Сладък пелин билка цена

/ по долу можете да намерите и рецепта за обикновен ПЕЛИН /

Билката пелин

 • Билки за Наложен пелин – Билкова смес за Пелиново вино, насипно
 • Сладък Пелин стрък рязан - детоксикация и при паразити, Artemisia annua
 • наложен пелин, пелинПелинът е оригинално българско нискоалкохолно билково вино, леко наситено с въглероден двуокис, който му придава приятен резлив вкус. По-ниското алкохолно съдържание, приятната горчивина, леката сладост, резливият вкус и ароматът на пелин, билки и плодове правят пелиновото вино уникално и специфично за България питие. Алкохолното съдържание на пелиновото вино е около 9-10 об.%. На цвят пелиновото вино може да бъде бяло, розово до светлочервено. Тъмночервеният цвят не е характерен за пелиновото вино. Обикновено пелиновото вино е бяло на цвят. В зависимост от технологията се различават два типа пелин - наложен и обикновен. По-сложна е технологията на наложения пелин. Тя обаче осигурява по-високо качество и естествена резливост.

  *Пелиновото вино се нарича "наложено", защото в буретата се налагат редове грозде, редове ябълки и дюли /или круши/, отгоре билките и всичко това се залива с вино от предната реколта.

 • Обикновен Пелин стрък на прах - против паразити, Artemisia Gattung
 • Традиция на приготвянето на домашен НАЛОЖЕН ПЕЛИН - рецепта:


  В каца за вино с канелка поставете дренаж отвътре на канелката и наредете пласт грозде, тънък пласт от билковата смес, пласт от нарязани ябълки и дюли. Редувайте така, докато се напълни 2/3 от съда. Затиснете с капак плътно и налейте младо едногодишно вино докато се напълни съда. Затворете с капак и замажете. Пелинът ще е готов след около 30 дни. 

  За производството му са необходими грозде, билкова смес за наложен пелин, плодове (ябълки и дюли) и здраво вино от предишна реколта. Бъчвата, в която се прави наложен пелин, трябва да има широк отвор с плътно прилепващ капак. Преди зареждане бъчвата се дренира, като пред канелата се поставя перфорирана пластмасова кутия. Това е необходимо за бързо и безпроблемно точене на пелиновото вино. За качеството на пелина от значение е зареждането на бъчвата. Първо най-отдолу се нарежда пласт от грозде с дебелина 10-15 см. Върху него се поставят резенки от ябълки и дюли. Върху тях се нареждат билките. След това отново се нарежда пласт грозде, плодове и билки и така до запълване на 2/3 от обема на бъчвата. Най-отгоре се поставя лъжливо дъно чрез нареждане и закрепване на дъски с размери, позволяващи свободно поставяне и изваждане. Така заредена, бъчвата се напълва с вино от предната година, здраво, бистро и с хармоничен вкус. Погрешно е схващането, че за пелин може да се използва и болно вино. Поставя се капакът, който се херметизира чрез замазване с хума или парафин.

  Количеството на билките се определя на база 0,5-0,6 г сухи билки за един литър вино. Количеството на пелиновата билка е 1/3 до 1/2 от общото съдържание. Другите билки се вземат поравно.

  Използваното грозде за приготвяне на пелиновото вино трябва да бъде с еластична кожица и да издържа на налягане. Такова е гроздето на сортовете Димят и Червен мискет. Гроздето на сорта Болгар не е подходящо. При зареждането и под тежестта на гроздето и виното част от зърната се пукат. Отделеният от тях сок се смесва с виното и го обогатява със захар, която започва бавно да ферментира. Образувалият се въглероден двуокис се разтваря във виното и му придава резливост. За да се възбуди ферментацията, в първите 1-2 дни след зареждането на бъчвата се правят едно-две претакания. С тях обаче не бива да се прекалява, защото има опасност ферментационният процес да протече бързо, което не е желателно. Колкото по-бавно протича ферментацията, толкова по-добре. За това спомага и изискването бъчвата да се монтира в хладно помещение с постоянна температура 15-16°С върху скеле, позволяващо удобно да се точи виното.


  Около 30-40 дни след зареждането на бъчвата пелиновото вино е готово за консумация. Ако е много горчив, може да се долее с миналогодишно вино. Готовия пелин налейте в бутилки. Като правило наложеният пелин се пие веднага след точене от бъчвата. Оставен на открито и за по дълго време, въглеродният двуокис излита и той губи едно от специфичните си свойства - резливостта.

  След консумиране на цялото количество, или разливане в бутилки, бъчвата може да се напълни отново с вино за получаването на втора партида По качество тя отстъпва на първата. За да се елиминира тази разлика и да се произведе по-голямо количество пелиново вино с еднакво качество след консумиране на известна част, бъчвата се допълва с вино. Това може да стане няколко пъти, но не повече от 3-4 пъти, като общото количество на допълнително добавяното на порции вино не превишава чувствително количеството на виното при първото зареждане.

  Качеството на пелиновото вино се изразява най-пълно, когато се консумира при температура около 10 °С. За целта бутилките се пълнят направо от канелата, затапват се веднага и се поставят в хладилника за охлаждане.

  Наложен пелин може да се приготвя само в края на гроздоберната кампания, когато има грозде и времето е достатъчно студено, за да осигури бавна и равномерна ферментация. Пелинът може да се приготви и наесен, но за целта трябва да се запази грозде. В такива случаи е възможно използване и на вино от същата реколта, но то трябва да бъде с добра бистрота, вече стабилизирано.

  ОБИКНОВЕН ДОМАШЕН ПЕЛИН

  обикновен пелинЗа разлика от наложения пелин, обикновения пелин - може да се произвежда през цялата година независимо от сезона.

  Билките се поставят в емайлиран съд. Заливат се с 1 л вряла вода. Разбъркват се и се покриват с платно. След 24 часа течната фаза се отделя, билките се заливат с 1 л вино, разбъркват се и се оставят за 24-48 часа. През това време съдът е покрит плътно с капак.

  След изтичане на срока течната фаза се отделя и прецежда през гъсто платно. Водният екстракт също се прецежда. Водният и виненият екстракт се смесват. В това състояние е готов за ползване. Екстрактът е биологично нестабилен. За съхранение по-дълго време трябва да се държи в хладилник. Независимо от това в 1 л екстракт може да се прибавят 2 мл серниста киселина, която ще повиши биологичната му стабилност.
  Виното предварително се подслажда чрез внасяне на захар, осигуряваща 30 до 50 г на литър. Предпочитаната захарност е около 30 г/л (5-6 супени лъжици захар за 1 литър). В подсладеното вино при постоянно разбъркване на порции се внася екстракт до получаване на желания аромат и горчивина на вкус. Оценка се прави след всяка порция. След като се размеси добре и се остави за няколко часа за хомогенизиране пелинът е готов за консумация. Този пелин не е газиран.

  Независимо от начина на приготвяне пелиновото вино е биологично нестабилно. В него може да започне ферментационен или друг микробиологичен процес, продуктите от който ще влошат състава и вкуса му. По тази причина пелиновото вино не може да се съхранява дълго време. Това е възможно, като се налее в бутилки и се пастьоризира.
  Пастьоризацията се осъществява по следния начин: Бутилките, които ще се пастьоризират, не се пълнят до гърлото. Оставя се по-голяма въздушна камера. Нивото на виното в бутилките да бъде на височината, откъдето започват шийките. За да се избегне пукането и трошенето на бутилките, те се затапват с плътен памучен тампон. Така подготвени, бутилките се нареждат в казан, на дъното на който е поставена дървена решетка, тънък слой около 3 см слама или 2—3 слоя памучно платно. Казанът се поставя на огнището и се пълни с вода до нивото на виното в бутилките. Водата се загрява до кипване, след което веднага се прекратява.

  Независимо от типа на пелина, наложен или обикновен с екстракт, той се консумира охладен при температура 8-10 °С.