Добре дошли в bilki.bg!

Моята Количка 0 бр. 0,00 лв.

Лош дъх от устата - лечение

Обикновено причината за това е лошата хигиена на устната кухина, макар за това да допринасят пушенето и употребата на храни със силна миризма. Според някои лошият дъх може да е и резултат от гъбична инфекция на храносмилателната тръба.

Лош дъх от устата причини

Естеството на хранене. Лошия дъх може да се дължи на консумацията на месо и млечни продукти, богати на протеини. По време на тяхната обработка се образуват алкални съединения, които променят киселинно-алкалния баланс в устната кухина. В същото време микроорганизмите започват да се размножават активно, причинявайки лош дъх. Консумирането на храни, които съдържат големи количества въглехидрати, напротив, спомагат за намаляване на интензивността на миризмата.
Соматични заболявания. Неприятната миризма води до:
някои заболявания на храносмилателната система
чернодробна патология, тежки белодробни заболявания,
патология на горните дихателни пътища.
Хормонални смущения. Промяната на съотношението и концентрацията на половите хормони в организма влияе върху свойствата на слюнката. Това допринася за развитието на летливи съединения, които причиняват появата на неприятна миризма.
Пушенето. При изгаряне се образуват тютюневи вещества, които сами по себе си имат специфична миризма. По време на пушенето лигавицата на устната кухина се пресушава и прекъсва естествения процес на нейното почистване. Когато пушенето намалява количеството кислород и се увеличава броят на анаеробните бактерии (микроорганизми, за съществуването на които не се изисква кислород). Този навик също допринася за отлагането на зъбен камък и развитието на заболяване на венците.

Лош дъх от устата - лечение

Лечение на лош дъх от устата

Практически съвети

• Честа причина за лошия дъх е зъбната плака. Тя се образува всекидневно и единственият начин да се отстрани е чрез почистване с копринен конец и четка за зъби всеки ден. В повечето случаи лошият дъх изчезва, ако сутрин и вечер се извършва следната процедура:

Намотайте краищата на един поне 12-сантиметров конец около показалците на двете ръце. Прокарайте средната му част между всички зъби, като започнете от задния горен вдясно, с леки движения нагоре-надолу няколко пъти. Целта е да се отстрани плаката, а не просто парченца храна, останала между зъбите. Почистете   така цялата устна кухина.

Четкайте зъбите с леки кръгообразни движения. Леко изчеткайте върха на езика.

  1. Изплакнете няколко пъти със студена вода.
  2. По желание можете да направите промивка на устата.

Билки при лош дъх от устата

• За възпалени или кървящи венци: 2 чаени лъжички листа от червен градински чай се заливат с половин литър вода и след завиране се запарват 15 минути. Прецедете и промивайте устата няколко пъти дневно.

• Внимание: да не се употребява по време на бременност.

• Отвара от ехинацея може да се използува всеки ден за изплакване на устата: 2 чаени лъжички корен от ехинацея се заливат с чаша вода, вари се на слаб огън 10 минути и се оставя да изстине.

• Индианският навик да се дъвчат семена от кардамон след ядене предотвратява рушенето на зъбите и свързания с това лош дъх.

Хомеопатия при лош дъх от устата

• Горчиво-кисел дъх, особено сутрин и след ядене или след употреба на алкохол: блювателен орех.

3 пъти дневно в продължение на 7 дни

Китайска медицина

• Чай от мента се предписва за обеззаразяване на червата; за подпомагане на храносмилането - семена от репички и ориенталски пелин.

Хранене при лош дъх от устата

. Захарта увеличава образуването на плаки, тъй че трябва да се избягва.

• Кафето, алкохолът и пушенето допринасят за лошия дъх в устата.

• Дъхът се освежава, ако след ядене се дъвче магданоз или се пие чай от тилчец (замбун) или мента.

• За да се преборите с гъбичните инфекции, яжте много кисело мляко или вземайте Lactobacillus acidophilus. В чаша изворна вода разтворете 1 чаена лъжичка от прахчето, 1 чаена лъжичка прахче от Bifidobacteria и половин лъжичка от Lactobacillus bulgaricus и пийте 3 пъти дневно.

Традиционна медицина при лош дъх от устата

• Зъболекарският преглед включва професионално почистване, чиято цел е предотвратяване рушенето на зъбите и боледуването на венците.

  1. ГРАДИНСКИ ЧАЙ , САЛВИЯ , КАКУЛА ЛИСТ
  1. КАРДАМОМ , КАРДАМОН ЦЯЛ ПЛОД
  1. ЕХИНАЦЕЯ СТРЪК С ЦВЯТ