5 ползи на шафрана за кожата и здравето
Шафран билка
Ползите и лечебните свойства на тази високоценена подправка я правят ценна кулинарна съставка в целия свят.
|
|
Насърчава ученето и запазването на паметта.
Последните проучвания показват, че екстрактът от шафран, по-специално неговият кроцин (багрилото, което дава богат златисто-жълт цвят на храната.), е полезен при лечението на умствени увреждания, свързани с възрастта. В Япония шафранът се капсулира и се използва за лечение на болестта на Паркинсон, загуба на паметта и възпаление.
При забавено развитие в пубертета
При недоразвити момичета шафранът има цялостен стимулант. Щипка шафран смачкани в една супена лъжица мляко е полезна за стимулиране на хормоните и води до желания ефект.
За повишаване на издръжливостта
При ниско либидо шафранът действа като сексуален стимулант и може да се консумира като добавите доза щипка в чаша мляко преди лягане.
Срещу плешивост
Шафранът смесен със джинджифил и мляко, при локално приложение предизвиква растеж на косата при алопеция.
Защита срещу грип
Шафранът е тонизиращ стимулант и е много ефективен за лечение на настинка и грип; Шафран смесен с мляко и наложен върху челото, бързо облекчава настинката.
Шафранът, това кулинарно богатство трябва да се използва често, особено през зимните месеци. Ето някои идеи:
1. За прекрасна марината за риба, добавете шафран, чесън и мащерка в оцет.
2. Използвайте шафран, за да приготвите сладкиши и бисквити с мек златен оттенък и богат аромат.
3. Гответе месо с шафран, съчетан с карамфил, канела, дафинов лист и индийско орехче за незабравимо удоволствие.