Добре дошли в bilki.bg - Раят на билките!

Количка 0 бр. 0,00 лв.

Шафраника, аспур, сафлор, действие и приложение на билката

CARTHAMUS TINCTORIUS L.

(сем. Compositae — Сложноцветни)

6afranika.jpg
Български народни наименования на билка шафраника, аспур

аспурт, сафлор.

Народни наименования в други страни на билка шафраника, аспур

Aнглийски - dyer's- saffron, Руски - Сафлор красильный, Немски – Farberdistel, Фреснки - safran (batard).

Употреба и приложение на билката шафраника като лековито средство

Езичестите цветчета се употребяват за получаване на багрилнл вещества, които намират приложение за багрене в хранителната промишленост.

Отварата от цветните кошнички се прилага в нашата народна медицина за засилване дейността на храносмилателната система, за повишаване на апетита и като слабително средство.

Характерни особености на билка шафраника, аспур

Сафлорът е едногодишно, рядко двугодишно тревисто културно растение. Като диворастящо не е известно. Коренът е вретеновиден  дълбоко проникващ в почвата. Стъблото, достигащо до 1 м височина, горе е разклонено, белезникаво, гладко. Листата са кожести, зелени, целокрайни, заострени, по краищата бодливи. Долните листа са по-едри, постепенно стеснени в къса дръжка. Горните са по-дребни, приседнали, постепенно преминаващи в цветни обвивки. Цветовете са бели, жълти, оранжеви, до оранжевочервени. Плодовете са подобни на слънчогледовите, но по-дребни.

6afranika_.jpgЛечебни свойства на билка шафраника, аспур

Дълго време в традиционната медицина се използват различни части на билката като слабително, обезболяващо, антипиретично и като противоотрова срещу отравяне. В китайската медицина шафранът се приема при болезнени менструални проблеми, използва се за спиране на следродилни кръвоизливи и предотвратяване на остеопороза, особено в менопаузата. Шафраниката причинява свиване на гладката мускулатура, включително матката и червата и това се дължи на хемостатичния му ефект в първия случай и слабителното във втория. И точно поради това свойство, той е противопоказан при бременност. В допълнение, чай от венчелистчета се използва за сърдечно-съдови заболявания в напреднала възраст.

В момента шафраниката има антиоксидантни, аналгетични, противовъзпалителни и антидиабетни свойства. Ефективността му при маточно кървене.

Способността на лекарствата да намаляват агрегацията на тромбоцитите се потвърждава in vitro и in vivo, а също така е установена способността за намаляване на общия холестеролов фон и увеличаване на дела на липопротеините с висока плътност, тоест добър холестерол. Например, при 83% от пациентите с атеросклероза техният холестерол в кръвта намалява след 6 седмици приема на шафраника.

Разпространение на билка шафраника, аспур

Сафлорът произхожда от Персия, Индия, Египет,. Япония, Китай и Мароко. Рядко се култивира у нас.

Отглеждане на билка шафраника, аспур

Към почвата сафлорът не е взискателен. Той е сухоустойчива и мразоустойчива билка. Би могло да се сее в онези райони, където слънчогледът дава ниски добиви, понеже е по-студоустойчив и по-сухоустойчив от последния. Установено е, че районираните сортове руски сафлор могат да бъдат използувани и у нас.

Употребяема част на билка шафраника, аспур

Езичестите цветчета (Flores Carthami).

Съдържание на билка шафраника, аспур

Цветовете съдържат две аморфни багрилни вещества — жълт сафлор (разтворим във вода) и червен сафлор (трудно разтворим във вода, лесно разтворим в алкохол и алкалии).

 Нежелани реакции на билка шафраника, аспур

Не се препоръчва при бременност; Не се комбинира с прием на антикоагуланти и е противопоказан при хора, предразположени към кървене.

Съчетание с други билки на билка шафраника, аспур

Ползва се отделно и се съчетават само по препоръка на лекуващия терапевт.

 

 

Продукти свързани със статията

  1. Шафранка , Шафраника , Американски жълт шафран , Carthamus tinctorius
  2. Зелено Кафе, Мурсалски Чай, Шафран, Тинктура за ОТСЛАБВАНЕ,100 мл , Биохерба
  3. ТИНКТУРА ОТ ШАФРАН, ЕНЕРГИЯ И МОЩ, ЗДРАВЕ ЗА ОЧИТЕ, 20 ml
  4. ШАФРАН ОРИГИНАЛЕН ИРАН, НАСИПЕН грамажи 1, 3, 10, 25, 50, 120,килограм