Българска маслодайна роза

roza_2.jpg

Преди години, не знаех колко изключително цвете е розата. Просто красиво, не е достатъчно. То притежава всички най ценни качества заедно - красиво, лечебно и благоуханно. Значи имаме визуална терапия, билкова терапия и ароматерапия.

Ние, в България, по принцип сме късметлии да живеем в такава красива природа и с такива лечебни билки. Ако не знаете  - билките в България са изключително богати на лечебни вещества, поради почва, климат и други причини. Същите билки, растящи например в друга държава - имат по-беден химичен състав. А пък колко голям късмет имаме, маслодайната роза да расте именно тук.

Освен това можем да си купуваме и ползваме билки на десетки пъти по-ниски цени от другите страни. И затова - без излишна реклама ви препоръчвам, ако не сте ползвали все още - чай от розови пъпки от маслодайна българска роза, смесен например със зелен чай перличики - време е да доставите удоволствие на сетивата си. Но освен удоволствието - според Аюрведа има няколко природни продукта които притежават благостни свойства - хармонизират и дават вътрешен баланс - един от малкото такива продукти е цвят от ароматна роза. По тази причина, ако имате възможност, ползвайте козметични продукти с розово масло и розова вода - това е не само приятно и възражда психиката, но етеричното масло от роза е известно с това че стяга кожата, изглажда бръчките и премахва подкожните мазнини. Затова отдавна, то е основно козметично средство против бръчки, против целулит и за стягане и смаляване на бюста / предупреждавам, за да няма недоволни :) Имам и още едно предупреждение - ако някой реши да си купи чисто етерично масло от роза / или други видове масла/, имайте предвид, че те не се ползват чисти, а се разреждат 1/20 за тялото или 1/50 за лицето, а може и с по-голямо разлеждане. Чистите етерични масла могат да изгорят кожата ви, защото те наистина притежават изключителна сила, от която е време да се възползвате.

Маслодайна роза

Българската роза е една от най-известните марки в България. Тук можете да я срещнете на всяка крачка. Цъфти от средата на пролетта до късна есен, украсявайки множество цветни лехи, градини и полета. Първото споменаване на българските рози датира от началото на XVII век. През деветнадесети век в района на Карлово, Стрелча, Казанлък се формира Долината на Розите, която съществува и до днес. Сега в България се произвежда 80% от розовото масло, което се използва в много страни по света в парфюмерийната индустрия.

Маслодайна роза, употреба и ароматерапия

Ново приложение на ароматерапията и на вълновата терапия, е използването на натуралните билкови листенца във формата на красиви и практични билкови възглавнички от памук. Ароматичните възглавнички съдържат памучен филтър, напълнен с билки и въшна част. В най-добрия вариант, те се изпълняват от памук и се поставят до основната възглавница по време на сън. Те въздействат на нашето тяло с лекия естествен и ненатрапчив билков аромат, който излъчват през нощта. Но освен това, специалистите по радиестезия, твърдят, че както всяко тяло има своя енергия и излъчване, така и билките въздействат освен с веществата, намиращи се в тях, с аромата си, също така и чрез енергията, която излъчват.  
Може би сте чували, че напълнена с билки голяма възглавница или дори матрак има лечебно действие. Разбира се ако спите върху такава възглавница или дюшек пълен с билки, ще усетите, че това не е най-комфортното изживяване на света, а също така и доста шумно и боцкащо. Докато малката билкова възглавничка, изработена от естествени материали и с вкус доставя удоволствие и на очите и на всички други сетива. Периодично възглавничката леко се намачква с пръсти за да се усили отделянето на аромат от билките. След няколко месеца вътрешния памучен филтър лесно и бъзо се заменя с нов.
Пожелаваме ви приятни и оздравителни минути със силата на ароматерапията.

Основните видове българска роза

Българската маслодайна роза е национален символ на страната. Тя се отглежда навсякъде.

Но основното промишлено производство е съсредоточено в долината на Казанлък. Тук се отглеждат маслодайна роза - дамасцена, сантифолия и алба, които принадлежат към групата на древните рози.

Роза дамасцена

Роза дамасцена е една от най-ароматните в групата на розите. Разпръскващият се храст нараства до два метра. Листата са лъскави отгоре и по-долу са с власинки. Цъфти веднъж, в началото на юни. Под тежестта на цветята, дългите стъбла се облягат на земята. От древни времена е била използвана за приготвяне на розова вода.

Rosa Centifolia (Столистна роза)

Този вид е описан за първи път в южната част на Франция. Предполага се, че това е хибрид от галска, дамаска  роза и шипка. Наричат я така,  заради многобройните венчелистчета в пъпката. От нея получават най-доброто етерично масло в България. В насипно състояние, твърда листа, издънки и много бодли. Формата на цветето прилича на топка. Този вид е много устойчив на болести.

Роза Алба

По време на дългата война в Англия, наречена Война на скарлет и бяла роза, тя е изобразена на герба на Йорк. Розата е къса, бързо расте, дава много коренни поколения. Този вид е много устойчив на замръзване, поради твърдите и лъскавите листа, устойчива на болести. Цветовете са светли, леко сплеснати, много ароматни. Цъфти веднъж, но много изобилно.

Казанлъшка роза

Долината на розите в България е разположена между величествени планини. Създаденият там микроклимат позволява да се отглеждат най-добрите сортове рози в света. От венчелистчета, събрани в тази долина се правят най-доброто розово масло.

В долината на розите се провежда ежегоден фестивал, посветен на розата. То се провежда в края на май или началото на юни в градовете Карлово и Казанлък. Първият празник се състоя през 1903 година. Празникът на Българската роза започва със специален ритуал, посветен на събирането на първите венчелистчета.

Използването на българските рози в медицината

В медицината, розовото масло и розовата вода са получили най-голямо приложение.

Розово масло

Розовото масло в България се произвежда чрез парна дестилация. От четирите тона венчелистчета можете да получите само един килограм масло. Основните полезни компоненти на маслото са:

гераниол;
ситронелол;
фарнезол;
Фенилетил алкохол;
евгенол;
Цитрал.

Гераниолът убива гъбичките, цитронелолът се използва широко в хранително-вкусовата промишленост, фарнесолът се използва за фиксиране на запазването на миризмата. Благодарение на фенилетанола, парфюмните продукти са снабдени с ароматни свойства.

Розовото масло лечебни свойства:

диуретик;
противовъзпалително;
регенериране;
антидепресант;
слабително;
Облекчаване на болката;
Хемостатичен агент.

Розово масло приложение

Премахване на повишена нервност и тревожност;
Подобрява съня, облекчава стреса;
Подобрява работата на ендокринната система;
Помога на жените в лечението на репродуктивната система;
Възстановява нарушения хормонален баланс;
Нормализира сърдечната дейност;
Има положителен ефект върху лечението на язви по кожата;
Помага при лечението на запек, стомашни заболявания.

Маслодайна роза дозировка

1 с.л. цвят се залива с 200 мл вряща вода. Запарва се 15 мин и се прецежда.

Маслодайна роза съчетание с други билки

Като противоглистно средство успешно се съчетава с папрат сладка, пача трева, решетка корен, змийско мляко.

Нежелани реакции при маслодайна роза

Да се внимава да не се предозира.  Продължителния прием на билки и билкови препарати трябва да бъде обсъждан с лекуващия лекар.

Статията е написана за вас от bilki.bg