особено когато има топлина в ракта датху (кръвта). Излишъкът от питта може да се прояви по няколко начина; едно видимо място е кожата. Маслата от нийм традиционно се прилагат върху кожата като средство за успокояване на раздразнените и затоплени усещания, поддържане на удобна телесна температура и поддържане на здрава кожа и нокти.

  Нийм поддържа здравословно храносмилане и метаболизма/храносмилателен принцип в мастната тъкан, насърчава правилния метаболизъм, и подкрепя нивата на кръвната захар, които вече са в нормалния диапазон. Той често се приема вътрешно за насърчаване на състояние на равновесие в черния дроб, панкреаса и храносмилателния тракт. Горчивината на нийм също подобрява вкуса, който е в основата на здравословното храносмилане. Нийм има подобен балансиращ ефект върху питта и капха в прана ваха (дихателните пътища). В по-широк мащаб нийм поддържа естественото прочистване на каналите в тялото, както и подмладяване на здравите тъкани. Нийм в аюрведа се комбинира и с други билки в зависимост от желания ефект.

  Приложения на нийм

  За пречистване на кръвта
  За здрава кожа особено при акне
  Антиоксидантна подкрепа на панкреаса, баланс kapha, и подкрепа на нивата на кръвната захар, които вече са в здравословен диапазон.

  Нийм странични ефекти

  Нийм може да действа като охладителен агент и може да намали температурата на определена тъкан или дори на цялото тяло. Бъдете внимателни, ако е студено е ключов играч на даденото състояние. Прекратете употребата и се консултирайте с лекар, ако имате някакви признаци на гадене, повръщане, разстройство или глад. Нийм със сигурност е силна билка и трябва да се третира с уважение, особено когато се приема вътрешно. Тъй като билки/лекарствени взаимодействия не са били проучени екстензивно, бъдете внимателни при комбиниране на нийм с лекарства по рецепта.