Добре дошли в bilki.bg - Раят на билките!

Количка 0 бр. 0,00 лв.

Рецепти с билки и подправки

Рецепти с билки и подправки
 

Соленки със сусам

 

2 ч.ч. брашно

1/2 ч.ч. сусам

1/3 ч.ч. зехтин

1 ч.ч. вода

1 пълна ч.л. сол

1 равна ч.л. бакплувер

/Брашното може да е бяло или пълнозърнесто, по желание/

 

Съставките се смесват и се омесва меко тесто.

На поръсен с брашно плот се разточва кора, с дебелина 5 до 8 мм. и се нарязва с нож на ромбчета. Може да се оформят соленки с формички за сладки. Наредете ги в ненамазнена тавичка.

Изпечете на 200 градуса около 20 мин, до зачервяване. Веднага след като извадите тавата изсипвайте соленките в чиния. Изчакайте да изстинат и после ги наредете красиво.

Ако не искате да се овлажнят, затворете част от тях в подходяща плътна кутия.

 

Зелева супа с червено цвекло

 

1,5 л. вода

500 гр. прясно или кисело зеле

2 глави червено цвекло

500 гр. картофи

1 глава лук

2 моркова

1 домат

2 с.л. растително масло

2-3 скилидки чесън

½ глава целина или няколко стръка

½ връзка магданоз

½ връзка копър

1 чаена лъжичка оцет

1 гр. черен пипер /или по ваш вкус/

1 равна чаена лъжичка сол /ако ползвате кисело зеле – не солете допълнително/

5 дафинови листа

4 супени лъжици заквасена сметана или пълномаслено кисело мляко

Отделете малко прясно нарязан магданоз и копър.

 

Измийте и обелете зеленчуците. Задушете с 1 супена лъжица растително масло и 2 супени лъжици вода нарязаните на тънко моркови, лук и целина. Червеното цвекло нарежете на тънки и къси ивички и го задушете с 1 лъжица оцет, 1 лъжица растително масло и пасирания домат.

Сложете в кипяща вода нарязаните на едри парчета картофи. Когато водата заври отново, сложете нарязаното на тънки и къси ивички зеле и варете 15 минути. Добавете задушените зеленцуци и варете още 10 минути. Малко преди отстраняване от огъня добавете солта, черния пипер и дафиновия лист.

Супата се посипва с пресен магданоз и копър и се поднася с лъжица пълномаслено кисело мляко или сметана и по желание - счукан чесън със сол.

 

Грах с картофи и моркови
 

700 гр. пресен грах или замразен пресен грах
500 гр. Картофи
500 гр. Моркови
100 гр. Краве масло
½ връзка магданоз
1 равна ч.л. сол
1 гр. Пипер или по ваш вкус

Обелете морковите и картофите и ги нарежете на едро. Поставете ги заедно със маслото, граха и чаша вода във глинен гювеч. Поръсете с пипера и нарязания магданоз. Захлупете и гответе около час при 200 градуса. Към 40 минута проверете дали в гювеча има достатъчно вода и дали картофите са уврели. Ако е необходимо печете още 20 минути.

Това ястие е много семпло и вкусно и се приготвя исключително лесно.

 

Мусака с картофи и сирена
 

500 гр. Картофи
50 гр. Сирене
100 гр кашкавал
1 гр. Черен пипер
1 грам индийско орехче
200 мл. Прясно мляко
3 с.л. мазнина /зехтин или краве масло/

Измийте и сварете картофите. Полейте ги със студена вода за 5 минути и ги обелете. Настържете ги на едро ренде и равномерно разстелете картофите в малка намазана с масло тавичка. Поръсете равномерно с настърганото сирене и кашкавал, с подправките, мазнината и млякото. Поставете във фурната за половин час. Ястието трябва да остане сочно, със съвсем леко запечена коричка отгоре.

 

Грис халва
 

1 ½ чаша Грис
150 гр. масло
3 чаши мляко
1 чаша тъмна малцова захар
¼ чаша стафиди
1 суп.л. настъргани портокалови или лимонови корички
Сокът от един портокал /по желание/

Пригответе в купа млякото със стафидите, захарта и портокаловите корички и я сложете до печката. Пригответе и купичка с портокаловия сок.
Запържете гриса в маслото за около 10-15 мин. Пъ възможност в дълбока тефлонова тенджера до светло златист цвят.  Бързо и внимателно изсипете течната смес с млякото в гриса, така че да не ви опръска и опари и разбъркайте за да не стани на бучки. Добавете портокаловия сок и пак разбъркайте. Захлупете и гответе 3*4 минути на много слаб огън. Отстранете от огъня и с дървена вилица разбъркайте, така че част от влагата да се изпари и халвата да стане рохкава.

 

Продукти свързани със статията

  1. БРАШНО ПШЕНИЧНО БЯЛО Ултра БЕЗГЛУТЕНОВО, 500 гр, Bioherba
  2. Черен синап брашно ,  Sinapis nigra L. ,  за горчица и лапи
  3. ОВЕСЕНО БРАШНО, 500 гр, БИОХЕРБА
  4. ЛЕНЕНО БРАШНО, ЛЕНЕНО СЕМЕ МЛЯНО
  5. Натурална Стевия на прах, 35g, Bioherba, натурален заместител на захарта, Stevia leaves powder
  6. КУРКУМА НА ПРАХ, 35 ГР, БИОХЕРБА
  7. ДЖИНДЖИФИЛ НА ПРАХ, 35 ГР, БИОХЕРБА