Какво представлява хумата

 • Зелена хума – Зелена родопска глина

  Зелена хума – Зелена родопска глина

  Цена: 9,47 лв.

 • Хума бяла на бучки – Каолин, насипно

  Хума бяла на бучки – Каолин, насипно

  Цена: 2,48 лв.

 • Всеки е чувал думата хумус, но не всеки може да каже какво е то. Максимум - нещо, свързано с почвата.

  Ако се обърнем към научни източници, можем да намерим следната интерпретация: това е специфичен комплекс от азотни съединения, които се появяват поради минерализацията на растителните остатъци под въздействието на ензими, произвеждани от микроорганизми, живеещи в почвата.

  Казано по-просто, хумусът е хумусът, който много градинари произвеждат на земята си. Този тор е много популярен както в градините, в градините, така и в отглеждането на стайни растения.

 • Зелена Родопска хума, Bioherba, 140 гр.

  Зелена Родопска хума, Bioherba, 140 гр.

  Цена: 4,99 лв.

 • Хума меланж на бучки - жълта / сива, насипно

  Хума меланж на бучки - жълта / сива, насипно

  Цена: 6,29 лв.

 • Как се добива хума

  Хумата е широко разпространена, тя е естествена, тъй като принадлежи към седиментните скали и всъщност е скала, смачкана до прахообразно състояние.

  Минералните обекти често са разположени по бреговете на язовирите. Понастоящем глината се добива в кариера. Глинените кариери могат да бъдат с различна дълбочина. Често в една и съща кариера могат да се добият различни видове хума.

  Приложение на хумата

  Тя има абсорбиращо действие, поради което е чудесно лечебно средство за вътрешно и външно използване. При вътрешна употреба хумата поглъща всички отрови, токсини и патогенни микроби, паразити, натрупани в стомаха и тънките черва, абсорбира ги и ги извежда от тялото.

  Хумата може да премахне възпаления, тя привлича в себе си болната и гнойна тъкан, почиства абцесите, раничките, язвите. Хумата е прекрасно лечебно средство при главоболие, болки в кръста, гърба, възпаления, натъртвания, подутини, абцеси, интоксикации и др.

  Тези качества на лечебната глина – хума са доказани и при лабораторни опити. Тя извежда от тялото всички шлаки, гной, неприятни миризми, излишни течности и газове, тоест всичко вредно и негативно.

  Хумата съдържа радий, на когото се дължи способността й да неутрализира и извлича от организма всичко, което гние и се разлага. В противовес на химичните антисептици, които убиват не само микробите, но и част от здравите клетки, хумата едновременно отстранява микробите и образуваните от тяхното действие токсини като създава в тялото имунитет против нови микробни инфекции, подмладява клетките, дава сили, укрепва естествените сили на организма.

  *
  Важен аспект за качествата на хумата е добиването ѝ. От древни времена се знае, че металът отнема от качествата на хумата. При индустриалното добиване на хумата е трудно да се избегне допира с метал, тъй като се копае с багери, транспортира се с метални ленти, стрива се на прах с участието на метални части.

  Поради този факт индустриално добитата хума не може да се мери по качество с добитата в по-малки количества, с използване на дървени инструменти и продавана на буци натурална хума.

  *Добре е, преди употреба, хумата де се изнесе за няколко часа на директно слънце. Казват, че това й дава допълнително енергия, а също така добре изсъхналата хума по-бързо поема вода.

  Как се пие хума?

  Чудите се как се пие хума? *Важно е да се знае също, че при правенето на компреси, маски и пиене на хума – хумата не се подгрява и не се поставя в гореща вода! 


  *Хумата не се използва повторно!


  Външно - налагане с хума

  Използването на хумата за външна употреба дава изключително бърз резултат. 

  Лечители с хума твърдят, че няма лекарственохума, хума цена, хума за коса, хума за пиене средство, което да се доближава до нея по ефективност. 

  Хумата се поставя в чист неметален съд - стъклен, порцеланов или емайлиран /хумата никога не се допира с метал/.

  Залива се с прясна чиста вида, докато я покрие и се оставя да престои, за да поеме влага до момента в който омекне.

  Водата се отлива в друг съд и се долива при нужда. С ръце или с дървена лъжица се размачкват бучките, докато се получи гъста еднородна маса с плътността на мастикс / вид дъвка /.

  Глината се поставя с ръка или с дървена лъжица на лист ленен или памучен плат, може на тензух.

  Слоят трябва да бъде 1-2 см, а широчината: по-голяма от засегнатото място. Компресът се поставя на болното място, закрепва се с памучна кърпа или бинт, според мястото на прилагане.

  Лекуваният трябва да легне в легло и да се завие с одеяло за 2 до 3 часа. След като компреса се свали, мястото се изплаква обилно с вода. Народните лечители препоръчват използваната хума непременно да се закопава в земята с думите „Майко Земя приеми мойте болести и ми дай здраве”. 

  Ако първият компрес не е достатъчен, налагане с хума може да се прави всеки ден до излекуване. Хумата не се подгрява! 

  Вътрешно – Приемане на хума 

  Вътрешното приемане на хума дава прекрасен резултат при лечение на заболявания на храносмилателния тракт, подагра, атеросклероза, диабет, кожни заболявания, заболявания на кръвта, черния дроб, жлъчката, бъбреците, при катаракт, глаукома и други заболявания.

  Хумата помага за извличането на токсини от организма. Според нуждите на организма хумата се приема в доза 1 чаена лъчичка на 200 мл вода със стайна температура / не се подгрява /.


  ВИДОВЕ ХУМА

  Зелена хума

  Зелена хума

  Зелената глина дължи цвета ди на железния оксид. Тя съдържа също така магнезий, калций, калиев карбонат, манган, фосфор, цинк, алуминий, мед, кобалт, молибден.

  Сред минералите, които съдържа около 50% са силициев диоксид, 13% алуминий и 15% други минерали: сребро, мед, злато, тежки метали. 

  Подходяща е за нормална и мазна кожа. Регулира мастната секреция на клетките и е подходяща за справяне с мазната коса и мазната кожа.  

  Зелената хума има и най-широк спектър на действие.

  Почиства кожата, подхранва я с необходимите минерали, заздравява наранените зони и ревитализира клетките.

  Бяла хума
  Бяла хума

  Бялата хума /каолин/ по състав е близка до зелената, но се отличава със наличието на микроелементи. Полезните свойства на каолина били описани още от Хипократ в ІV век п.н.е. Оттогава бялата хума е неотменима съставка за маските на красавиците от всички епохи. Каолинът е богат на силициев диоксид, цинк и магнезий.

  Той спомага за прекратяване на косопада, укрепва чупливите и слаби коси. Има регенериращи свойства. Превъзходно антисептично средство, поради което се съдържа в някои бебешки пудри.

  Бялата хума е подходяща за тънка, повяхнала, безжизнена кожа. Като маска за коса придава жизненост и блясък.
  Вътрешно е подходяща за елеминиране на токсините и шлаките от организма.

  Червена хума

  Цветът на червената хума се дължи на съчетанието от железен окис и мед. Тази хума не е така добре абсорбираща като зелената и бялата, но е подходяща при желязодефицитна анемия в организма, чрез вътрешната употреба. Помага и за подобряване на кръвообращението. Външно – с червена хума се правят маски за нормална и суха кожа, като има способността да връща блясъка на кожата.

  Жълта хума - меланж
  Жълта хума - меланж  

  Жълтата хума има способността да извежда токсините от организма и да насища кожата с кислород. Богата е на желязо, калий и други минерали.

  Подходяща е за отпусната, безжизнена кожа, нормална или мазна. Подхранва със кислород, тонизира кожата и възвръща свежия й вид. Жълтата хума подхранва нормалните и чупливи коси.

  Сива хума

  Сивата глина има увлажняващи и тонизиращи свойства. Подходяща е за обезводнена, суха, деликатна и чуствителна кожа, като при редовна употреба на сива хума омекотява и връща блясъка й.


  Синя хума

  Обогатява кожата с кислород, може да се използва за всички видове кожа.

  *Ако сте с боядисана коса, избягвайте да правите маска с хума, защото активните й съставки отмиват цвета.

  Нежелани реакции при употреба на хума

  Могат да се появи индивидуална непоносимост, но случаите са твърде редки.