Добре дошли в bilki.bg - Раят на билките!

Количка 0 бр. 0,00 лв.

Луда краставица - драстично очистително, действие и приложение на билката

Ecbalium elaterium L

Английски - Squirting cucumber, Немски - Gewdhnlicher Spritzgurke, Френски - Concombre sauvage, Pуски - Бешеный огурец
Сем. Cucurbitaceae – Тиквови

Луда краставица
Основно действие на билката луда краставица

Билката, известна като луда краставица, има установено драстично очистително, външно – ревулсивно действие.

Експериментални данни на билката луда краставица

В началото на шейсетте години учени правят експерименти на животни с изолирана чревна бримка, на които прилагат препарат от билката - установява се увеличаване на секрета в чревната бримка.

Емпирични данни на билката луда краставица

Лудата краставица, известна още от дълбока древност като лечебна билка, е била прилагана като силно очистително и обезвод¬няващо средство. Приета вътрешно, тя причинява мощен пургативен ефект и диария, по което наподобява подофилина и може да го замести. В малки дози дрогата е използвана при жълтеница, отоци и набиране на течност в телесните кухини. Има и по-нови съобщения на учени за добро повлияване на вирусния хепатит. Външно лудата краставица се прилага като ревулсивно средство при ревматизъм, ишиас, невралгии.

Важно е да се отбележи, че тъй като билката е отровна, вътрешно трябва да се прилага в много малки дози, но е необходимо внимание и при външното й приложение, тъй като при предозиране могат да се получат разязвявания на кожата. Пресен сок, приет в доза над 0,6 г вътрешно, може да предизвика смъртно отравяне.

Описание и устройство на билката луда краставица

Лудата краставица е многогодишно тревисто растение с вертикален вретеновиден корен. Стеблото е 15 - 60 (150) см дълго, стелещо се, с къси възходящи разклонения, покрито с къси груби четинки. Листата са широко триъгълни до копиевидни, на дръжки 2 - 13 (15) см дълги, отгоре тъмнозелени, отдолу сивозелени, гъсто и грубо влакнести. Цветовете са еднополови, еднодомни, в пазвите на листата. Чашелистчетата са 5. Венчелистчетата са 5, бледожълти, с 3 - 4 ясни зелени жилки, отвън гъсто влакнести. Плодът е продълговато яйцевиден сивозелен, гъсто четинесто влакнест, отделящ се рязко от дръжката и изхвърлящ многобройните семена под налягане. Лудата краставица цъфти от май до юли.

Луда краставица

Разпространение на билката луда краставица

Лудата краставица расте по песъчливи и буренливи места. Разпространена е по Черноморското крайбрежие и на места в Дунавската равнина, Тракийската низина (Пловдивско, Старозагорско), Източните Родопи и Струмската долина (южната част), докъм 400 м надморска височина. Освен у нас, лудата краставица се среща в Югоизточна Европа.

Дрога на билката луда краставица

Неузрелите плодове (Fructus Elaterii, Fructus Ecbalii).

Съдържание на билката луда краставица

В плодовете на лудата краставица се съдържат алфа- и бета-елатерин, елатерин А и В, а в надземната част - следи от алкалоиди и витамин.

Нежелани реакции на билката луда краставица

Билката е отровна, изисква се внимателна работа с нея. Лудата краставица е противопоказана при панкреатит, заболявания на стомаха и червата с тенденция към разхлабване на изпражненията по време на бременност, както и при хора със слабо сърце. Използвайте сока и запарка от билката само по препоръка на фитотерапевт.

Съчетания с билки на билката луда краставица

Ползва се отделно и се съчетават само по препоръка на лекуващия терапевт.

Продукти свързани със статията

  1. МОРСКА КРАСТАВИЦА ЕКСТРАКТ 50 МГ, 100 КАПСУЛИ, Биохерба Р
  2. ПОВЕТИЦА , РЯЗАН СТРЪК , Convolvulus arvensis L.
  3. ТИНКТУРА ЛУЛИЧКА /LINARIA/, Биохерба Р, 50мл
  4. АРТИСТИЧЕН ЧАЙ , РАЗХЛАБВАЩ ЧАЙ БИЛКОВА СМЕС