Добре дошли в bilki.bg - Раят на билките!

Моята Количка 0 бр. 0,00 лв.

Бударица, действие и приложение на билката

Бударица (петниста бударица)

Galeopsis tetrahit L.

Aнглийски — Common Hemp-nettle, Руски — Пикульник обыкновенный, Френски — Chanvrin, Немски — Gemeiner Hohenzahn,
Сем. Lamiaceae (Labiatae) — УстоцветниБударица, Galeopsis tetrahitОписание на бударица

Едногодишно тревисто растение. Стеблото 15—40 см високо изправено 4-ръбо, по ръбовете с разперени, по страните с прилепнали власинки. Листата срещуположни в прешлени, долните яйцевидни, горните ланцетни, заострени, влакнести, едро назъбени. Венчето двуустно, розово (рядко бяло или бледожълто), червеникавовиолетови петна от вътрешната страна и особено по долната устна, тръбицата фуниевидна, горната устна назъбена, долната три- делна с едър цял среден дял. Плодът сух, разпадащ се на 4 орехчета. Цъфти юни — август.

Разпространение на бударица

Расте из сухи тревисти и каменливи места, плевел из посевите. Разпространено из цялата страна докъм 1500 м надморска височина. Среща се в цяла Европа.

Дрога на бударица

Цъфтящата надземна част (Herba Galeopsidis).

Химични свойства на бударица

Тревата съдържа минерални вещества от 5 до 10%, от които около 10% силициева киселина, 5% дъбилни вещества, флавони,малко еапонини с хемолитичен индекс 270 и пенно число 380.

 Лечебни свойства на бударица

Отхрачващо.

В народната медицина се използуват запарки от растението като отхрачващо средство при бронхити. Отхрачващият ефект може да бъде обяснен с високото съдържание на сапонини и силициеви соли в растението Препоръчва се също при обща слабост като тонизиращо средство. Водни извлеци от растението се използуват външно за компреси или бани при панарициуми и други възпалителни кожни заболявания.

Нежелани реакции на бударица

При поемане на големи количества от растението е възможно да се появят признаци на интоксикация, изразяващи се в силни болки в мускулатурата, особено при активни движения. При по-тежки случаи такива болки могат да бъдат налице и при пасивни движения на тялото и крайниците. Признаци на интоксикация могат да чсе появят при консумиране на месо от животни, най-често свине или птици, хранени със семена от растението. Оплакванията продължават три до десет дни според тежестта на интоксикацията, след което спонтанно отзвучават. Лечението е симптоматично.

Подходящи комбинации на бударица

Растението се комбинира често с различни билки, като полски хвощ и др.

Бударица, лечение
Начин на приложение на бударица

Три чаени лъжички от растението се заливат с две чаши вряща вода. Прецежда се и течността се изпива за един ден (Йорданов, Д., П. Николов, А. Бойчинов. Фитотерапия. С., Мед. и физк., 1973).

Може да се приготви и декокт от растението, като 15 г дрога се постави в 1 л вода, вари се в продължение на 5 мин, оставя се да стои 15 мин и се пие по една чаша 3—4 пъти дневно (Исаев, Ив., Ил. Ланджев, Гео Нешев. Билките в България и използуването им, II доп. изд. С., Земиздат, 1973).

Съчетание с други билки

При лечение на бъбреци може се съчетава с хвощ, хвойна плодове, хмел, коприва.


Продукти свързани със статията

  1. БУДАРИЦА , ПЕТНИСТА БУДАРИЦА , СТРЪК , Galeopsis tetrahit L