Добре дошли в bilki.bg!

Моята Количка 0 бр. 0,00 лв.

Зъбобол – лечение, аромотерапия, хомеопатия, акупресура, билки

Болката в или около един или няколко зъба, както и тази във венците най-често се дължи на разваляне на зъба и е признак, че е необходима стоматологична намеса. Причина за болката може да бъде и абсцес около корена на зъба.

Зъбобол

Зъбобол причини

Болката в зъба се появява, когато той се уврежда от дълбок кариес с проникване на инфекция в зъбната тъкан, която се развива под въздействието на дразнители. Основните причини за острия зъбобол са пукнатините в зъбите, неправилното поставени зъбни пломби, експозиция на дентин в областта на шията на зъба.

Спонтанният зъбобол понякога се развива на фона на пулпит, докато може да се появи по време на хранене, под въздействието на дразнители на увредения дентин и в покой, най-често през нощта. Болката може да бъде постоянна или пароксизмална. Поради факта, че такива болки се характеризират с изразена интензивност, не е възможно да ги издържите дълго време.

Пародонтитът е придружен от възпаление на тъканите около върха на зъба и причинява постоянна болка или остра болка. Такива болки могат да бъдат пулсиращи и интензивни, когато се докосне зъба. В този случай има подуване, възпаление на венците и постепенно разрохкване на зъбите.

Зъбобол симптоми

Най-често острата болка в зъбите възниква при пулпит, причинител на който са стрептококи, които падат в пулпа от кариозната кухина. Това заболяване се характеризира с развитие на пароксизмална болка, която се влошава от докосване на болния зъб.

В този случай, ако болката е причинена от периодонтит, тя е интензивна, тъй като във възпалителния процес е замесен не само зъбът, но и костта около върха на корена. Болката е причинена от прогресивно разграждане на нервния край и увреждане на лигаментите. В този случай се наблюдава поява на подвижност на зъбите, по-лошо се задържа в челюстта, което може да предизвика остър и доста интензивен зъбобол, който се влошава от най-малкото докосване.

При абсцес на зъбите болката се причинява от възпалително-инфекциозна лезия, която е свързана с образуването на ограничена гнойна кухина, в района на която се наблюдават оток и пулсираща болка.

Лечение на зъбобол

Описаните по-долу начини за лечение ще облекчат болката, докато се излекува зъбът.

Билки при зъбобол

• За облекчаване на болката може да намажете венеца с тинктура от смирна.

Хомеопатия при зъбобол

Да се вземат през 5 минути до 4 пъти и да се повтори при необходимост:

• Ако болката се усилва при приемане на топли храни и напитки, но се облекчава при поглъщане на студени: кафе (Coffea).

• Ако болката се влошава при вдишването на студен въздух и се отделя слюнка повече от обикновено: живовляк (Plantago).

• Ако болката се влошава при вдишване на студен въздух и при приемане на храна и напитки: калциев карбонат (Calcarea carbonica).

• При болка след посещение при зъболекар: самакитка (Aconite).

Аромотерапия при зъбобол

• Натопете пръста си в етерично масло от детелина и разтъркайте венеца около болния зъб. Ако кожата e прекалено чувствителна, разтворете 2 капки от маслото в 1 ч. л. крем или лосион.

Китайска медицина при зъбобол

• Ако проблемът не е в развален зъб, китайските лекари смятат, че се дължи на смущения в стомаха или черния дроб. За стомаха се препоръчва риган и китайски женшен за черния дроб.

Акупресура при зъбобол

• За да намалите болката, притиснете силно мястото между палеца и показалеца. Масажирането на тази точка може да облекчи болката и по време на зъболекарското лечение.

• Другата точка, която може да е от полза, се намира на горната част на стъпалото, на около сантиметър навътре от мястото, където се съединяват вторият и третият пръст.

Традиционна медицина при зъбобол

• За временно облекчаване на болката, докато отидете при зъболекар, се препоръчват обезболяващи. Ако подозирате образуването на абсцес (при наличието на остра, продължителна болка, подуване около венеца, болки в зъба), спешно идете на преглед при зъболекар.

 

  1. Жен шен , женшен , рязан червен корен - оригиналната билка от Китай