Добре дошли в bilki.bg - Раят на билките!

Количка 0 бр. 0,00 лв.

Естрагон, действие и приложение на билката

Artemisia Dracunculus L.

(сем. Compositae — Сложноцветни)

estragon.jpg
Български народни наименования на естрагон

староус, тархус.

Народни наименования в други страни на естрагон

Руски - тархун.

Лечебни свойства и приложение на естрагона

В народната медицина външно за налагане при ревматизъм, ишиас и др., като предварително стръковете на билката се попарват с вряла вода, за да се размекнат; употребяват се, след като изстинат. Голямо приложение намира етеричното масло в консервената промишленост иособеновмесопреработвателната, ликьорната, винената и в хранително-вкусовата.

Листата и стъблата се употребяват от населението за подправка при приготвянето на туршии, супи, салати и др.

Характерни особености на естрагон

Естрагонът е многогодишно тревисто растение. Коренището е обикновено дебело, вдървесинено, змиевидно извито, пълзящо. Стъблото е високо до 1 м, ребристо, в средата и в горната си част разклонено. Листата са последователни, линейно ланцетни, 2 — 6 см дълги, 1 — 8 мм широки, целокрайни или леко назъбени по периферията, слабо окосмени. Цветовете са дребни, с белезни¬кави венчелистчета, събрани в дребни, топчести, наведени кошнички, групирани в метловидни съцветия.Обикновено цялата билка е зелена (понякога младите билки са мъхести), с приятно ароматична миризма и вкус. Цъфти през втората половина на лятото.

Разпространение на естрагон

Почти в цяла Европа, в Русия (Кавказ, Средна Азия, Сибир и Далечния Изток), като културно или като плевел. Отглежда се във Франция, Русия, Германия, Италия, САЩ и др. Главно са известни 3 типа: френски, руски и германски. От тях германският е най-ароматният, поради което се най-много цени. У нас сеят билката нарядко из градините като декоративно и за подправка, както и за използване в народната медицина. Направени са и първите опити за внедряването на билката в култура и у нас. Установено е, че тя се развива много добре и дава качествени резултати.

Отглеждане на естрагон

Билката изисква градинска, добре обработена, лека и пропусклива, богата, незадържаща вода почва и сухо, слънчево местоположение. Размножава се по вегетативен начин чрез деление на коренищата на 5 — 10 дяла и засаждането им в добре обработената почва на разстояние до 35 см между редовете. От 1 дка се получава към 1500 кг свежа надземна маса.

estragon_2.jpgУпотребяема част на естрагон

Стръковете (Herba. Dracunculi).

Време за бране на естрагон

Юли — септември. Дава две реколти през годината. Първата от тях се прибира през юли, а втората — през септември.

Начин на бране на естрагон

Отрязва се цялата облистена надземна част на билката в началото или по време на цъфтенето. Събраният материал се предава в свежо състояние за дестилация на етеричното му масло или се суши.

Начин на сушене на естрагон

Провежда се много внимателно в проветриви помещения по обикновения начин или в сушилня при температура, не по- висока от 35°. Да се суши докрай, т. е. до изсушаването и на стъблените части. Да се суши бързо, защото при бавно сушене билката лесно почернява и става негодна за употреба. Да се има пред вид, че при сушенето билката дразни гърлото и може да предизвика кашлица.

Рандеман на естрагон

От 4 — 5 кг свежи стръкове се получава 1 кг сухи.

Опаковка на естрагон

В бали със стандартно тегло.

Съхранение на естрагон

В сухи, проветриви и тъмни помещения, отделно от другите дроги, за да не им придаде миризмата си.

Съдържание на естрагон

Свежата билка съдържа до 0,45% етерично масло, което има специфичен аромат, в състава на което влизат метилхавикол (около 65%), оцимен, феландрен, терпени, алдехиди, линалилацетат. Съдържа още дъбилни и горчиви вещества, восъци и стерини.

Медоносно растение.

Нежелани реакции

Лечебните билки са строго забранени, ако имате гастрит или язва, както и повишена киселинност на стомаха. Бременните и кърмещи жени не трябва да използват никакви билки.

Внимание! В Америка е регистриран случай, когато бременна жена е приемала лимонада на базата на естрагон, което е довело до чернодробна недостатъчност на плода.

Не трябва да ядете ястия с много естрагон всеки ден и да приемате лекарствени добавки на базата на него едновременно. Прекомерната консумация може да причини не само проблеми с черния дроб, но и странични ефекти като загуба на съзнание, спазми, гадене и повръщане.

Съчетание на естрагон с билки

При ревматизъм и ишиас, може да се съчетава с листа от коприва, кори от върба, листа от бреза, стръкове от полски хвощ, цвет от синя метличина, цвят от невен, хвойнови плодове, цвят от черен бъз, кора от канела.

 

 

Продукти свързани със статията

  1. ЕСТРАГОН , ТАРОС ЛИСТ , Artemisia dracunculus L. , ПОДПРАВКА