bilki.bg - Раят на билките!

Количка 0 бр. 0,00 лв.

Удар – предпазни мерки, лечение, хранене, билки

Прекъсване притока на кръв и кислород към мозъка, причинено от съсирек или кръвоизлив, което води до дълготрайни увреждания на клетките в засегнатата област. Симптомите се изразяват в различна по степен парализа, увреждане на говора и нарушаване на функциите, свързани със засегнатата част от мозъка.

Удар

Белези на мозъчно увреждане

загуба на съзнание (дори краткосрочна - за няколко секунди);
замаяност и главоболие от различно естество (остро или болезнено);
гадене, повръщане
шум или звън в ушите, краткотрайна загуба на слуха, нарушение на речта;

Последици при мозъчно увреждане

Преживяването на мозучен удар на главата е едно от най-опасните наранявания не само заради риска за живота на пациента. Последиците и възможните усложнения на нараняването на главата са заплашителни. Те могат да възникнат както веднага след удара, така и след известно време.

Дори лека травма може да повлияе на когнитивната функция. В този случай пациентът изпитва объркване, намаляване на умствените способности. При умерени до тежки наранявания са възможни амнезия, зрителни увреждания, увреждане на слуха и умора. Уменията за говор и преглъщане са нарушени при умерени до тежки наранявания. Последицата от тежко нараняване на главата може да бъде неформализирана реч и дори загуба на речева функция.

При умерена травматична мозъчна травма са възможни спазми на крайниците и парализа на шийката на матката. При тежки наранявания могат да се появят частична парализа, загуба на телесна чувствителност, пареза на крайниците и нарушена координация на движенията. Синдромът на болката може да съпътства дори леки наранявания на мозъка, но хроничната болка е по-често причинена от тежки и умерени наранявания.

Психологическото състояние е най-засегнато от тежко нараняване на главата. И това не се отнася само за възможни разстройства, причинени от мозъчни наранявания: пациентите изпитват силно влошаване на телесните функции, частична или пълна инвалидност. Резултатът е апатия, раздразнителност, депресия.A
 • Омега 3 Рибено масло, Bioherba, 1004 мг, 50 софтгел капс.

  Омега 3 Рибено масло, Bioherba, 1004 мг, 50 софтгел капс.

  Цена: 9,89 лв.

 • Първа помощ при мозъчно увреждане

  Важно е пострдалият да се сложи по гръб и в същото време да се контролира напълно общото си състояние (става въпрос за контролиране на дишането, пулса и т. н.).
  Обикновено при отсъствие на съзнание при такива жертви, те трябва да се определят само отстрани, което може да осигури превенция на задушаване от повръщането директно в дихателните пътища. Тази ситуация също ще помогне да се премахне възможността за инцидентно поглъщане на езика и задушаване от него.

  Предпазни мерки при мозъчно увреждане

  • Непълноценното хранене, злоупотребата с алкохол и лекарствени препарати, наднорменото тегло и обездвижването са факторите, които водят до отслабването на артериите в мозъка и причиняват съсиреци и удар:

  • Намалете приема на наситени мазнини ( съдържат се в червеното месо и млечните продукти).

  • Яжте много пълнозърнести храни, пресни плодове и зеленчуци, зрял фасул и бедни на мазнини белтъчини (риба и птиче месо).

  • Не пушете.

  • Ограничете употребата на алкохол.

  • Правете упражнения (ходене, колоездене или плуване) З пъти седмично най-малко в продължение на 30 минути.

  Лечение при удар

  Билки при удар

  • Като част от една цялостна здравословна програма се препоръчва настойката от бял равнец. Тя подобрява кръвообращението и тонизира кръвоносните съдове. Залейте 2 ч.л. от изсушената билка с чаша вряща вода и оставете да изстине 15 минути. Пийте гореща 3 пъти на ден.

  Хомеопатия при удар

  • Вземете арника колкото е възможно по-скоро след удара.

  • Арника и тъканната сол калиев хлорид, приемани по 2 пъти на ден в срок от 1 месец ще разпръснат кръвните съсиреци.

  Хранене при удар

  • Намалете употребата на тлъсти меса и високомаслени млечни произведения.

  • Увеличете употребата на пресни плодове и зеленчуци, риба, птиче месо и пълнозърнести храни.

  • Като предпазна мярка и лечебно средство се препоръчват следните дневни добавки:

  • Витамин Е: 400 UI.

  Витамин С: 500 мг.

  Масло от иглика: капсули 6x500 мг.

  Лецитин: 5-10 г.

  Рибени масла 3 г.

  Хидротерапия при удар

  • Плуването в затоплен басейн под наблюдението на физиотерапевт често помага за възстановяване на физическите сили и способността за движение.

  Упражнения при удар

  • За да се предотврати съкращаването и схващането на мускулите, се препоръчва заниманието с леки физически упражнения колкото е възможно по-скоро след удара. Най-добре е те да се изпълняват под ръководството на физиотерапевт.

  Специализирана помощ при удар

  • Китайска медицина: за предотвратяване и разпръскване на кръвните съсиреци често се предписва девисил. Акупунктурата е от голяма полза за лечението на парализата след удара. Колкото по-рано се извърши, толкова по-добре. Остеопатията, широ  и масажът се използват за поддържане на мускулните функции и предотвратяване на схващанията.

  Традиционна медицина при удар

  • Лечението е насочено към подобряване начина на живот чрез трудова терапия, физиотерапия, домашни приспособления и помощ при ходене. Психотерапията оказва неоценима помощ. Често се предписват лекарства, които предотвратяват съсирването на кръвта и регулират функционирането на сърцето.

   

  Продукти свързани със статията

  1. Бял равнец стрък с цвят, Achillea millefolium L.

   Бял равнец стрък с цвят, Achillea millefolium L.

   Цена: 1,85 лв.

  2. Вечерна иглика, Bioherba, 500 мг, 100 софтгел капс.

   Вечерна иглика, Bioherba, 500 мг, 100 софтгел капс.

   Цена: 19,79 лв.

  3. Лецитин без ГМО, Bioherba, 60 софтгел капс.

   Лецитин без ГМО, Bioherba, 60 софтгел капс.

   Цена: 9,89 лв.