bilki.bg - Раят на билките!

Количка 0 бр. 0,00 лв.

Зъбобол – лечение, аромотерапия, хомеопатия, акупресура, билки

Болката в или около един или няколко зъба, както и тази във венците най-често се дължи на разваляне на зъба и е признак, че е необходима стоматологична намеса. Причина за болката може да бъде и абсцес около корена на зъба.

 • Карамфил плод ситно рязан - за чай при паразити или лош дъх, Syzygium aromaticum

  Карамфил плод ситно рязан - за чай при паразити или лош дъх, Syzygium aromaticum

  Цена:

  Редовна цена: 2,08 лв.

  Промо цена 1,87 лв.

  -10%

 • Смирна Тинктура за добро храносмилане и детокс, Bioherba, 50 мл

  Смирна Тинктура за добро храносмилане и детокс, Bioherba, 50 мл

  Цена:

  Редовна цена: 7,58 лв.

  Промо цена 6,83 лв.

  -10%

 • Зъбобол

  Зъбобол причини

  Болката в зъба се появява, когато той се уврежда от дълбок кариес с проникване на инфекция в зъбната тъкан, която се развива под въздействието на дразнители. Основните причини за острия зъбобол са пукнатините в зъбите, неправилното поставени зъбни пломби, експозиция на дентин в областта на шията на зъба.

  Спонтанният зъбобол понякога се развива на фона на пулпит, докато може да се появи по време на хранене, под въздействието на дразнители на увредения дентин и в покой, най-често през нощта. Болката може да бъде постоянна или пароксизмална. Поради факта, че такива болки се характеризират с изразена интензивност, не е възможно да ги издържите дълго време.

  Пародонтитът е придружен от възпаление на тъканите около върха на зъба и причинява постоянна болка или остра болка. Такива болки могат да бъдат пулсиращи и интензивни, когато се докосне зъба. В този случай има подуване, възпаление на венците и постепенно разрохкване на зъбите.

  Зъбобол симптоми и видове болка

  Най-често острата болка в зъбите възниква при пулпит, причинител на който са стрептококи, които падат в пулпа от кариозната кухина. Това заболяване се характеризира с развитие на пароксизмална болка, която се влошава от докосване на болния зъб.

  В този случай, ако болката е причинена от периодонтит, тя е интензивна, тъй като във възпалителния процес е замесен не само зъбът, но и костта около върха на корена. Болката е причинена от прогресивно разграждане на нервния край и увреждане на лигаментите. В този случай се наблюдава поява на подвижност на зъбите, по-лошо се задържа в челюстта, което може да предизвика остър и доста интензивен зъбобол, който се влошава от най-малкото докосване.

  При абсцес на зъбите болката се причинява от възпалително-инфекциозна лезия, която е свързана с образуването на ограничена гнойна кухина, в района на която се наблюдават оток и пулсираща болка.

  Какво се пие и какво не се пие при зъбобол

  Анестезиращите лекарства са най-достъпното средство при зъбобол. Най-ефективните за болка в зъбите са лекарства, съдържащи кетопрофен или декскетопрофен. Тези лекарства могат да премахнат зъбобола за 5-6 часа и в същото време да имат противовъзпалително действие. В тази група производни на пропионовата киселина също трябва да се отбележат ибупрофен, напроксен и флурбипрофен. Диклофенак и ацеклофенак, които принадлежат към групата на производни на фенилоцетна киселина, остават доста мощни обезболяващи и противовъзпалителни лекарства, но те не са широко използвани в стоматологията. Популярно и ефективно лекарство за зъбобол днес е нимезулид, който се намира в серия от некисели производни, а именно сулфонамид. Лидерите на лекарства срещу зъбобол включват индометацин, който има изразен противовъзпалителен и доста висок аналгетичен ефект. Най-достъпните лекарства за зъбобол са аналгин и парацетамол, но те могат да помогнат само в случаи на доста лека болка. Тези лекарства са противопоказани по време на бременност (с изключение на парацетамол, който може да се използва от втория триместър), при малки деца (с изключение на аналгин и парацетамол), са нежелателни в напреднала възраст. Тъй като повечето от тези лекарства се отнасят до киселинни, те дразнят стомашно-чревната лигавица и те трябва да се използват само в умерено състояние, както и при липса на ерозивни и язвени прояви в стомаха, тежки чернодробни и бъбречни заболявания, както и бронхиална астма и редица други заболявания.

  Оток при зъбобол

  При систематично изследване е необходимо да се идентифицират симптомите на усложнения, включително лицева болка, подуване или и двата симптома (зъбен абсцес, синузит); болка под езика и затруднено преглъщане (инфекция на субмандибуларното пространство); болка при наклоняване напред (синузит), както и ретроорбитално главоболие, треска и зрителни симптоми (тромбоза на кавернозната синус).

  Лечение на зъбобол

  Описаните по-долу начини за лечение ще облекчат болката, докато се излекува зъбът.

  Билки при зъбобол

  • За облекчаване на болката може да намажете венеца с тинктура от смирна.

  Хомеопатия при зъбобол

  Да се вземат през 5 минути до 4 пъти и да се повтори при необходимост:

  • Ако болката се усилва при приемане на топли храни и напитки, но се облекчава при поглъщане на студени: кафе (Coffea).

  • Ако болката се влошава при вдишването на студен въздух и се отделя слюнка повече от обикновено: живовляк (Plantago).

  • Ако болката се влошава при вдишване на студен въздух и при приемане на храна и напитки: калциев карбонат (Calcarea carbonica).

  • При болка след посещение при зъболекар: самакитка (Aconite).

  Аромотерапия при зъбобол

  • Натопете пръста си в етерично масло от детелина и разтъркайте венеца около болния зъб. Ако кожата e прекалено чувствителна, разтворете 2 капки от маслото в 1 ч. л. крем или лосион.

  Китайска медицина при зъбобол

  • Ако проблемът не е в развален зъб, китайските лекари смятат, че се дължи на смущения в стомаха или черния дроб. За стомаха се препоръчва риган и китайски женшен за черния дроб.

  Акупресура при зъбобол

  • За да намалите болката, притиснете силно мястото между палеца и показалеца. Масажирането на тази точка може да облекчи болката и по време на зъболекарското лечение.

  • Другата точка, която може да е от полза, се намира на горната част на стъпалото, на около сантиметър навътре от мястото, където се съединяват вторият и третият пръст.

  Домашни лекове при зъбобол

  Често изплаквайте устата си с физиологичен разтвор или разтвор със сода при стайна температура (1 ч. л. сол или сода в чаша вода);
  изплакнете устата си с пресен сок от цвекло;
  изплакнете с инфузия от равнец;
  навлажнете малък памучен тампон в 30% алкохолна тинктура от прополис и нанесете на източника на болка в продължение на няколко минути;

  Традиционна медицина при зъбобол

  • За временно облекчаване на болката, докато отидете при зъболекар, се препоръчват обезболяващи. Ако подозирате образуването на абсцес (при наличието на остра, продължителна болка, подуване около венеца, болки в зъба), спешно идете на преглед при зъболекар.

   

   

  Продукти свързани със статията

  1. Женшен корен рязан - Червен, при умора и липса на сексуално желание, Panax ginseng

   Женшен корен рязан - Червен, при умора и липса на сексуално желание, Panax ginseng

   Цена:

   Редовна цена: 19,61 лв.

   Промо цена 17,65 лв.

   -10%

  2. Пчелица Тинктура Прополис 30% - имунитет и при грип, Bioherba, 50 мл

   Пчелица Тинктура Прополис 30% - имунитет и при грип, Bioherba, 50 мл

   Цена:

   Редовна цена: 4,51 лв.

   Промо цена 4,06 лв.

   -10%

  3. Аир блатен корен рязан - при стомашни проблеми, Acorus Calamus

   Аир блатен корен рязан - при стомашни проблеми, Acorus Calamus

   Цена:

   Редовна цена: 2,78 лв.

   Промо цена 2,51 лв.

   -10%

  4. Етерично масло от Лайка (Chamomile oil), Bioherba, 5 мл

   Етерично масло от Лайка (Chamomile oil), Bioherba, 5 мл

   Цена:

   Редовна цена: 12,08 лв.

   Промо цена 10,87 лв.

   -10%