Историята на амаранта

Съвременното име на растението-амарант-идва от гръцката дума "безсмъртен" или "неувяхващ". Това обаче не означава, че той расте в Гърция.

 • Амарант BOF, Amaranthus, насипно

  Амарант BOF, Amaranthus, насипно

  Цена: 4,25 лв.


 • В действителност, растението отдавна се отглежда в Америка. Това е една от най-старите известни хранителни култури. Колекционери и ловци на Северна и Южна Америка активно отглеждат амарант в много региони. Той е бил използван в готвенето заедно с такива познати продукти като:
  царевица
  Боб
  тиквички и т. н.

  Археологически проби на зърна от амарант са намерени в близост до мексиканския град Теуакан, Пуебла и датират от около 4000 пр. н. е.
  Историческите данни показват, че амарант се е консумирал под формата на зърна от ацтеките и маите. Цивилизацията на маите, вероятно е била една от първите, които използвала амарант като висококачествена реколта, докато ацтеките и инките, живеещи в Перу, не признават веднага важността на това растение!

  Изследователя и учен Варгас Лопес, установява, че преди появата на конквистадорите, ацтеките годишно са отглеждали до няколко дузини тона зърно от това растение. По отношение на обемите на реколтата, амарант се класира трети след бобовите растения и царевицата.

  Повече от 5 000 хектара земя са били засяти от ацтеките с амарант. Фермерите от това време в 20 провинции ежегодно са предоставяли огромен в обем от зърното до царя в двореца Тенохитлан, днешно Мексико Сити.

  В древни времена амарант е било наистина важно растение за ацтеките и инките. И не само за религиозни ритуали. Зърното получено от това растение се използва активно за приготвянето на хранителни ястия. Отглеждането на амарант намалява катастрофално след 1577 и е почти забравено до 1890.

  През този период растението е занесено на други континенти, където се засажда в градини като декоративна украса.
  В Латинска Америка, амарант също не е бил култивиран през последните десетилетия, само в някои планински селища има фермери, които го култивират за свои собствени цели.

  В наши дни отново се завръща интереса към това растение. То е активно засадено в много региони и части от нашата планета. Това се дължи на невероятните свойства, кито притежава, тъй като съдържа голям брой различни хранителни вещества, които имат благоприятен ефект върху човешкото тяло.
  Той е отличен за лечение на редица заболявания, включително диабет. В ход е проучване на употребата му в лечението и профилактиката в областта на:
  онкологията
  сърдечно-съдови заболявания;
  заболявания на храносмилателната система и др.
  В момента, амарант се отглежда не само в Мексико, но и в Щатите. Използва се в сладкарски изделия, хранително-вкусовата промишленост, в производството на диетични продукти и има голям потенциал в производството на масла, нишестета и протеини.
  Амарант остава важен в традиционното селско стопанство, но някои от видовете му са застрашени от изчезване поради ограниченото им култивиране-само някои фермери се занимават с отглеждането им.
  Площта на амарант културата в Мексико през 2019 е 3 336 хектара с производство на 4 278 тона.

  Амарант растение и храна

  амарант растение, хранаВ съвременния свят много хора страдат от здравословни проблеми, свързани често с лош подбор на храни или причинени от медикаментозно лечение. Доказано е, че чрез здравословна диета може да се контролират алергии, лоши нива на холестерол и сърдечни заболявания, стомашно-чревни смущения и редица други проблеми. За това, все по-често говорим за така наречените "Супер храни", които спомагат да организма да се регенерира, снабдяват ни с необходимите ни витамини и минерали, аминокиселини и дриги така необходими ни вещества.

  Една от тези "Супер храни" е Амарантът - познат от векове, това уникално растение не съдържа глутен, а протеин! Отличен източник е на лизин, както и съдържа комбинация незаменими аминокиселини и се усвоява добре в храносмилателния тракт. Предимство на белтъчното му съдържание е, че основните протеини в него са албумини и глобулини, които са по-добре разтворими и усвоими от съдържащите се в пшеницата проламини.

  Шампион е по съдържание на фибри със своите 18 г в чаша срещу 2,4 г за ориза. Дори на фона на пшеницата фибрите му са три пъти повече… Има два пъти повече калций от млякото. Добър източник е на полиненаситени мастни киселини, по съдържание на Витамин Е се доближава до зехтина.

  амарант, билка

  Като растение представлява древна зърнена култура, която е тясно свързана с традициите и бита на хранене на ацтеките. Амарант /Amaranthus/ е едногодишно растение, близък родственик на срещащите се в нашата страна видове щир, които растат като плевели. Достига височина до 2 метра, има яркооцветени листа, като цветовете варират от тъмночервено, пурпурночервено, розово, оранжево и бяло. Семената са с големината на лещено зърно, а цветът им варира от бял до оранжев. За родина на амарант се смята Америка. Има много видове и сортове амарант, които в различните части на света имат различно приложение. 

  Амарант полезни свойства

  Поради високата си хранителна стойност и лечебните си свойства амарант отдавна разпространява популярността си по целия свят. Семената на амарант са изключително богати на минерали и витамини. Редовното им приемане предотвратява дефицита на вещества, важни за живота и здравето: калций, желязо, калий, витамини C, A, B1, B2. На практика семената на амарант са доказали, че са отлични при хеморагични проблеми и диария, включително при обилна менструация. В листата от амарант има 30% повече протеин, отколкото в ориза и пшеницата.

  Тази култура перфектно предотвратява и третира респираторни заболявания. 1 чаена лъжичка сок от амарант и малко количество естествен мед може да бъде отлично средство срещу астма, туберкулоза, емфизем на белите дробове, хроничен бронхит. Препоръчитеен е като задължителна хранителна добавка от индийската система за образование.

  Листата и семена от амарант се препоръчват в Африка от лекарите да се включват в диетата на всеки, който страда от недостиг на червени кръвни клетки.

  Ползи на амарант

  Тестото от амарант наложено върху кожата е перфектно решение за много кожни проблеми, като акне и екзема. От листата на амарант в народната медицина се правят инфузии за изплакване на устата. Тази течност ефективно се бори с ангини, елиминира възпалението на венците и лекува малки рани.
  Фактът, че амарант е в състояние да предотврати преждевременно посивяване на косата, стана известен едва наскоро. Този факт се потвърждава от клиничните проучвания. Целите зърна от амарант съдържат голямо количество цинк и витамини B.

  Амарант при "лош" холестерол

  Проучвания, проведени през последните 14 години са доказали ефективността на зърната на това растение за понижаване на холестерола.

  Амарант източник на калций

  Листата на амарант съдържат много полезни микро и макронутриенти. Един от тях е калций. Между другото, има много малко листни зеленчуци, съдържащи такава висока концентрация на този елемент като амарант. В амарант листа по време на цъфтежа на растението, съдържанието на калций се увеличава до 2000 мг/% по отношение на сухото вещество.

  Амарант за храносмилането

  Има редица предимства, които правят амарант компонент, който има благоприятен ефект върху здравето на храносмилателната система. Висока концентрация на фибри подобрява стомашно-чревния тракт, има благоприятен ефект върху червата, допринася за ефективното усвояване на хранителни вещества от стените на дебелото черво.

  Аарант срещу разширени вени

  С възрастта, разширените вени притесняват все повече и повече хора. Това заболяване не само уврежда външния вид, но и е много опасно нарушение на кръвоносните съдове. Продуктите от амарант съдържат флавоноиди, които предотвратяват разширени вени чрез укрепване на капилярните стени.

  Амарант за зрение

  Концентрацията на каротеноиди и витамин а, съдържащи се в листата на амарант е важен компонент за поддържане на здравето на очите. Тези компоненти могат да забавят или дори да спрат развитието на катаракта.

  Амарант при бременност

  Фолиевата киселина е особено важна за здравето на бременните жени. Дефицитът на веществото може да причини неправилно развитие на плода. Ако зърната от амараннт се добавят в диетата на майката, не може да се притеснява за липсата на фолиева киселина.

  Амарант за отслабване

  Като се има предвид, че приемът на протеин освобождава така наречения насищане хормон, който намалява апетита, приема на амарант е сигурен начин за всеки, който иска да отслабне. От една страна, влакната, съдържащи се в растението намалява апетита, от друга-висока концентрация на протеин също работи срещу усещането за глад. Това прави амарант подходящ растение за отслабване.

  Амарант за здрава коса

  Амарант съдържа амино киселина лизин, която тялото не е в състояние да произвежда, но който е много необходимо за хората. Това вещество насърчава по-добра абсорбция на калций и предотвратява преждевременна плешивост.

  Амарант състав

  Несъмнено най-важният аспект, който прави амарант толкова популярна храна на древните народи е високата концентрация на протеин, в някои сортове амарант има толкова протеин, колкото в едно пиле!  Това означава, че чрез консумирането на растението, тялото може не само да осигури незабавни нужди от протеин, но също така да се грижи за създаването на протеинови резерви.
  Зелената маса на амарант, в зависимост от фазата на развитие, съдържа: 18-25% от сухото вещество, 3,0-3,9% суров протеин, 0.5-0.65% мазнина, 3,9-5.45% фибри, 0.46-0.535% калций, 0.004-0.055% фосфор, 40 mg каротин. По отношение на абсолютно сухо тегло: суров протеин 16.75%, мазнини-2.4-2,8%, фибри-16,-21,7%, калций 2,1-2,6%, фосфор 0,2-0.21%, каротин 160-200 мг.

  Начин на употреба... 

  Амарантът е истинско богатство за хората, които се хранят по различен от общоприетия начин. Използването му например в комбинация с пшеница, царевица или кафяв ориз осигурява пълна гама протеини със същата хранителна стойност, като риба, пилешко или червено месо. В него се откриват и токотриеноли, които са форма на витамин Е и имат свойството да понижават нивата на лошия холестерол в човешкия организъм. Често се препоръчва употребата на амарант на хора, които се възстановяват след болест или пък дълги строги пости. А най-удивителното в мъничкото семенце е, че нутриентите в него са концентрирани в „пръстен”, който обгражда центъра, изграден от скорбяла. Това е причината те да се запазват по време на обработка. Амаранта е богат на калций, желязо и фосфор.

  Амарантът лесно може да се включи към вашия начин на живот и хранене. Той се смила на брашно, пука се на пуканки / например в Мексико, където пуканките се заливат със 

  захарен сироп/, семената му лесно покълват, а става и за печене. Чудесен е и когато се добави към други ястия – яхнии или супи, тъй като действа и като сгъстяващ агент. От амарантово брашно се правят и макаронени изделия и най-различни печива. Вари се в съотношение с водата 1:2,5. Времето, което е нужно, е обикновено 20-25 минути или да се накисне за 10-12 часа във вода. В много рецепти смесват амарант с боб и се получава ново неустоимо предложение. За закуска пък може да бъде подсладен със стевия или мед, а после да се добавят и сушени плодове /например боровинки, кокос/ и ядки, като кашу например.

   

  ВНИМАНИЕ: Не преварявайте семената, защото се сдобиват с неприятен вкус!  

  Можете да откриете своята уникална рецепта с амарант или да използвате някоя от предложените от нас. Насладете се на уникално здравословно меню с лек, мек вкус на ядки, подобен на този на малц. 

  Да готвим с АМАРАНТ...

  Салата с амарант, нахут и билки

  салата, амарант, нахут, билки

  1 чаша сварен нахут; 1 чаена чаша царевица; 1 авокадо, обелено и нарязано; 1 чаена чаша сварен амарант /или накиснат, по желание/; 1 чаена лъжица масло от гроздови семена/сусамово масло; 2 узрели домата, нарязани на парчета; ½ глава червен лук, нарязан на кубчета/може да го замените с пресен лук/; 1 шепа листа кориандър; 1 шепа листа магданоз; 1 шепа прясна мента /по избор, но изключително подходяща в топлите месеци/; 2 супени лъжици лимонов сок; 1 супена лъжица зехтин екстра вържин /или шарлан/; хималайска сол на вкус

  Всичко се смесва в голяма купа, като салатата е подходяща за всеки повод!

   

  Амарант със сос от спанак, домати и гъби

  1 чаша амарант; 2,5 чаши вода; 1 с. л. зехтин; връзка спанак; 2 зрели домата – обелени и нарязани на едро; 250 г нарязани гъби; 1,5 ч. л. босилек; 1,5 ч. л. риган; 1 скилидка чесън, нарязана на ситно; 1 с. л. нарязан на ситно лук; морска сол и пипер на вкус

  пълнени тиквички, амарант

  Приготвяне: Кипнете водата, добавете амаранта и след като отново заври, намалете огъня, захлупете и задушете за 20-ина минути. Междувременно задушете и изчистения от дръжки спанак, а доматите обелете и нарежете. Загрейте и зехтина, в който трябва да се добавят лука и чесъна – задушете ги и тях за около 2 минути. После добавете доматите, гъбите, босилека, ригана, солта, пипера и 1 с. л. вода. Сега идва ред да сложите тук и задушения вече спанак, гответе още 10-15 минути, без да забравяте да разбърквате от време на време. Леко намачкайте доматите, а накрая разбъркайте и с амаранта. Има и още един начин за сервиране – да залеете със соса самия амарант.

  Пълнени тиквички с амарант

  Продукти: 3 средно големи тиквички; 100 г амарант; 250 мл вода; 3-4 супени лъжици зехтин; 1 глава червен лук, нарязана на полумесеци; 1 скилидка чесън, нарязана на ситно; 50 г сирене чедар; 6-8 чери домата, нарязани на филийки; 3-4 стръка пресен магданоз; сол и прясно смлян шарен пипер.

  пълнени тиквички, амарант

  Начин на приготвяне: Тиквичките се срязват на две по дължина. Вътрешността им се издълбава с лъжица /Месото на тиквичките не се използва в рецептата. Може да се запази за крем супа, зеленчуково пюре или зеленчукови кюфтета/. Така оформените лодки от тиквички се бланшират във вряща подсолена вода за 5-6 минути. Изваждат се с решетъчна лъжица и се отцеждат. Нареждат се в тавичка, плътно една до друга. Зехтинът се загрява в тенджера. В него се сотират лукът и чесънът за 3-4 минути. Добавя се амарантът и се разбърква 2-3 минути. Когато се нагрее добре ще започне да пука. Добавя се водата, плънката се разбърква и се оставя да ври 15 минути докато течността се абсорбира и амарантът набъбне. Посолява се със сол и прясно смлян шарен пипер. Маха се от огъня и се добавя нарязаният на ситно магданоз. Плънката се разпределя в лодките от тиквички. Отгоре се настъргва сиренето чедър, а върху него се подреждат кръгчета домати. В тавата се налива малко вода и тиквичките се запичат за 15 минути на 200°C или докато сиренето се разтопи и придобие златист цвят.

  амарант, палачинкиАмарантови палачинки

  Необходими продукти: ½ ч. ч. амарантово брашно, ½ ч. ч. брашно от елда, ½ ч. л. сода бикарбонат, ¼ ч. л. ванилия, 1 ч. ч. вода или мляко, 1 яйце, 1 с. л . зехтин

  Приготовление: Смесват се зехтина и яйцето, след което се прибавя млякото и се разбърква. Останалите продукти се добават към вече готовата смес и се приготвят палачинките. Можете да гарнирате готовите палачинки със салата или сладко, мед или друг любим продукт.

  Бон Апети!