Вербена стрък - билка
Verbena officinalis L.
Вербената, известна още като Върбинка, е многогодишно тревисто растение, произхождащо от Европа и Азия.
Вербена съдържа над 20 полезни фитосъединения, включително иридоидни гликозиди, флавоноиди и тритерпеноиди, които може да са отговорни за предполагаемите й ползи.
Върбинката има общоукрепващо, противовъзпалително и температуро-понижаващо действие. Оказва положително действие при възпалено гърло и заболявания на респираторния тракт. Проучвания показват, че върбинката може да предпази от резистентни на антибиотици бактерии и гъбички. Известно е, че съединенията в етеричното масло от върбинка, като цитрал, притежават антимикробна активност.
Освен това, билката отдавна се използва в народната медицина като релаксант или тоник за нерви. Вербената може да помогне за намаляване на тревожността и конвулсиите. Изследователите свързват това със съдържанието на флавоноиди и танини в растението, за които е известно, че притежават анти-тревожни и седативни свойства.
Вербената подпомага здравето на сърцето.
Жабурене с отвара от билката, може да помогне при хроничен гингивит или възпаление на венците.
Народни наименования на билката
Версѝн, върбика, върбинка, железник.
Приложение на Вербена стрък
При нервна и физическа преумора, изтощение, отпадналост, анемия, чернодробни заболявания, бъбречнокаменна болест, нередовна менструация, за гаргара при възпалителни процеси в устната кухина и гърлото, при лош дъх на устата. Под формата на компреси или бани при кожни обриви, изгаряния, трудно зарастващи рани. Прекрасно средство за балансиране на нервната система при жени в климакс, със специалната препоръка на д-р Атанас Михайлов.
Начин на употреба на Вербена стрък
2 супени лъжици нарязани стръкове от върбинка се заливат с 500 мл вряща вода и се варят 5 минути. След изстиване и прецеждане, отварата се пие 3 пъти дневно по 150 мл преди хранене.
Запарката може да се използва и за гаргара, както и външно за компреси при кожни изриви и при трудно заздравяващи циреи.
Състав
Вербена стрък (Verbena officinalis L.).
Научете повече за билката Вербена
Характерни особености
Върбинката — Verbena officinalis L. — от сем. Verbenaceae — е многогодишно тревисто растение. Стъблото е право, четириръбесто, високо до 80 см, разклонено. Листата са грапави, срещуположни, продълговати, по-едро или по-ситно назъбени, долните по-едри и с дръжки, горните — по-дребни, седящи. Цветовете са дребни, светлолилави или бели, събрани в тънки класчета на върха на стъблото и разклоненията му. Плодът е разделен на 4 орехчета.
Разпространение
По тревистите и буренливи влажни места.
Време за бране
Юли—август.
Начин на бране
Отрязват се връхните облистени върхари на стъблото на около една педя отгоре надолу през време на цъфтенето.
Начин на сушене
Събраният материал се прочиства от повредени листа и евентуални примеси и се суши по обикновения начин в проветриви помещения или в сушилня при температура до 45°.
Рандеман
От 5 кг свежи стръкове се получава 1 кг сухи.
Описание на готовата билка
Изсушените стръкове на върбинката трябва да са запазили естествения си вид и да отговарят на описанието, дадено в „Характерни особености“. Миризмата е нехарактерна, а вкусът — горчив, стипчив.
Съхранение
В сухи и проветриви помещения в добре приготвени опаковки.