Рецепти с билки и подправки
Рецепти с билки и подправки
Соленки със сусам
2 ч.ч. брашно
1/2 ч.ч. сусам
1/3 ч.ч. зехтин
1 ч.ч. вода
1 пълна ч.л. сол
1 равна ч.л. бакплувер
/Брашното може да е бяло или пълнозърнесто, по желание/
Съставките се смесват и се омесва меко тесто.
На поръсен с брашно плот се разточва кора, с дебелина 5 до 8 мм. и се нарязва с нож на ромбчета. Може да се оформят соленки с формички за сладки. Наредете ги в ненамазнена тавичка.
Изпечете на 200 градуса около 20 мин, до зачервяване. Веднага след като извадите тавата изсипвайте соленките в чиния. Изчакайте да изстинат и после ги наредете красиво.
Ако не искате да се овлажнят, затворете част от тях в подходяща плътна кутия.
Зелева супа с червено цвекло
1,5 л. вода
500 гр. прясно или кисело зеле
2 глави червено цвекло
500 гр. картофи
1 глава лук
2 моркова
1 домат
2 с.л. растително масло
2-3 скилидки чесън
½ глава целина или няколко стръка
½ връзка магданоз
½ връзка копър
1 чаена лъжичка оцет
1 гр. черен пипер /или по ваш вкус/
1 равна чаена лъжичка сол /ако ползвате кисело зеле – не солете допълнително/
5 дафинови листа
4 супени лъжици заквасена сметана или пълномаслено кисело мляко
Отделете малко прясно нарязан магданоз и копър.
Измийте и обелете зеленчуците. Задушете с 1 супена лъжица растително масло и 2 супени лъжици вода нарязаните на тънко моркови, лук и целина. Червеното цвекло нарежете на тънки и къси ивички и го задушете с 1 лъжица оцет, 1 лъжица растително масло и пасирания домат.
Сложете в кипяща вода нарязаните на едри парчета картофи. Когато водата заври отново, сложете нарязаното на тънки и къси ивички зеле и варете 15 минути. Добавете задушените зеленцуци и варете още 10 минути. Малко преди отстраняване от огъня добавете солта, черния пипер и дафиновия лист.
Супата се посипва с пресен магданоз и копър и се поднася с лъжица пълномаслено кисело мляко или сметана и по желание - счукан чесън със сол.
Грах с картофи и моркови
700 гр. пресен грах или замразен пресен грах
500 гр. Картофи
500 гр. Моркови
100 гр. Краве масло
½ връзка магданоз
1 равна ч.л. сол
1 гр. Пипер или по ваш вкус
Обелете морковите и картофите и ги нарежете на едро. Поставете ги заедно със маслото, граха и чаша вода във глинен гювеч. Поръсете с пипера и нарязания магданоз. Захлупете и гответе около час при 200 градуса. Към 40 минута проверете дали в гювеча има достатъчно вода и дали картофите са уврели. Ако е необходимо печете още 20 минути.
Това ястие е много семпло и вкусно и се приготвя исключително лесно.
Мусака с картофи и сирена
500 гр. Картофи
50 гр. Сирене
100 гр кашкавал
1 гр. Черен пипер
1 грам индийско орехче
200 мл. Прясно мляко
3 с.л. мазнина /зехтин или краве масло/
Измийте и сварете картофите. Полейте ги със студена вода за 5 минути и ги обелете. Настържете ги на едро ренде и равномерно разстелете картофите в малка намазана с масло тавичка. Поръсете равномерно с настърганото сирене и кашкавал, с подправките, мазнината и млякото. Поставете във фурната за половин час. Ястието трябва да остане сочно, със съвсем леко запечена коричка отгоре.
Грис халва
1 ½ чаша Грис
150 гр. масло
3 чаши мляко
1 чаша тъмна малцова захар
¼ чаша стафиди
1 суп.л. настъргани портокалови или лимонови корички
Сокът от един портокал /по желание/
Пригответе в купа млякото със стафидите, захарта и портокаловите корички и я сложете до печката. Пригответе и купичка с портокаловия сок.
Запържете гриса в маслото за около 10-15 мин. Пъ възможност в дълбока тефлонова тенджера до светло златист цвят. Бързо и внимателно изсипете течната смес с млякото в гриса, така че да не ви опръска и опари и разбъркайте за да не стани на бучки. Добавете портокаловия сок и пак разбъркайте. Захлупете и гответе 3*4 минути на много слаб огън. Отстранете от огъня и с дървена вилица разбъркайте, така че част от влагата да се изпари и халвата да стане рохкава.