bilki.bg - Раят на билките!

Количка 0 бр. 0,00 лв.

Папрат сладка, действие и приложение на билката

Polypodium vulgarе L.

Английски - Common polypody, polypody, Немски - Engelsiib, Tupfelfarne de chien, Френски - Reglisse sauvage, polypode commun, Pуски - Многоножка обыкновенная
Сем. Polypodiaceae - Многоножкови папрати

 • Сладка Папрат корен рязан BOF - при глисти, Polypodium vulgare

 • sladka-paprat.jpg

  Български синоними на папрат сладка

  дъбова папрат, земна папрат, пепелява трева.

  Основно действие на папрат сладка

  Сладката папрат има установено отхрачващо действие.

  Експериментални и клинични данни на папрат сладка

  Учените посочват фунгистатично действие на сапониновата фракция от коренището на сладката папрат.

  Приложение за лечения на болести на папрат сладка

  Понякога сладката папрат е част от бронхиални чайове, тъй като неговият редуциращ слузест ефект не е особено силно изразен. В така наречените кръвопречистващи чайове, при холеретични и чернодробни чайове, това лекарствено растение също не се среща често, въпреки че употребата му тук, поради холеретичното действие и лесната екскреция, е напълно легитимна.

  ОбикновенО се използва под формата на чай при астма, хрема, дрезгавост, хронична кашлица и треска, както и за загуба на апетит, запек, жълтеница, ревматизъм и подагра.

  Емпирични данни на папрат сладка

  Сладката папрат се използва често при заболявания на дихателните пътища - при ларингит (пресипнал глас) и особено при бронхит има експекториращо действие. Прилага се и като диуретично, и като холагогно средство. Сладката папрат има леко очистително действие. Използва се и при подагра.

  Начин на приложение на папрат сладка

  Три пълни чаени лъжички от стритото на прах коренище от сладка папрат се заливат с чаша студена вода и се накисват в продължение на 8 часа, след което се прецеждат. Прецедената дрога повторно се залива с чаша кипяща вода, запарва се в продължение на 1 час и наново се прецежда. Двата извлека от сладка папрат се смесват и всичкото се изпива на глътки за 1 ден. Много важно е да се спазва изискването за първоначално студено извличане, тъй като при горещо извличане и особено при варене, някои от лечебните съставки на коренището от сладка папрат се разрушават.

  Описание на папрат сладка

  Сладката папрат е многогодишно спорово растение с хоризонтално подземно (често и над земята) коренище, покрито с кафяви ланцетни островърхи люспи. Листата са почти вертикални, в две редици на горната страна на коренището. Листната дръжка на сладката папрат е бледожълта или зеленикава, петурата е удължено триъгълна кожеста гола, дълбоко изрязана, дяловете са линейно ланцетни, тъпи или слабо заострени, целокрайни или дребно назъбени. Групите спорангии (спорите) от долната страна на листните дялове на сладката папрат са разположени в две редици край средните, жилки, без покривало. Спорите узряват през юни - юли.

  sladka-paprat_.jpgРазпространение на папрат сладка

  Сладката папрат расте из влажни, сенчести, скалисти места из горите. Разпространена е по всички планински райони на страната докъм 2000 м надморска височина. Сладката папрат, освен у нас, се среща в цяла Европа (без крайния Север и Юг).

  Дрога на папрат сладка

  Коренище (Rhizoma Polypodii).

  Съдържание на папрат сладка

  Етерично масло, 8% тлъсто масло, слузни и дъбилни вещества, белтъчини, скорбяла, захар, един тритерпеноид, полидин, полиподин А и В (екдистерони), сапонини, осладин, (дирамноглюкозид), флороглуцинови производни. В дрогата са намерени стеаринова и глицеризинова киселина. 

  Противопоказания и странични ефекти на папрат сладка

  Не са наблюдавани странични ефекти.

  Съчетание с други билки на папрат сладка

  Ползва се отделно и се съчетават само по препоръка на лекуващия терапевт.

  Папрат, сладка папрат, действие и приложение

   

  Продукти свързани със статията

  1. Сладка Папрат корен рязан BOF - при глисти, Polypodium vulgare
  2. Зърнастец кора рязана - при запек, Rhamnus frangula

   Зърнастец кора рязана - при запек, Rhamnus frangula

   Цена: 1,98 лв.

  3. Розмарин лист, Rosmarinus officinalis L.

   Розмарин лист, Rosmarinus officinalis L.

   Цена: 1,39 лв.

  4. Лечебна Медуница лист - при кашлица и секрети, Меча пита, Pulmonaria officinalis