Шафранът - царят на подправките
Шафран подправка
Шафранът е подправка, известна на човечеството повече от 4000 години. Това е най-скъпата подправка в света, тъй като производството на шафран отнема много време. Шафранът се получава чрез събиране на близалцата на лилавия минзухар, като в едно цвете има само три такива близалца. Въпросът се усложнява от факта, че шафранът цъфти само за 2-3 дни и трябва да се събира на първия ден от отварянето на пъпките, ръчно, преди изгрев слънце. Килограм шафран се получава от 200 000 цветя. Не е изненадващо, че около 300 тона шафран се събират по цял свят за една година.
История на шафрана
Шафранът се култивиран толкова дълго, че дори не е възможно да се каже от коя дума произлиза името му. Смята се, че в неолитните пещери, рисунките по стените са направени с помощта на шафран. Древните гърци смятали, че шафранът е афродизиак, взимали са вани с него и са покривали леглата си. Много болести са се лекували с шафран, ароматизирали са вино и храна, тъкали са нишки от шафран, а будистките монаси са боядисвали тъкани, от които са шиели дрехите си. Въпреки факта, че родината на шафрана е изток, той расте в Испания, Италия, Турция, както и в някои други страни.
|
|
Как изглежда и мирише естественият шафран
Истинският шафран е плетеница от дълги нишки с червеникавокафяв или тъмночервен цвят с оригинален, силен аромат. Експертите описват вкуса на шафрана като вкус на мед с метален оттенък, горчив и пикантен в същото време.
|
|
Приложение на шафранa
Горчивият, ароматен и пикантен шафран е широко използван в готвенето. С него боядисват и ароматизират тестени изделия, кремове, десерти, напитки, включително алкохолни, колбаси и сирена. На изток добавят шафран към пилафа и агнешки гозби. Преди да добавите шафран към ястие, е необходимо да го накиснете в мляко или вода, за да разкрият по-добре аромата и цвета на подправката. В медицината шафранът се използва под формата на тинктури и за капки за очи. Консумацията на шафран е много малка: един грам подправка е достатъчен за дълго време. Ако използвате тинктура от шафран, тогава ще бъдат достатъчни 6 капки. Не е необходимо да се добавят подправки към ястието, в което вече сте сложили шафран. Вкусът и ароматът на тази подправка са напълно достатъчни. Прекомерното количество шафран ще направи храната горчива, така че трябва внимателно да следвате дозата.
Фалшивият шафран
Скъпият шафран е много търсена подправка, поради тази причина се появяват много фалшификати по света. На ориенталските пазари с радост ще ви предложат шафран на прах, което всъщност е тришинг куркума или невен на прах. Можете да различите шафрана на прах по неговия цвят: куркумата има повече жълт нюанс, а шафранът червено-кафяв цвят.
Ако имате достатъчно късмет, за да намерите истински шафран, не е небходимо да търсите много и да харчите много пари: шафранът не може да се съхранява за дълго време и в крайна сметка губи своите свойства. Така че обемните покупки са оправдани само в случая, когато искате да подарите прекрасната подправка на семейството и приятелите си.