Лош дъх от устата - лечение

Обикновено причината за това е лошата хигиена на устната кухина, макар за това да допринасят пушенето и употребата на храни със силна миризма. Според някои лошият дъх може да е и резултат от гъбична инфекция на храносмилателната тръба.

Лош дъх от устата - лечение

Лечение

Практически съвети

• Честа причина за лошия дъх е зъбната плака. Тя се образува всекидневно и единственият начин да се отстрани е чрез почистване с копринен конец и четка за зъби всеки ден. В повечето случаи лошият дъх изчезва, ако сутрин и вечер се извършва следната процедура:

Намотайте краищата на един поне 12-сантиметров конец около показалците на двете ръце. Прокарайте средната му част между всички зъби, като започнете от задния горен вдясно, с леки движения нагоре-надолу няколко пъти. Целта е да се отстрани плаката, а не просто парченца храна, останала между зъбите. Почистете   така цялата устна кухина.

Четкайте зъбите с леки кръгообразни движения. Леко изчеткайте върха на езика.

  1. Изплакнете няколко пъти със студена вода.
  2. По желание можете да направите промивка на устата.

Билки

• За възпалени или кървящи венци: 2 чаени лъжички листа от червен градински чай се заливат с половин литър вода и след завиране се запарват 15 минути. Прецедете и промивайте устата няколко пъти дневно.

• Внимание: да не се употребява по време на бременност.

• Отвара от ехинацея може да се използува всеки ден за изплакване на устата: 2 чаени лъжички корен от ехинацея се заливат с чаша вода, вари се на слаб огън 10 минути и се оставя да изстине.

• Индианският навик да се дъвчат семена от кардамон след ядене предотвратява рушенето на зъбите и свързания с това лош дъх.

Хомеопатия

• Горчиво-кисел дъх, особено сутрин и след ядене или след употреба на алкохол: блювателен орех.

3 пъти дневно в продължение на 7 дни

Китайска медицина

• Чай от мента се предписва за обеззаразяване на червата; за подпомагане на храносмилането - семена от репички и ориенталски пелин.

Хранене

. Захарта увеличава образуването на плаки, тъй че трябва да се избягва.

• Кафето, алкохолът и пушенето допринасят за лошия дъх в устата.

• Дъхът се освежава, ако след ядене се дъвче магданоз или се пие чай от тилчец (замбун) или мента.

• За да се преборите с гъбичните инфекции, яжте много кисело мляко или вземайте Lactobacillus acidophilus. В чаша изворна вода разтворете 1 чаена лъжичка от прахчето, 1 чаена лъжичка прахче от Bifidobacteria и половин лъжичка от Lactobacillus bulgaricus и пийте 3 пъти дневно.

Традиционна медицина

• Зъболекарският преглед включва професионално почистване, чиято цел е предотвратяване рушенето на зъбите и боледуването на венците.

  1. ГРАДИНСКИ ЧАЙ , САЛВИЯ , КАКУЛА ЛИСТ
  1. КАРДАМОМ , КАРДАМОН ЦЯЛ ПЛОД
  1. ЕХИНАЦЕЯ СТРЪК С ЦВЯТ