bilki.bg - Раят на билките!

Количка 0 бр. 0,00 лв.

Кимион, ким, действие и приложение на билката

Carum carvi

Английски - Ceraway, Немски - Echter Kummel, Френски - Carvi, Руски - Тмин
Сем. Apiaceae (Umbelliferae) – Сенникоцветни

 • Ким семена - подправка за соленки, Carum carvi, насипно
 • Ким семена на прах, Carum carvi, насипно

  Ким семена на прах, Carum carvi, насипно

  Цена: 1,51 лв.

  Не е в наличност

 • Кимион, ким
  Основно действие на кимион, ким

  Кимионът има установено карминативно, апетитовъзбуждащо, стимулиращо храносмилането и спазмолитично действие.

  Експериментални и клинични данни на кимион, ким

  Във връзка със съдържанието на 3 до 7% етерично масло и други съставки дрогата има карминативно, спазмолитично и стимулиращо стомашно-чревната секреторна функция действие, установяват учените, изследвали действието на кимиона. Прилага се и като холеретично, както и като лактогонно средство, сочат още данни. Етеричното масло, съдържащо се в плодчетата на кимиона, има освен спазмолитично действие върху гладката мускулатура и хиперемизиращо действие върху кожата и лигавиците. При венозно инжектиране предизвиква краткотраен хипотензивен ефект, установяват български учени.ефект, на който вероятно се дължи и хипотензивният ефект на екстракти от плодовете.

  Лечебни свойства на кимион, ким

  Кимионът засилва диурезата и млечната секреция, действа спазмолитично върху уретерите и потиска маточните контракции, улеснява отделянето на храчки. Билката има и жлъчкогонно, и успокояващо действие. Благоприятно при храносмилане, диабет, безсъние, простуда, кърмене, анемия, кожни нарушения, рак, косопад.

  Начин на приложение на кимион, ким

  Две чаени лъжички счукани на ситно плодчета от кимион се заливат с 1 чаена чаша вряща вода. След изстиване запарката се прецежда и се изпива за 1 ден. Влиза в състава на препарата ендемол.

 • Етерично масло от Кимион (Cumin oil), Bioherba, 10 мл

  Етерично масло от Кимион (Cumin oil), Bioherba, 10 мл

  Цена: 8,24 лв.

 • Кимион, ким
  Описание на кимион, ким

  Кимионът е двугодишно (рядко едногодишно или многогодишно) тревисто растение с длъгнест вретеновиден месест корен, 10 - 20 см дълъг, с голо изправено разклонено кухо стебло, 30 - 80 (110) см високо. Листата на кимиона са последователни, сложно перести с къси линейни дялове. Съцветието е сложен сенник. Венчелистчетата са 5, бели или възрозови. Плодът на кимиона е продълговат или късо елипсовиден, светлокафяв, странично сплеснат, с 5 ребра, разпадащ се на две едносеменни половини. Кимионът цъфти от май до юли.

  Разпространение на кимион, ким

  Кимионът расте по влажни ливади, пасища и планински склонове. Разпространен е в Средна и Западна Стара планина, Рила, Пирин, Западни и Средни Родопи и планините на Западна България докъм 1600 м надморска височина. Кимионът се култивира в различни части на страната. Освен у нас, кимионът се среща почти в цяла Европа (без Средиземноморската част).

  Дроги на кимион, ким

  Плодове от кимион (Fructus Carvi), масло от кимион (Oleum Carvi).

  Бране и съхранение на кимион, ким

  Съхранявайте семената от ким в запечатан контейнер на сухо, тъмно място. Срокът на годност е голям - до 7 години. Въпреки това си струва да запомните, че подправката бързо губи своя вкус и аромат.

  Съдържание на кимион, ким

  Плодовете съдържат около 3 - 7% етерично масло, 15% тлъсто масло, 10 - 20% белтъчни вещества, 4% дъбилни вещества. Учените са установили наличието на флавоноидите кверцетин и кемферол, кумаринът умбелиферон.

  В края на петдесетте години е изолирана азотсъдържаща субстанция с хипотензивно действие с т.т. 239 — 241 °С. В етеричното масло се доказват: до 50 - 60% кетона карвон, до 40% d-лимонен, до 50% карвакрол. Съдържанието на карвакрол е по-високо в плодовете на диворастящия кимион в сравнение с култивирания. Установени са по-малки количества дихидрокарвон, дихидрокарвеол, р-цимол.

  Нежелани реакции на кимион, ким

  Индивидуална непоносимост и алергия към този продукт.
  Кимионът и препаратите от него не се препоръчват при гастрит с повишена киселинност на стомашния сок, с запушване на жлъчните пътища (холелитиаза).
  При наличието на трансплантирани органи, противопоказанията са особено строги, тъй като употребата му предизвиква укрепване на имунната система на човека, което от своя страна може да доведе до отхвърляне на трансплантирани бъбреци, черен дроб или сърце.

  Съчетание с други билки на кимион, ким

  При стомашни проблеми може да се съчетае с орех, девесил, резене и др.

   

  Продукти свързани със статията

  1. Кимион семена на прах, Cuminum cyminum

   Кимион семена на прах, Cuminum cyminum

   Цена: 2,15 лв.

  2. Кимион семе цяло - при подуване на стомаха и за кърма, Cuminum cyminum
  3. Етерично масло от Кимион (Cumin oil), Bioherba, 10 мл

   Етерично масло от Кимион (Cumin oil), Bioherba, 10 мл

   Цена: 8,24 лв.