bilki.bg - Раят на билките!

Количка 0 бр. 0,00 лв.

Шафраника, аспур, сафлор, действие и приложение на билката

CARTHAMUS TINCTORIUS L.

(сем. Compositae — Сложноцветни)

 • Шафранка близалца, за отслабване, или при стрес, Carthamus tinctorius
 • 6afranika.jpg
  Български народни наименования на билка шафраника, аспур

  аспурт, сафлор.

  Народни наименования в други страни на билка шафраника, аспур

  Aнглийски - dyer's- saffron, Руски - Сафлор красильный, Немски – Farberdistel, Фреснки - safran (batard).

  Употреба и приложение на билката шафраника като лековито средство

  Езичестите цветчета се употребяват за получаване на багрилнл вещества, които намират приложение за багрене в хранителната промишленост.

  Отварата от цветните кошнички се прилага в нашата народна медицина за засилване дейността на храносмилателната система, за повишаване на апетита и като слабително средство.

  Характерни особености на билка шафраника, аспур

  Сафлорът е едногодишно, рядко двугодишно тревисто културно растение. Като диворастящо не е известно. Коренът е вретеновиден  дълбоко проникващ в почвата. Стъблото, достигащо до 1 м височина, горе е разклонено, белезникаво, гладко. Листата са кожести, зелени, целокрайни, заострени, по краищата бодливи. Долните листа са по-едри, постепенно стеснени в къса дръжка. Горните са по-дребни, приседнали, постепенно преминаващи в цветни обвивки. Цветовете са бели, жълти, оранжеви, до оранжевочервени. Плодовете са подобни на слънчогледовите, но по-дребни.

  6afranika_.jpgЛечебни свойства на билка шафраника, аспур

  Дълго време в традиционната медицина се използват различни части на билката като слабително, обезболяващо, антипиретично и като противоотрова срещу отравяне. В китайската медицина шафранът се приема при болезнени менструални проблеми, използва се за спиране на следродилни кръвоизливи и предотвратяване на остеопороза, особено в менопаузата. Шафраниката причинява свиване на гладката мускулатура, включително матката и червата и това се дължи на хемостатичния му ефект в първия случай и слабителното във втория. И точно поради това свойство, той е противопоказан при бременност. В допълнение, чай от венчелистчета се използва за сърдечно-съдови заболявания в напреднала възраст.

  В момента шафраниката има антиоксидантни, аналгетични, противовъзпалителни и антидиабетни свойства. Ефективността му при маточно кървене.

  Способността на лекарствата да намаляват агрегацията на тромбоцитите се потвърждава in vitro и in vivo, а също така е установена способността за намаляване на общия холестеролов фон и увеличаване на дела на липопротеините с висока плътност, тоест добър холестерол. Например, при 83% от пациентите с атеросклероза техният холестерол в кръвта намалява след 6 седмици приема на шафраника.

  Разпространение на билка шафраника, аспур

  Сафлорът произхожда от Персия, Индия, Египет,. Япония, Китай и Мароко. Рядко се култивира у нас.

  Отглеждане на билка шафраника, аспур

  Към почвата сафлорът не е взискателен. Той е сухоустойчива и мразоустойчива билка. Би могло да се сее в онези райони, където слънчогледът дава ниски добиви, понеже е по-студоустойчив и по-сухоустойчив от последния. Установено е, че районираните сортове руски сафлор могат да бъдат използувани и у нас.

  Употребяема част на билка шафраника, аспур

  Езичестите цветчета (Flores Carthami).

  Съдържание на билка шафраника, аспур

  Цветовете съдържат две аморфни багрилни вещества — жълт сафлор (разтворим във вода) и червен сафлор (трудно разтворим във вода, лесно разтворим в алкохол и алкалии).

   Нежелани реакции на билка шафраника, аспур

  Не се препоръчва при бременност; Не се комбинира с прием на антикоагуланти и е противопоказан при хора, предразположени към кървене.

  Съчетание с други билки на билка шафраника, аспур

  Ползва се отделно и се съчетават само по препоръка на лекуващия терапевт.

   

   

  Продукти свързани със статията

  1. Шафранка близалца, за отслабване, или при стрес, Carthamus tinctorius
  2. Зелено Кафе, Мурсалски Чай и Шафран Тинктура - за отслабване, Bioherba, 100 мл
  3. Шафран Тинктура за очи и зрение, Bioherba, 20 мл

   Шафран Тинктура за очи и зрение, Bioherba, 20 мл

   Цена: 9,90 лв.

   Не е в наличност

  4. 100% оригинален Шафран цели близалца, от вносителя, Crocus sativus