- Начало /
- Мейс на прах - деликатесен Индийски орех за гурме кулинария BOF, Myristica fragrans
Мейс е най-ароматната, деликатесна част от Индийския орех
Myristica fragrans, Mace - BOF - organic farming
Индийското орехче, познато още като Мускатово орехче, е семето на плодът на вечнозелено дърво, което расте на o-в Молукас, известен като Островът на подправките в Индия. Мейсът, наричан още мускатов цвят, е червената, ароматна обвивка на индийското орехче.
Плодовете на мускатовото дърво първоначално приличат на праскови, но когато узреят, плодовете се разпукват, излагайки ядката, покрита с яркочервена кожица (мейс). Мейсът се суши отделно, разстила се на тънък слой върху специални бамбукови настилки под палещото слънце. След 2-3 дни светлият рубинен цвят се променя на оранжев или тъмножълт. Смила се и се използва като подправка в кулинарията.
Мейсът заема видно място в азиатската, карибската, индийската и мароканската кухня, а също така се използва в британската, холандската и френската кухня. Често се среща в смеси от подправки и печени изделия, както и в солени ястия като супи, сосове и рецепти за домашни птици и риба.
Макар, че мейсът и индийското орехче идват от едно и също дърво, те са много различни подправки.
Вкусът на Мейс е сладък, дървесен и топъл, с лека пикантност, много като индийско орехче, но по-мек и не толкова сладък. Можем да го опишем като комбинация от канела и черен пипер.
Мейсът е подходяща подправка за риба, бяло месо, картофи, ориз, супи, сосове, сладкиши, алкохолни напитки и др. Особено добре допълва ястия с череши или шоколад. Мейс може да се използва и за вливане на вкус в ориз, ястия на пара, бульони или подобни рецепти на течна основа с дълго време за готвене.
Мейс и неговите ползи за здравето
Включването на Мейс във Вашето хранене може да помогне за подобряване на храносмилането, стреса, засилване на притока на кръв и защита на бъбреците ви. Чай от мейс също може да помогне за облекчаване на симптомите на настинка и грип.
Увеличава апетита, подобрява храносмилането. Стимулира имунната система и повишава тонуса и настроението.
Начин на употреба на Мейс на прах
Кулинарна цел: Добавете към, риба, бяло месо, картофи, ориз, супи, сосове, сладкиши, алкохолни напитки и др
Чай: 1/5 ч.л. (1 гр) мейс се залива с 250 мл вряща вода, похлупва се за 5 мин. Пие се след хранене, леко топъл.
*Действа релаксиращо вечер, непосредствено преди лягане в горещо мляко с малко захар.
Състав
Мускатов цвят (обвивка), изсушен (Myristica fragrans).
Съхранение
Mace има по-дълъг срок на годност от повечето други подправки, когато се съхранява правилно в плътно затворен буркан или контейнер, на хладно и тъмно място.
Противопоказания
Да не се използва при бременност, кърмене и от деца и юноши до 18 годишна възраст! Силно действаща билка!
Произход
Индонезия
Научете повече за Индийско орехче
Характерни особености
Родът тропически вечнозелени дървета Nutmeg (лат. Myristica), представител на семейство Мускатникови (лат. Myristicaceae), има около сто вида, но само един е с търговско значение - ароматна миристика (лат. Myristica fragrans Houtt).
Ботаническо описание
Мускатовия орех (Myristica fragrans Houtt) е малко вечнозелено дърво, обикновено с височина от 5 до 13 метра, но някои екземпляри достигат 20 метра. Кората от индийско орехче е гладка, сиво-кафява, при нарязване се получава жълт сок. Листата на дървото са ароматни, гладки и лъскави, тъмнозелени, но отдолу малко по-светли, с елипсовидна форма, подредени нататък. Дръжките достигат 2-3 см дължина. Жълтеникаво-белите цветя на индийското орехче са двудомни, малки, с голи дръжки и дръжки и дебела, месеста чаша във формата на стомна. Намира се в аксиларни ръце. Те приличат на момина сълза и пленяват с нежен аромат. Формулата на цветето индийско орехче е * Ч3Л3 + 3Т∞П∞. Плодове - висящи сферични зърна с диаметър 6–9 cm, състоящи се от семена, покрити с твърда, лъскава кожа, месести, нежни яркочервени разсад, арилус и сочен перикарп, покрити с оранжевожълта кожа. Външно плодовете на индийско орехче първоначално приличат на праскови, но когато узреят, плодовете се спукват, излагайки ядката, покрита с арилус. Структурата на семето на миристичния ароматен „мейс“. По него можете да различите истинска ядка от фалшива.
Събиране на суровини
Индийското орехче цъфти през деветата година от живота и дава плод за около деветдесет години. Реколтата до три пъти годишно. Едно растение годишно може да произведе до 10 кг ядки и около 2 кг мейс.
Разпуканите плодове се отстраняват ръчно от дърветата с помощта на специална прашка, накрая се освобождават от пулпата и след това се изстискват семената от разсада. Мейсът се суши отделно, разстила се на тънък слой върху специални бамбукови настилки под палещото слънце. След 2-3 дни светлият рубинен цвят на разсада се променя на оранжев или тъмножълт, те губят еластичността си и могат да бъдат сплескани за по-нататъшно съхранение. Извършете тази операция с дървени ролки. Полученото индийско орехче или каша се опаковат и съхраняват на тъмно и сухо място.
Семената, освободени от мейс, се сушат в специални бамбукови колиби, с тънки стени и лек покрив, събрани от клони. В тези сгради също са монтирани кози от бамбук. Под тях денонощно се поддържат бездимни пламъци и всеки ден гребват ядки, така че да изсъхнат равномерно. Този етап продължава от един месец и половина до два месеца. Фактът, че е приключил, се доказва от звука, с който ядрото трака около черупката. В следващата стъпка семената се освобождават от черупката и се потапят в мляко от вар, за да се предпазят от покълване, вредители и плесен. След това отново се изсушават, но вече са изложени на сянка. Последният етап отнема до три седмици. След това индийското орехче е готово за продажба.
Химичен състав
Индийското орехче съдържа до 40% мазнини и до 15% етерично масло, нишесте (до 20%), пигменти, пектин, сапонини, алеурон и протеинови вещества. Основните химични компоненти на етеричното масло от индийско орехче са камфен, бета-пинен, сабинин, мирцен, алфа-феландрен, терпинен-лимонен, 1,8-цинеол, Y-терпинен, линалоол, терпинен-4-ол, сафрол, метил евгенол и миристицин , В чистата си форма миристицинът е токсин и именно поради него консумацията на прекомерно количество индийско орехче може да доведе до отравяне. Маслото от индийско орехче се състои главно от триглицериди на миристинова киселина. Индийското орехче съдържа значителни дози витамини А, С и Е, електролити (натрий и калий), минерали, включително калций, желязо, манган, цинк, фосфор и фитонутриенти. Macis съдържа до 9% етерично масло, идентично по състав с масло от индийско орехче, до 20% мастно масло и 30% амилодекстрин.
Фармакологични свойства
Биомедицинските свойства на индийското орехче са силно повлияни от витамините и минералите, които се съдържат в него, както и наличието на евгенол, метилевгенол, сафрол, миристицин, елемецин и изоелемицин в него. Терапевтичните свойства на индийското орехче заинтересували учените в средата на 20 век. През изминалия период, в лабораторни условия, химичните компоненти на индийското орехче са изследвани за липидно понижаващи и хипохолестеролемични ефекти, антимикробна и антидепресантна активност, антиоксидантни и хепатопротективни свойства. Доказано е, че съдържащият се в подправката калий е важен компонент на клетъчните и биологичните течности, стабилизира кръвното налягане и сърдечната честота. Манганът и медта се използват от организма като кофактори на антиоксидантния ензим супероксид дисмутаза. Желязото е от съществено значение за производството на червени кръвни клетки. Миристицинът и елемицинът могат да стимулират умствената дейност. Евгенол има обезболяващ и дезинфекционен ефект.
Приложение в традиционната медицина
Индийското орехче се използва широко в народната медицина. Лечението с индийско орехче се препоръчва за детоксикация при заболявания на бъбреците и черния дроб. Смята се, че маслото от индийско орехче е в състояние да премахва токсините, разтваря камъните и се бори с инфекциите на пикочно-половата система. Полезно е за устната кухина, тъй като облекчава зъбобола, премахва лошия дъх, елиминира бактериите. С ревматизъм, маслото от индийско орехче не само се бори с болката, но и намалява туморите. Маслото от индийско орехче при разширени вени се счита за едно от най-добрите и ефективни народни средства.
Противопоказания и странични ефекти
В малки дози индийското орехче не е опасно, но при предозиране има наркотичен ефект и е токсично. Отравянето с индийско орехче може да причини гадене, спазми, главоболие, сухота в устата, зачервяване на очните ябълки, дехидратация, сърцебиене, високо кръвно налягане, увреждане на паметта и продължителни халюцинации. Фаталното отравяне с индийско орехче е рядкост, но медицината познава поне три такива случая. Индийското орехче има противопоказания. Поради предполагаемия абортивен ефект и възможните негативни последици за плода, той не се препоръчва на бременни жени. Поради възможно предозиране, индийското орехче се дава с повишено внимание на малки деца.
Напишете своето собствено мнение
Само регистрирани потребители могат да пишат мнения и коментари. Моля, влезте в системата или се регистрирайте
Може би ще проявите интерес и към следните продукти
![]() Бабини зъби боздуганчета за потентност – Трибулус, Tribulus
Цена:
8,66 лв.
|
![]() Сурово тиквено семе белено - при паразити, глисти, Cucurbita рeрo
Цена:
10,04 лв.
|
![]() Билкова смес Стоп Косопад - Чемерика, Репей и Коприва, 100 гр.
Цена:
9,90 лв.
|
![]() Мурсалски чай цял стрък – Пирински чай, Sideritis scardica Griseb.
Цена:
8,52 лв.
|