Гъбични инфекции – предпазни мерки, билки

Гъбичните инфекции обикновено поразяват кожата, макар че могат да се развият и по вътрешните органи най-разпространените от тях са „атлетско стъпало", предизвикващо сърбежи по ходилото и между пръстите поразяващо кожата около слабините, кандидози, гъбични инфекции на устата и влагалището, трихофития, при която по кожата се появяват подобни на дискове образувания, и пърхот. Ноктите също могат да бъдат засегнати. Инфекцията се причинява от размножаването и pазпространението на обикновени гъбични организми(обикновено кандидоза (Candida albicans) или кел), които предизвикват зачервяване, възпаление и сърбене. Когато и ноктите са засегнати, те обикновено побеляват и лесно се чупят. Гъбичните инфекции често се появяват при хора със слаба имунна защита, особено след вземането на антибиотици, които унищожават естествената бактериална флора. Гъбичките се появяват и когато се наруши киселинно-алкалното равновесие на организма с неподходяща диета, козметични средства, хормонални смущеним или лекарства.

Гъбични инфекции – предпазни мерки, билки

Предпазни мерки

• За да не се  не се заразите с атлетско стъпало, не носете чужди обувки и чорапи и не употребявайте чужди кърпи всекидневно сменяйте чорапите и кърпите. Носете памучни чорапи и кожени обувки.

Лечение

Практически съвети

• Гъбичните инфекции процъфтяват във влажна среда. Носете памучно бельо, за да позволите на кожата да „диша“, често се мийте и добре се подсушавайте.

• Трихофития: за да предотвратите повторното инфектиране, изперете добре всички дрехи след лечението; ако е засегната кожата на главата, изхвърлете всички четки, гребени и украшения за глава. Понякога инфекцията се причинява от домашните любимци: ако животното е заразено, обърнете се към ветеринарен лекар.

Билки

• Чесънът е ефикасно противогъбично средство: обилно го използвайте при готвене или вземайте 3-6 капсули дневно.

• Каприлиновата киселина, екстракт от кокосов орех, е мощно противогъбично средство, което се продава в магазините за здравословна храна: вземайте по 3 капсули при всяко хранене.

• При „атлетско стъпало“: потапяйте редовно краката поне за 30 минути в силна запарка от златник: 3 чаени лъжички от стрития на прах корен се заливат с вряща вода и се запарват 15 минути. След това изсушете добре краката и ги напудрете с маранта (Maranta) или със стрит на прах корен от златник. Крем от невен също може да се използува, ако са се появили напуквания.

Аромотерапия

• Маслото от чаено дърво ефикасно се справя е гъбичките инфекции по кожата. Прибавете 5 капки във ваната или измиите заразеното място с paзтвор от капки ментово масло и 4 капки масло от лайка в леген с вода, за да облекчите сърбежа и зачервяването. "Дермасорб" е ефикасен крем с противогъбично действие, който съдържа масло от чаено дърво, но без медикаменти.

Биохимична солева обмяна

• Силиций (Silica), 4 пъти дневно.

Хранене

• Укрепете имунната система, като консумирате повече леко сготвени зелени, жълти и оранжеви зеленчуци, зърнени храни, крехко месо и риба.

• За да ограничите размножаването на кандидозата (Candida albicans), избягвайте следните храни поне за един месец: всякакви захарни изделия, включително торти и пасти, сурови, пресни и сушени плодове и алкохол. Избягвайте също така и гъбите, синьото сирене, соевия сос и други храни, съдържащи гъбички.

• Включете в менюто си много зехтин; той помага в борбата с кандидозата.

• Киселото мляко възстановява здравословните бактерии в червата, което е от голямо значение за лекуването на гъбичните инфекции. Яжте поне една кофичка обикновено неподсладено мляко на ден.

• Избягвайте кафето и чая и вместо тях пийте минерална вода, чай от ройбос и други билкови чайове.

• Вземайте млечнокисел бактерий (Lactobacillun acidophilus): 1/2 - чаена лъжичка прах от млечнокисел бактерий и 1 чаена лъжичка прах от Bifidobacteria (продават се в магазините за здравословни храни) се разтварят в чаша изворна вода два или три пъти дневно.

Традиционна медицина

• Антигъбичните средства се предписват във вид на крем, таблетки, вагинален песар, орален воден разтвор или импрегниран тампон. След няколко дни лечение инфекцията изчезва, но има способността да се появява отново; следователно необходимо е да се укрепи имунитетът с помощта на дадените по-горе лекарства.

 1. ЧЕСЪН ГРАНУЛИ
 1. ЗЛАТНА ПРЪЧИЦА , ГОРСКИ ЕНЧЕЦ , ЖЪЛТ ЕНЧЕЦ СТРЪК
 1. МАСЛО ОТ ЛАЙКА, 5мл

  МАСЛО ОТ ЛАЙКА, 5мл

  Редовна цена: 10,99 лв.

  Промо цена 10,88 лв.

  1%