Добре дошли в bilki.bg - Раят на билките!

Моята Количка 0 бр. 0,00 лв.

Лен култивиран, действие и приложение на билката

Linum usitatissimum L

Английски - Cultivate flax, Немски - Echter Lein, Френски - Lin cultive , Pуски - Лен посевной, Лен-долгунец
Сем. Linaceae - Ленови

Лен култивиран

Основно действие на лен култивиран

Културният лен има установено меко очистително, омекчаващо, противовъзпалително, антиатероматозно действие.

Експериментални и клинични данни на лен култивиран

Регулиращото действие върху секреторната и моторната функция на червата се обуславя от наличието на гликозида линамарин, посочват руски учени. Това действие определя мекия очистителен ефект на лененото семе. Съдържащите се в лененото семе слузни вещества образуват предпазен слой върху лигавицата и действат противовъзпалително при заболяване на стомашно-чревния тракт и на дихателните пътища. Ето защо, освен като леко слабително, слузната материя, получена от ленено семе, действа лечебно и при диарии.

Съдържащите се в голямо количество в лененото семе ненаситени мастни киселини понижават кръвния холестерол. От лененото масло се получава препаратът линетол, който представлява смес от ненаситените мастни киселини олеинова, линолова и линоленова, и е добро средство за профилактика и лечение на атеросклерозата, посочват руски учени, изследвали свойствата на лена.

Начин на приложение на лен култивиран

Прилага се вътрешно и външно. Вътрешно се приемат 1 - 2 супени лъжици ленено семе с малко вода 2 - 3 пъти дневно. При възпаление на пикочните пътища учени препоръчват отначало лененото семе да се подложи на студена мацерация в продължение на 5 часа (съотношението е 20 г на 1 л вода). Като очистително средство отварата от семената се приготвя по следния начин: 1 супена лъжица семена се заливат с 2 чаши вода, сместа се разклаща и се прецежда през марля. Приема се по 1/2 чаша дневно.

В Русия се прилага препаратът линетол като профилактично и лечебно средство при атеросклероза. Линетолът се отпуска във флакони по 20 мл. Приема се по 1 – 1 1/2 супени лъжици на гладно.

В нашата народна медицина отварата от семената (като слузно средство) се прилага при язви на стомаха и дванадесетопръстника, гастрити, ангини и др. Във френската народна медицина лененото семе се препоръчва при бронхити и диарии. В Полша се прилага при заболявания на храносмилателния тракт и като средство за заздравяване на рани.

За външно приложение лененото семе се прилага във вид на лапи и компреси. Лененото брашно се насипва в торбички, които след потапяне в гореща вода се поставят върху болното място. Използват се за лечение на холелитиоза (жлъчни колики), артралгии (болки в ставите), редица кожни заболявания (импетиго, фурункули и др.).

Линиментът (течна мас) от лененото масло и варова вода се използва за превръзки при изгаряния.

Лен култивиран
Описание и устройство на лен култивиран

Културният лен е едногодишно тревисто растение. Стеблата са прави, 60 - 120 (150) см високи. Листата са линейни или линейно ланцетни, островърхи, с 3 жилки. Цветовете са във връхни рехави съцветия. Венчелистчетата са 5, обратно яйцевидни, сини до небесносини, значително по-дълги от чашката. Плодът на лена е многосеменна кълбесто яйцевидна кутийка, разпукваща се по 5 шева. Семената са светлокафяви лъскави, при овлажняване се ослузняват. Ленът цъфти през юни и юли.

Разпространение на лен култивиран

Ленът се отглежда се по високите полета на страната и северното черноморско крайбрежие. Билката е културен вид, влакнодаен, отглеждан в Европа, Средиземноморието и Югозападна Азия.

Разновидност на културния лен е слабителният лен (Linum catharticum L.). Слабителният лен расте из ливади, с тревисти и скалисти (често влажни) места. Билката е разпространена в по-голямата част от страната; от 200 докъм 2600 м надморска височина. Слабителният лен се среща се в цяла Европа (без крайните северни и южни части).

Дрога на лен култивиран

Зрелите сухи семена (Semen Lini). Те са сплескани, с продълговато-яйцевидна форма, с блестяща, почти гладка повърхност, светлокафяви, лъскави. Поставени във вода, семената се покриват с пласт от слуз. Миризма нямат, а вкусът е слузесто-маслен.

Съдържание на лен култивиран

Десет процента слузни вещества, 30 - 40% тлъсто масло, 20% белтъчни вещества, ензими, стерини, около 1,5% линамарин (цианогенен гликозид) и минерални вещества.

Нежелани реакции на лен култивиран

Не се препоръчва при кератит, хепатит, холецистит, склонност към диария, остри чревни заболявания и при индивидуална непоносимост към някой от компонентите. При продължителна употреба може да причини отравяне.

Съчетание на лен култивиран с билки

При стомашно-чревни проблеми, може да се съчетава с цвят от лайка, листа от къпина, стръкове от камшик, плодове от резене, стръкове от червен кантарион, стръкове от жълт кантарион, листа от мента, корени и стръкове от глухарче, стръкове от бял равнец листа от черна боровинка.

 

Продукти свързани със статията

  1. ЛЕН , ЛЕНЕНО СЕМЕ , Linum usitatissimum L.