ВИНАГИ СТЕ ИСКАЛИ ДА ЗНАЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА ПОДПРАВКИТЕ? 
РАЗГЛЕДАЙТЕ МИНИ ЕНЦИКЛОПЕДИЯ НА ПОДПРАВКИТЕ
 

 МИНИ ЕНЦИКЛОПЕДИЯ НА ПОДПРАВКИТЕНякои билки се използват като подправки, а някои подправки се използват като билки. Трудно е да се направи граница между тях, но често подправките са много лечебни билки, поради високото си съдържание на ароматни вещества - флавоноиди, масла и антиоксиданти. Подправките се използват за да подобрят вкуса на храната ни и да я направят лесно усвояема за стомаха. Ние понякога дори не осъзнаваме колко безвкусна би била храната ни без тези ценни съставки. Те се използват в различни количества, според вкуса - в Европа се употребяват по малко, да да придадат фин аромат на ястието. В Индия, арабските страни те се ръсят със щедра ръка по време на приготовлението на ястията за да компенсират горещия климат и да усилят храносмилането. В нашето ежедневие ние използваме ограничен брой подправки, тъй като не сме запознати с многообразието им и различните им качества.

В тази статия и в две нейни продължения ще се опитаме да ви запознаем с различните видове подправки и тяхната употреба.

 

КопърКопър

 

Копърът е най-използван в прясно състояние. Когато е пресен е добре да бъде прибавен към ястието в края на неговото приготвяне. Семената от копър са много подходящи за ястия от морски дарове, сосове, за салати, за подправка към варени и сурови зеленчуци, за супи и за приготвянето на кисели краставички. Произхожда от Средиземноморието. Копърът се използва и като лечебно растение.

 

СминдухСминдух

Сминдухът е най-известен като част от съставките в кърито. Листата се консумират зелени или сушени и се използват за ароматизиране на различни месни и зеленчукови ястия. В древността семената са се използвали за направата на напитката кафе. Използва се и до ден днешен за  направата на чай, който често се пие по здравословни причини. Семената се използват в кърито, в киселите краставички и в хляба. Сминдухът произхожда от Средиземноморието.

 

 

ДжинджифилДжинджифил

Джинджифилът се използва в сладкиши и е много подходяща подправка към агнешко месо. Самият корен обикновено се използва в китайската кухня. Коренът след като обели, настърже и  свари и леко подслади се получава напитка, която има успокояващ ефект за възпалено гърло, както и за облекчаване при гадене. Джинджифилът произхожда от Източна Азия.

 

ХрянХрян

Хрянът е отлична подправка за месо и риба. Може да се използва в ястия с яйца, картофено пюре, сосове, салати или като част от глазурата на месото или на хляба. Хрянът върви добре с морски дарове и пиле. Приложенията му са почти неограничени. Хрянът произход от Европа.

 

 

ХвойнаХвойна

Плодовете от хвойна трябва леко да бъдат смачкани преди употреба. Техният вкус е много силен, така че те трябва да се използват пестеливо. Плодовете от хвойна стават популярни в Европа и до днес се използват в маринати, плънки, сосове, туршии, и ястия от месо. При някои здравословни проблеми, се препоръчват употребата на плодове от хвойна.

 

МейсМейс

Мейсът произлиза от Близкия изток и представлява сухата външна обвивка на индийското орехче. Използва се в сладкиши, бисквити и други тестени изделия и е част от кърито. Употребява се и в супи, сосове за печени меса. Ако е възможно, най-добре е да се добави в края на цикъла на готвене, за да запази аромата си. Мейсът има много по-мек вкус, отколкото самото индийско орехче.

 

Индийско орехчеИндийско орехче

Индийското орехче се използва за в хлебове и десерти, но също така се добавя за по - интересен вкус в зеленчуци и сосове. Смляното индийско орехче губи вкуса си бързо, купете цяло индийско орехче и го се смилайте само преди употреба.

 

 

 

 

РиганРиган

Риганът има пикантен вкус. Използва се при приготвянето на риба на скара, ястия с яйца, сосове, колбаси и специално за телешко месо. Риган се използва при готвене на меса и зеленчуци. Особено подходящ е за вкусна салата с домати. Популярна съставка за пица. Риганът произхожда от Средиземноморието, Гърция.

 

МентаМента

Ментата, когато е пресня се използва в студени чайове, с плодове, със зеленчуци, в салати, в сосове, в някои студени супи от месо, риба и особено като ментов сос за печено агне. Тя се използва като подправка в много продукти като дъвки, пасти за зъби и бонбони. Ментата е първата билка отглеждана в Европа.

 

 

 

СинапСинап

Синапеното семе се използва за мариноване, а смляно за подобряване на вкуса на месото, рибата и птиците, както и в сосове и заливки за салати. Ако се направи на горчица има силен пикантен вкус, който е особено подходящ за говеждо месо. Синапът първоначално се отглежда в Индия, където остава популярна съставка в индийската кухня.

 

Червен пиперЧервен пипер

Червеният пипер е направена от червени чушки. Това обикновено е лека подправка, но може да бъде и пикантна в зависимост от чушките, от които е направен (дали са сладки или люти). Червеният пипер произхожда от Северна и Южна Америка и до днес се използва в яхнии от месо, сосове, супи и за печене. Добавя се към пикантни яйца и картофена салата. Унгарците често използват червен пипер за готвене

 

МагданозМагданоз

 

Магданозът се използва широко както като за гарнитура, така и за подпрака. Използва се в салати, сосове и яхнии, с риба, дивеч, паста, морски дарове и зеленчуци. Има много различни видове магданоз, най-честите от които са италианския и къдравия магданоз. Често се използва в комбинация с други билки и подправки.

 

Сумак
Сумак

Сумах или Сумак е вид подправка от малки плодове червеникаволилави на цвят с кисел вкус. Заради киселия вкус на плодовете и листата, Сумакът често е наричан "оцетно дърво." Сумакът се използва в турската кухня за салати, в Кавказ за мариноване на шиш кебап. Сумакът придава на ястията леко кисел вкус и често се използва вместо лимон. Широко е използван в азиатската кухня, на практика може да замени лимона, като успоредно с това  придава наястията розов, а в по-големи количества и черешовочервен цвят. Сумакът е много подходяща подправка за риби и птици, маринати, салати, шишчета, ястия от фасул. В Турция и Иран с него щедро поръсват ориза. В Ливан, Сирия и Египет, с него подправят месни и зеленчукови ястия.

 

 

АнасонАнасон

Анасонът се използва при печене на месо заради силния си сладникав аромат. Употребява се и в лекарства за кашлица и за ароматизиране на сапуни и парфюми. Анасонът се използва и за медицински цели. Произхожда от Средиземноморието.

 

 

 

 

 

БосилекБосилек

Босилекът лесно се отглежда в градините или поставен на перваза на слънчев прозорец. Пресните нарязани листа босилек могат да се използват за свежи салати с нарязани домати и моцарела. Използва се и пресен, и сушен в супи, яхнии и е известна съставка в много италиански ястия. Има няколко разновидности на босилека. Произхожда от Азия.

 

 

 

 

КимионКимион

Семената на кимиона имат отличителен вкус и аромат и често се използват в приготвянето на ръжени хлябове. Използва се в салатите от зеле, да се поръси сирене, като и като подправка за кисело зеле, тестени ястия и за печива. Кимионът произхожда от Европа и Азия. Семената се използват цели или смляни.

 

 

 

КардамонКардамон

Кардамонът се използва и в сладки и солени ястия. Кардамонът често се използва в приготвянето на морски дарове, месо, птици, ликьори, кисели краставички, крем карамел, сладкиши и други десерти. Плътният и специфичен вкус идва от семената на растението. Една популярна подправка към храните в Индия.

 

 

 

ЦелинаЦелина

Целината е растение, което често се използва в местните кулинарни рецепти. Произхожда от Близкия изток и обикновено се използва в супи, салати, гювечи и за мариноване. Ценена е и заради своите лечебни свойства. Семената от целина могат да бъдат използвани цели или смлени. От плътните й листа с малко добавена сол и зеле става една чудесна салата.

 

 

 

КервелКервел

Кервелът (известен още като див кервиз е от семейството на целината, морковите и магданоза) и има много деликатен аромат. Използва се предимно в приготвянето на ястия от риба и яйца, както и в салати и сосове от сметана. Често се използва в съчетание с магданоз и лук. Кервелът произхожда от Близкия изток, където широко се отглежда и до днес.

 

 

 

 

ЧилиЧили

Мляното чили се характеризира с топъл, пикантен вкус и често се комбинира с други подправки, които променят аромата и пикантността. Чилито се използва в приготвянето на хамбургери, гювечи и за да се поръси с него, вече приготвеното месо. То е популярна съставка в мексикански и индийски ястия. Приготвянето на чили първоначално идва от Северна и Южна Америка, но днес, заради популярността на подправката, лютите чушки, от които се приготвя се отглеждат в целия свят.

 

 

 

КанелаКанела

Канелата се използва в сладкиши, основни ястия и напитки. Смляната канела на прах смесена  със захар e идеална за поръсване на пържени филийки или палачинки. Пръчиците канела се използват в греяни напитки или в сиропи за консервиране. Канелата е кора на дърво, която произхожда от Шри Ланка. Използва се широко и за медицински цели, например при високо ниво на кръвната захар.

 

 

 

 

 

КарамфилКарамфил

Карамфилът се използва предимно за печива. С него се ароматизира ябълково пюре. Ако набодете шунка, преди да я изпечете с двайсетина цели семена от карамфил, тя ще придобие уникален и отличен вкус. Карамфилът се използва и за аромат за яхнии, супи и гювечи. Карамфилът произхожда от Индонезия.

 

 

 

КориандърКориандър

Кориандърът (известен като индийски магданоз) се използва много в мексиканските и индийски ястия. Може да бъде заместен от магданоз, но има съвсем различен вкус, така че опитайте първо със смлян кориандър, като го използвате с повишено внимание и в умерени дози. Използва се в приготвянето на ястия с морски дарове, яхнии, супи, както и в хлебни изделия. Използва се и за мариноване. Кориандърът произлиза от Мароко.

 

 

 

КъриКъри

Кърито представлява смес от 4 до 30 подправки, като най-често употребяваните са: курукума, кориандър, кимион, сминдух, карамфил и черен пипер. Кърито е популярна съставка в индийската храна. Използва се в сабжита (индийски гювеч) от зеленчуци, сосове и други солени ястия.

 

 

 

ПиперПипер

Пиперът е най-вкусен, когато е прясно смлян. Варира от бял пипер, розов, зелен пипер до пипер меланж. Пиперът може да се използва за всички месни ястия, риба, супи, яхнии, за салати, паста, а дори и в десерти. Произлиза от Индия и е може би най-често срещаната подправка днес.

 

Маково семеМаково семе

Маковите семена се използват, цели и изключително в сладкиши, като гевреци, рула, торти и кифли, въпреки че са вкусна съставка и към салати, пасти и салати. Семена от мак трябва да се пекат малко. Семената от мак произлизат от Средиземноморието.

 

 

РозмаринРозмарин

Розмаринът расте в градините. Той е подходяща подправка за пиле, риба, свинско, агнешко, както и за зеленчуци като тиква, домати и гъби. Вкусно допълнение е и към яйчни ястия и пълнежи. Розмаринъ произхожда от Средиземноморието и е известен със своите лечебни свойства.

 

 

ШафранШафран

Шафранът е най-скъпата от всички билки, така че обикновено се използва пестеливо. Той идва от тичинката на минзухара и има красив жълт цвят, който придава такъв цвят и на храната към, която се прибавя. Шафранът трябва да се попари ако е необходимо, за да получите ароматна подправка. Шафранът се използва в ястия като паеля и ризото. Обикновено се използва само когато се препоръчва в рецепта. Шафранът произхожда от Средиземноморието.

 

 

СалвияСалвия

Салвията или както е известна също градински чай има прекрасен пикантен аромат и се използва в пълнежи за свинско месо или и при правенето на колбаси. Листата могат да се използват нарязани в салата или за кисели краставички. Произлиза от Средиземноморието.

 

ЧубрицаЧубрица

Чубрицата е друга билка, която произхожда от Средиземноморието. Използва се пресна и суха. Зимната чубрица има много по-силен аромат от лятната чубрица. Чубрицата се използва в салати и за скара. Сушената чубрица, която трябва да се натроши преди употреба се изпозлва в супи, пастети, бобови и месни ястия  и за маринати. Също така е отлична подправка за омлет.

 

СусамСусам

Сусамът се използва цял или смлян. Това са богати на масло семена, които се използват в хляб, торти, бонбони, кифли и като топинг за гевреци. Използва се и в супи, при готвене на зеленчуци и юфка. Сусамовото семе често се смила и от него се прави паста наричана тахан, която има аромат и се използва в сосове и продукти за мазане. Сусамовото масло е отлично за олио за готвене и често се среща в китайската кухня.

 

ЕстрагонЕстрагон

Счита се, че естрагонът произлиза от Азия. Използва се сух и пресена. Естрагонът е друга билка, изявена във френската кухня. Той се използва, като подправка за птиче месо, свинско, риба, и за такива зеленчуци като броколи, моркови, карфиол, гъби и картофи. Естрагонът е основна съставка в Bearnaise сос. Френският естрагон се счита, че има най-добрия вкус.

 

МащеркаМащерка

Мащерката е била използвана още в древен Египет за балсамиране. Днес, билката се използва както прясна, така и изсушена. Тя е една от малкото билки, която запазва свеж аромат, когато се суши. Мащерката се използва в супи, яхнии, стия с риби и агнешко месо. Тя върви добре с домати. Мащерката освобождава своя вкус най-добре, когато се добави в началото на процеса на готвене. Тя произлиза от източната част на Средиземноморието.

КуркумаКуркума

Куркумата произхожда от Южна Азия. Коренът от кукрума носи цвета и аромат на храните. Той се използва главно в индийската кухня и има екзотичен вкус. Куркумата се използва при готвене на пиле, патици, ориз и зеленчуци. Използва се и в лютеници и салатни сосове.  Жълтият цвят на куркумата може да оцвети дори облекло.

 

 

Билките и подправките са използвани от човека в продължение на много векове. През вековете е събрана много информация за техните вкусови и лечебни качества. Надяваме се, че нашата МИНИ ЕНЦИКЛОПЕДИЯ НА ПОДПРАВКИТЕ ви е доближила до това многообразие от вкусове, което както казва Аюрведа дава вкус на живота, дава емоциите и дава здраве, стига да се ползват подходящите за вашето тяло и натура подправки.