Добре дошли в bilki.bg - Раят на билките!

Моята Количка 0 бр. 0,00 лв.

Черен синап, действие и приложение на билката

Черен синап (горчица, хардал, лечебен синап)

Brassica nigra (LJ С. Koch (Sinapis nigra L.)
Aнгийски — Mustard, Руски — Горчица черная, Френски — Moutard noir, Немски — Schwarzer Senf
Сем. Brassicaceae (Cruciferae) — Кръстоцветни

Черен синап, Brassica nigra
Описание на билка черен синап, горчица

Едногодишно тревисто растение с вретеновиден корен. Стеблото право, до 2 м високо, в горната част разклонено. Долните и средните листа лировидни, нечифтопересто нарязани, неправилно назъбени; горните прости ланцетни, разредено назъбени или целокрайни. Цветовете жълти, събрани във връхни гроздовидни съцветия. Вен- челистчетата 4. Плодът прилегнала към оста на съцветието удължена двугнездна шушулка с 4—10 кълбести тъмни червенокафяви семена във всяка половина. Цъфти май — октомври.

Разпространение на билка черен синап, горчица

Расте из ниви, като плевел и из орници, необработвани места, край пътища и селища като бурен. Разпространено из цялата страна от низините докъм 500 (1000) м надморска височина. Среща се в цяла Европа.

Дрога на билка черен синап, горчица

Дрогата се състои от изсушените семена на черния синап (Semen sinapis). Отрязват се горните плодоносни части на стеблото преди пълното узряване на семената, доизсушават се на слънце или в проветриви помещения и се овършават. Семената се пречистват чрез превяване и пресяване и се доизсушават.
Синапеното семе има сферична форма с диаметър 1 до 1,5 мм. То е гладко със светло- до тъмночервенокафяв цвят. Счуканите семена не притежават миризма. Те имат маслен слабо горчив вкус. При дъвкане обаче развиват парлива миризма, която се дължи на отделящото се синапено масло. .

Състав на билка черен синап, горчица

Синапеното семе съдържа около 30% тлъсто масло, 20% белтъчни вещества, 20% слузни вещества, ензимния комплекс мирозиназа. Фармакологично важна съставка на семето е глюкозидът синигрин, който в присъствие на вода под действие на мирозиназата се хидролизира на етерично синапено масло, кисел калиев сулфат и глюкоза. Етеричното синапено масло се състои предимно от алилизотиоцианат.
Синапеното семе намира приложение във вид на синапени лапи, синапена хартия и синапов спирт 2%.
Синапеното семе често се примесва със семената на някои видове от рода Brassica (репица — Br.rapa L. var. olifera D.C., и рапица — Br. napus L. var. olifera D.C., а така също със семената на полския синап — Sinapis arvensis L.).

Основно действие на билка черен синап, горчица

Ревулзивно (дразнещо силно рецепторите на кожата), антиревматично, кардиопулмонален стимулант, хиперемично /увеличава притока на кръв/.

Болести и състояния, при които намира приложение билка черен синап, горчица

Благодарение на състава си, горчицата има локално дразнещо действие. Тя предизвиква прилив на кръв, засилва циркулацията му в местата на контакт, в резултат на това се проявява и ефект на затопляне. Поглъщането на семена от черна горчица подобрява апетита, секрецията на стомашен сок, жлъчната секреция. Горчицата подобрява храносмилането на мазни храни.

Семената от черна горчица се използват широко както в официалната, така и в традиционната медицина. Използват се при ревматични болки, плеврит и в редица други случаи, когато се изисква да предизвика прилив на кръв към повърхността на кожата. Такива случаи могат да бъдат навяхвания, дислокации, други наранявания.

Горчицата се използва като храносмилателен стимулант, особено при възрастни хора. Той не само подобрява храносмилането на храната, но и стимулира метаболизма, предотвратявайки нарушаването му. Синапеното семе помага и при стомашно-чревни заболявания. Той е леко слаб и може да се използва дори при стомашни язви.

Освен за семена, маслото от черна горчица се използва и за медицински цели. Има силно изгарящо действие, затова се разрежда с алкохол преди употреба. Такъв препарат е чудесен за втриване.

Лечебни и клинични данни на билка черен синап, горчица

Синапеното семе е отдавна утвърдена дрога в медицинската практика. Ревулзивното действие на черния синап (използуват се като дрога предимно семената) се дължи на наличието в него на 3—7% от глюкозида синегрин, който в химично отношение представлява калиева сол на глюкозидната мирозинова киселина. Този глюкозид в присъствие на ензима мирозиназа, намиращ се в дрогата в неактивно състояние и активиращ се при заливането му с хладка вода, разгражда глюкозида на кисел калиев фосфат, глюкоза и алилсинапено масло (алилизотиоцианат), което дразни силно кожата и предизвиква силно изразена хиперемия в участъка на въздействието. Същевременно по рефлекторен път се предизвиква преразпределяне на кръвта в дълбочина и това обуславя ревулзивния ефект на черния синап.
Прилага се при ревматизъм, лумбаго и ишиас, при възпалителни процеси, заангажиращи белите дробове и горните дихателни пътища под най-разнообразни лекарствени форми за външно приложение: пластири, синапени книжки, синапен спирт, синапено брашно, от което се изготвя тесто за направа на лапи. Трябва винаги да се използува прясно изготвено синапено брашно, тъй като съхраняването на открито води до бързо намаляване на активните му принципи и съответно отслабване на ревулзивния му ефект. Особено много се препоръчва прилагането му у деца при простудни заболявания.
Лапите от синапено брашно и тесто трябва да се прилагат с необходимото внимание, тъй като при предозиране на въздействието може да се получи увреждане на кожата. Лапата трябва да се държи до силно зачервяване на кожата, което при възрастни индивиди се постига за около 15—20 минути. Препоръчва се също така и вземането при простудни заболявания на т.нар. вани (За да подготвите синапена вана за цялото тяло: смесете 100 до 200 грама синапено брашно в студена вода и изстискайте през кърпа в топлата вода на ваната). Престоят във ваната не трябва да надвишава 20 минути.
Синапеното семе намира широко приложение и в кулинарията за изготвяне на подправката горчица.

Българската народна медицина препоръчва синапа за вътрешно приложение при жлъчни колики и при бронхити, размесен с пчелен мед. При упорита болка от зъбен произход се препоръчва жабурене на устата с извлек от синап.
Нежелани ефекти. При продължителен престой на синапената лапа може да се получи изгаряне на кожата от II степен, което трудно се лекува.

Начин на приложение на билка черен синап, горчица

Една чаена лъжичка ситно счукано синапено семе се размесва със 100 г пчелен мед. Препоръчва се вземането на 1 чаена лъжичка 3 пъти дневно след нахранване, за да се отслаби дразнещото въздействие върху стомашната лигавица. За изготвяне на лапи се смесват равни части синапено брашно и обикновено брашно и се замесва тесто с хладка вода (за активиране на ензима мирозиназа) — нанася се през марля върху кожата. Изготвя се също така 2:100 синапен спирт. Когато се използва синапена хартия, тя се потапя в топла вода и след това се поставя върху болезнените места на кожата.В разредена форма, маслото може да се използва като мехлем за успокояване на болезнено възпалени артритни стави. Спортистите го използват за намаляване на болките в мускулите. Няколко капки синапено масло, добавени към ваната за крака, се прилагат за лечение на микози.

Противопоказания на билка черен синап, горчица

Използването на билката е противопоказно за хора със стомашно-чревни язви или възпалителни бъбречни заболявания.
Кихане, кашляне и възможни астматични пристъпи могат да последват от вдишването на алилизотиоцианати, които се образуват от лапите. Очите трябва да бъдат защитени, тъй като изпаренията могат да предизвикат дразнене.
Продължителната употреба или честото използване на лапи, могат да доведат до образуване на мехури. Следователно, лапите не трябва да се оставят за повече от тридесет минути.
Синапът не трябва да се прилага на деца под 6 год.

 

Продукти свързани със статията

  1. СИНАП ЧЕРЕН , КАФЯВ СЕМЕ , Sinapis nigra L.