Ароматна кализия
Callisia Fragans

 • Кализия Тинктура, Bioherba, 50 мл
 • Callisia Fragans Ароматната кализия е популярно, стайно декоративно саксиено цвете. За съжаление малко хора знаят, че освен декоративната му стойност в стъблото и листата на растението се крият невероятни свойства - да лекува редица заболявания, които съвременната фармацевтична, медицинската наука и практика понякога се оказват безсилни да преборят. Да възвърнат здравето, радостта и усмивката на страдащите!…  

  В българската народна медицина и фитотерапия кализията не е позната. За това цвете, за болестите, които лекува, за начините на приготвяне на лечебните масла и мехлеми, на настойките, запарките и отварите при домашни условия с лично отгледаните в жилището ми кализии искам да разкажа. Ще се радвам, ако кализията влезе във всеки дом не само да го краси, а когато стане нужда, да бъде първият домашен доктор в семейството.  Ароматната кализия е многогодишно цвете. Принадлежи към семейство Commelinaceae. За негова родина се смята Мексико. В природни условия расте и в тропичните и субтропичните области на Централна Америка, Антилските острови и Югоизточна Азия. Тя е непретенциозно, топлолюбиво, водолюбиво и слънцелюбиво цвете. Стъблото й е изправено, облистено, крехко. На височина при домашни условия стига до 80 см, а в природата – над 150 см. Листата й са продълговати, с дължина 20-30 см и ширина 4-6 см. По външен вид приличат на малка царевица. Те са плътни, сочни, жълто-зелени, покрити с лъскав восъчен налеп. От изправеното стъбло на цветето израстват ластуни. Те са многоколенни, достигат обща дължина над 100 см и са покрити с недоразвити листа. На края завършват с облистена розетка - метличка. Когато ластунът полегне върху почва (както при ягодите), розетката се самовкоренява и дава началото на ново растение. Това е естественият начин на размножение в природата. При домашни условия кализията се размножава основно чрез вкореняване на резници във вода.  

  Макар и рядко, кализията цъфти с дребни под 1 см цветчета, събрани в метловидно съцветие. Те излъчват силен, нежен приятен аромат, наподобяващ момината сълза. За лечебни цели се използва предимно сокът от надземната част на цветето – стъблото, ластуните и листата, но най-често ластуните. В резултат на многобройни изследвания в Америка и Канада, а също в Иркутския медицински институт и Държавния университет в Санкт Петербург било доказано, че сокът на ароматната кализия притежава способността да лекува много болести. Това му свойство се основава на наличието на биологично активни вещества от групата на флавоноидите и фитостероидите, на широката гама от витамини и микроелементи.  Технологията за приготвянето на споменатите лечебни средства не изисква специална апаратура и приспособления. Необходимо е само желание, старание и спазване указанията на съответната лечебна рецепта.  

  Лечебни свойства на ароматна кализия

  На традиционната медицина отдавна са известни полезните свойства на ароматната кализия, поради което се използва широко като алтернатива на традиционната медицина. От нея се приготвят отвари, тинктури, масла, мехлеми. Смята се, че растението има благоприятен ефект върху организма при вътрешна и външна употреба.

  Отварата от ароматна кализия се използва за инфекции, уролитиаза, стомашно-чревни заболявания, нарушения на имунната система, както и за пречистване на организма от токсини. Тя съдържа витамини, както и макро- и микроелементи, така че има тонизиращо, имуностимулиращо действие. Отварата нормализира обмяната на веществата, намалява холестерола и благодарение на влакното, което е част от нея, подобрява храносмилателната система и ускорява метаболизма.

  Лечебни масла от ароматна кализия

  Използват се при лечение на кожни заболявания, артрити, артрози, масажи и разтривки.  Пресните листа, стъбла и ластуни се нарязват на ситно. Поставят се в подходящ емайлиран, стъклен или порцеланов съд. С помощта на дървена лъжица се смачкват, за да се получи кашица. Тя се пресова през марля, за да се отдели сокът. Към него се прибавя маслиново или слънчогледово олио, разбърква се до хомогенизиране и престоява 3 седмици. Слага се в тъмно шишенце и се държи на прохладно място. Свежо набрани ластуни се нарязват на ситно, слагат се в чист емайлиран съд, заливат се с маслинено или слънчогледово олио, поставят се в предварително загрята на 40 градуса фурна и се задушават 8 часа. След това се прецежда през марля, налива се в тъмно шишенце и се съхранява на подходящо място.

  Мехлем от ароматна кализия

  Използва се за лечение на натъртвания, измръзвания, трофическа язва, артрити, артрози, различни кожни заболявания, за разтривки при простудни заболявания. Свежо набраните листа, стъбла и ластуни се нарязват на ситно. Смачкват се на кашица и към нея се прибавя детски крем, вазелин, олио или чиста прясна свинска мас в съотношение 2:3. Двата компонента се разбъркват заедно и стриват до пълно хомогенизиране. Полученият мехлем се поставя в тъмна кутийка и се съхранява на прохладно място. От свежи листа и стъбла се изстисква сок и се смесва с детски крем, вазелин или свинска мас в съотношение 1:3. Разбърква се и се съхранява на прохладно място.  

  Приготвяне от ароматна кализия

  Те са най-често употребяваното лекарствено средство. Технологията на приготвянето им принципно е една и съща. В зависимост от болестта променливи величини са количеството и концентрацията на спирта, количеството на кализията и режимът на лечението. Спиртна настойка за профилактична употреба. Вземат се 12 междуколенни възела на ластун, нарязват се на ситно, поставят се в еднолитрова стъклена бутилка. Заливат се със 750 мл 40%-ов спирт. Бутилката се запушва и стои 14 дни на стайна температура. След това се прецежда и се съхранява в тъмна бутилка на прохладно място. Взема се по 1 ч.л. два пъти дневно 40 мин. преди ядене.  Отвари. Отварите на кализията се използват за лечение на повечето болести. За разлика от запарките тук се избягва продължителната термична обработка. Освен това при отварите се използват всички зелени части на растението: стъбла, ластуни, листа.  

  Отвара за лечение на запек.

  Две междувъзлия на ластун или два по-малки листа на кализия се нарязват ситно и се поставят в чист емайлиран съд. Заливат се с половин литър студена вода и се загряват до кипване, без да кипи. Снема се от огъня и се оставя в покой в продължение на 7 часа. Получената отвара се прецежда в тъмна стъклена бутилка и се съхранява на прохладно място. Употребява се по 1 с.л. 3 пъти дневно 40 мин. преди ядене.

  Разпространение на ароматна кализия

  В естествени условия ароматната кализия расте в полу-сенчести и влажни места на тропиците и субтропиците, образувайки гъсти тревни площи. Най-често се среща на територията на Мексико, Антили, Южна и Северна Америка.

  Състав на ароматна кализия

  В стъблото, листата и мустаците на ароматна кализия се съдържа голямо количество витамини А и С, както и витамини от група В (В2, В3, В5). Билката съдържа макро и микроелементи. Сред тях са магнезий, калий, желязо, хром, никел, натрий, мед, манган, ванадий и кобалт. Други биологично активни вещества, като флавоноиди (кверцетин, кемпферол), гликозиди, каротеноиди, катехини и пектини, също присъстват в ароматна кализия. Благодарение на този балансиран състав, билката има силен хранителен стимулатор, ускорява метаболитните процеси и допринася за подмладяването на организма.

  Приложение на ароматна кализия

  Ароматната кализия е универсално растение, от което могат да се приготвят различни терапевтични смеси. Те се използват за ангина, възпалителни процеси на кожата, както и за стомашни язви и в процеса на лечение на глаукома. Основното правило при използването на ароматна кализия е спазването на всички дози.

  Нежелани реакции на ароматна кализия

  Не се препоръчва употребата на базата на ароматна кализия за бременни и кърмещи жени, деца, както и хора, страдащи от бронхиална астма и податливи на алергии.

  Дозировка на ароматна кализия


  Отварата се прави от един лист не по-малък от 20 см в размер (ако е по-малък - вземете 2 листа), листото се залива с 0,7 л вряла вода в емайлирана тенджера и се вари в продължение на 3-5 минути на слаб огън, след това се отстранява от топлина и се оставя за друг ден. Отварата се препоръчва за диабет, панкреатит, възпаление на стомашно-чревния тракт и се пие 3-4 пъти дневно, 30-40 минути преди хранене по 50-100 мл.

  Тинктурата от ароматна кализия: нарязват се 10-15 листа, смилат се и се заливат с 0,5 литра алкохол 40-50%, оставят се за 2 седмици на тъмно място. Приема се по 1 супена лъжица 3 пъти дневно, 1 час преди хранене.