Добре дошли в bilki.bg - Раят на билките!

Моята Количка 0 бр. 0,00 лв.

Бяла мъртва коприва, действие и приложение на билката

Lamium album L. 

Aнглийски - White dead-nettle, Pуски - Яснотка белая, глухая крапива, Френски - Ortie blanche, Немски - Weisse Taubnessel,
Сем. Lamiaceae (Labiatae) — Устноцветни

byala-kopriva.jpg

Основно действие на бяла мъртва коприва

Утеротонично, кръвоспиращо и общотонизиращо.

Експериментални и клинични данни на бяла мъртва коприва

Експериментално е установено, че цветовете от билката усилват съкращенията на изолирана матка. В доза 0,1 — 0,5 — 1,0 г/кг телесно тегло настойката от мъртва коприва ускорява времето на кръвосъсирване в експериментални условия с 45 — 48%. От български екип учени е намерено, че водният извлек от билката понижава артериалното кръвно налягане с 40 — 50% от изходното ниво в продължение на 5 — 10 мин в остри опити на котки. Както учения Weiss през 1960г. , така и Leclerc през 1976г. отчитат наличието на утеротонично действие на водни и алкохолни извлеци от билката в клинични условия. Вероятно утеротоничното действие обуславя и благоприятния ефект на билката при бяло течение, особено при астенично развиващи се момичета, където флуорът има конституционален, а не инфекциозен характер.

Емпирични данни на бяла мъртва коприва

Според повечето автори мъртвата коприва притежава противовъзпалително, адстрингентно и успокояващо централната нервна система действие. Това определя използването й при възпалителни заболявания на пикочоотделителната система (цистити и др.), при диарии, както и при безсъние и неврози. Тези твърде разнообразни ефекти на растението могат да бъдат свързани в известна степен със своеобразното съдържание на различни биологично активни вещества в него, като хистамин, тирамин, калиеви соли, флавони, дъбилни и слузести вещества.


Подходящи комбинации на бяла мъртва коприва

Според изследванията на Weiss от 1960г. Lamium album се използва в комбинация с Achillea millefolium като тонизиращо средство.

Описание на бяла мъртва коприва

Многогодишно тревисто растение с дълго пълзящо хоризонтално коренище. Стеблата многобройни изправени, 30 — 50 (60) см високи, четнриръби кухи. Листата срещуположни в прешлени накръст, сърцевидно-яйцевидни островърхи, на дръжки, назъбени. Цветовете по 6 — 16.в снопчета в пазвите на горните линейни листа, формиращи рехави класовидни съцветия. Венчето бяло или жълтеникавобяло с къса тръбица и двуустно. Плодът - сух, разпадащ се на 4 едносеменни дяла. Цъфти април — октомври.

Разпространение на бяла мъртва коприва

Расте из буренясали, изоставени места край селищата и пътищата. Рядко в Западна България. Среща се в цяла Европа.

byala-kopriva_2.jpg

Дрога на бяла мъртва коприва

Цветове (Flores Lamii albi) и листа (Folia Lamii albi).

Съдържание на бяла мъртва коприва

Цветове — флавоноиди (кверцитрин, астралагин), сапонини, танини, слузести вещества; листа — иридоидни глюкозиди, сапонини, танини, слузести вещества.

Начин на приложение на бяла мъртва коприва

Цветовете могат да се използват, като 4 — 6 чаени лъжички от тях се запарват в 2 чаши вода и цялото количество се изпие в продължение на един ден. От изсушените цветове може да се приготви прах, от който се препоръчва 3 пъти дневно да се взема по време на хранене по една доза „на върха на ножа". От листата се прави отвара, като 30 г листа се заливат с 1 л вода и се варят в продължение на 10 мин. Отварата може да се използва за промивки при бяло течение едновременно с поемането й перорално, 4 — 5 пъти дневно по 1 суп. лъжица. Същата отвара може да се използва вътрешно и при други случаи, като се запази съотношението на листата и водата, но се вземат по-малки количества (напр. 10 г листа и 300 г вода).

По две супени лъжици билка в 300 г вода се запарват в продължение на 10 мин, прецеждат се и от течността се пие по 1 суп. лъж. 3 — 5 пъти дневно.

Нежелани реакции на бяла мъртва коприва

Бялата мъртва коприва причинява контракции в матката, затова бременните жени не могат да използват билката.
При повишена коагулация на кръвта не се препоръчва употреба.
Билката е забранена за хора, които имат индивидуална непоносимост или високо кръвно налягане.
При запек.

Съчетание с други билки на бяла мъртва коприва

Съчетава се със здравец, софора, акация бяла, планински очиболец.

 

Продукти свързани със статията

  1. БЯЛА МЪРТВА КОПРИВА , СТРЪК , Lamium album L.