bilki.bg - Раят на билките!

Количка 0 бр. 0,00 лв.

Синдром на лакътната става – хидротерапия, масаж

Най-често установените причини и рискови фактори за развитие на синдрома

Възпаление на мускулите около лакътната става, често причинявано от пренапрягане на мускулите и сухожилията около лакътя и долната част на ръката. Спортовете, при които се използва ракета, градинарството и домашните ремонти са дейностите, които най-често причиняват това заболяване. Болката се чувства от външната страна на лакътя и задната страна на долната част на ръката. Усилва се при свиване на ръката или вдигането на тежки предмети.

Синдром на лакатната става

Симптоми на лакътната става

Симптомите на лакътната става включват изтръпване в пръстена и малкия пръст, както и болка в лакътя. Заболяването може в крайна сметка да доведе до слабост на ръката и безименния пръст. Слабостта може също да попречи на хващането с показалеца и палеца, както и способността за компресиране на пръсти, тъй като улнарният нерв инервира по-голямата част от мускулите на ръката. Тежкият, хроничен лакътната става може да доведе до мускулна атрофия и нокътни деформации на ръката.

Лечение на синдром на лакътната става

Практически съвет при синдром на лакътната става

• Оставете ръката да си почине: това означава никакво вдигане или носене на тежки предмети в продължение на няколко дни. Когато си почивате, опитайте се да държите ръката вдигната нависоко.

Китайска медицина при синдром на лакътната става

• Препоръчват се билкови чайове от джинджифил, канелени клонки или клонки от черница.

 • Джинджифил ароматен корен рязан - за чай при грип и настинка, Zingiber officinale
 • Цейлонска Канела кора рязана - при диабет и високо кръвно, Cinnamomum zeylanicum
 • Хидротерапия при синдром на лакътната става

  Пригответе си леден компрес с помощта на ледени кубчета или найлонова торбичка от топчета лед. Увийте торбичката в амбалажна хартия и поставете върху лакътя и долната част на ръката за 5 минути на всеки час в продължение на няколко часа през първите  няколко дни. Ако болката в лакътя е много силна, на 10 минути сменяйте студения компрес с топъл, използвайте грейка (бутилка топла вода, увита в хавлиена кърпа) или електрическа възглавница.

  Масаж при синдром на лакътната става

  • След 2-3 дни хидротерапия и почивка някой познат може да масажира ръката и лакътя. Пациентът трябва да легне по гръб, а лицето, изпълняващо масажа, трябва да е от  засегнатата страна. Започнете с разтриване на горната част на ръката, преминете към долната, като силно стискате мускулите. След това подпрете лакътя на коляното си и с малки кръгови движения масажирайте с палци мястото около лакътната става. Най-накрая, натискайте силно с палец, масажирайте мускулите на долната част на ръката, като се движите от китката нагоре до лакътя.

  Специализирана помощ при синдром на лакътната става

  • Остеопатията, широто и професионалният масаж са полезни при това състояние.

  • Особено ефикасни са акупунктурата и затоплянето с пелинова цигара.

  Традиционна медицина

  • Препоръчват се обезболяващи или кортикостероидни инжекции.

   

  Продукти свързани със статията

  1. Джинджифил ароматен корен рязан - за чай при грип и настинка, Zingiber officinale
  2. Канела Касия на пръчки 8 см – Канелени пурички, Cinnamomum cassia
  3. Черница лист - висока кръвна захар / диабет, Morus nigra