bilki.bg - Раят на билките!

Количка 0 бр. 0,00 лв.

Перуника бяла, действие и приложение на билката

IRIS FLORENTINA L.

 • Ирис корен млян – Перуника, при секрет и кашлица, Iris Germanica L.
 • Ирис корен белен и рязан – Перуника, Iris Germanica L.
 • perunika-byala.jpg
  Български народни наименования на бяла перуника

  бял тъжек, бяла перуника, тъжък.

  Народни наименования в други страни на бяла перуника

  Aнглийски - sword- flag, flag, Руски - касатик флорентинский, Немски – Schwertlilie, Френски - iris de Florence.

  Предания и митове

  Перуниката е цвете с мистична красота, която е пълна с легенди. Според легендата, именно Хипократ му дава името, заради цветните венчелистчета в богати и разноцветни нюанси, а името е в чест на богинята на дъгата Ирида. 

  Употреба на бялата перуника като лековита билка

  Използва се като откашлечно, укрепително и успокоително средство при гастроентеритни коли и: 2 чаени лъжички ситно счукана билка се залива с една чаена чаша вода и след 8 чзса се прецежда. Доза за 1 ден.

  Влиза в състава ла някои прахове и пасти за зъби, както и в разни козметични пудри за успокояване на кожата.

  Получаваното от билките етерично масло се използва в парфюмерийната, сапунената, сладкарската, ликьорената, козметичната и винената промишленост като ароматизиращо средство.

  Декоративна билка.

  Лечебни свойства и ползи като лековита билка

  Перуниката често се използва като лековито средство, тъй като с помощта на това растение можете да победите заболявания като тонзилит, кашлица, бронхит, да повишите имунитета, да се отървете от стомашни спазми, мигрена, оток и заболявания на стомашно-чревния тракт. Перуниката може да спре развитието на туберкулоза, използва се като диуретик и слабително. Съдържащите се в перуниката етерични масла ви позволяват да използвате растението за постигане на психическа хармония и възстановяване на психиката след тежък психически и морален стрес.

  Характерни особености на бяла перуника

  Бялата перуника е многогодишно тревисто растение. Коренището е дебело, месесто, хоризонтално разположено, разклонено, с много корени от долната му страна. Стъблата са обикновено едногодишни, сплескани. Приосновните листа са мечовидни, разположени в една плоскост. Цветовете са бели или съвсем слабо гълъбови. Прицветниците са с гръбен ръб, кожести по края. Външните околоцветни листчета са на горната си повърхност с ивици от жълто обагрени реснички с кафяви жилки в основата. Вътрешните околоцветни листчета са обратно яйцевидни, постепенно стеснени в нокът в основата. Цъфти през май — юни.

  Разпространение на бяла перуника

  В Пиренейския полуостров, Италия, Балканския полуостров, Северна Африка, Канарските острови, Южна Арабия. У нас се среща нашироко из градините като културно декоративно растение.

  Начин на бране на бяла перуника

  Коренищата се изкопава през пролетта или през есента на втората или третата година, изчистват се от корените и от надземните ласти и се измиват добре, след което външната им кора се обелва.

  Брането, сушенето, опаковането и съхраняването на коренищата се извършва за всеки вид поотделно.

  perunika-byala_2.jpgНачин на сушене на бяла перуника

  Така подготвени, коренищата се сушат бързо в проветриви помещения, във фурна или в сушилня, при температура до 35°.

  Рандеман на бяла перуника

  От 5 кг небелен исвежи коренища се получава 1 кг сухи белени.

  Описание на готовите билки: В свежо състояние билките имат до известна степен неприятна миризма, а след изсушаване тя става приятна, слабо теменужена. Изсушените коренища на перуниките са плътни, тежки, бели или жълтеникави, с напречни поясни надебелявания, с множество тъмни точки върху горната им страна и от изрязаните корени върху долната. Ломът им е равен, брашнест. Вкусът е сладникаво-слизест, а впоследствие става слабо лютив и нагарчащ.

  Опаковка на бяла перуника

  В торби със стандартно тегло.

  Съхранение на бяла перуника

  В сухи и проветриви помещения в добре направени опаковки.

  Съдържание на бяла перуника

  До 0,2% етерично масло, в състава на което влизат: фурфурол, до 40% кетонът ирон, на който се дължи приятната теменужена миризма на дрогата. Освен това дрогата съдържа еугенол, ацетофенон, оцетовератрон, оцетованилон, гераниол, линалоол, бензалдехид, нонилалдехид, децилалдехид, нафталин, терпени, ундециленова, олеинова, каприлова, пеларгонова, лауринова, тридецилова и бензоена киселина и техните метилови естери. Съдържа още бензоен, ядецилов и оцетен алдехид, един кетон с ментова миризма, феноли, миристинова киселина. Билките съдържат още голямо количество нишесте (до 50%), слузни вещества, восъци, смоли, глюкозида иридин, до 7% захароза, около 10% тлъсто масло, дъбилни вещества, органични киселини.

  Противопоказания и опасности на бяла перуника

  В медицинската литература няма доказателства, че перуниката може да бъде вредна за човешкото здраве. Въпреки това не се препоръчва за хора с висока коагулация на кръвта, тъй като някои компоненти допринасят за сгъстяването на кръвта.

  Съчетание с други билки на бяла перуника

  При кашлица и тонзилит, може да се съчета е с евкалипт, бяла ружа и др.