bilki.bg - Раят на билките!

Количка 0 бр. 0,00 лв.

Варицела и лечението и с билки

Извадка от книгата на Маги Тисеран - "Ароматерапия"

Варицела и лечението и  с билкиХомеопатия и етерични масла при варицела

За да се помогне на едно дете да отблъсне вируса на варицелата, не бих се поколебала да препоръчам хомеопатични средства, веднага щом вирусът се е проявил върху кожата. Първият ми избор би бил хомеопатичното средство Rhus tох. Бързо проведеното лечение може да изчисти варицелата за по-малко от седмица, но остава проблемът със сърбежа. Трудно е да се попречи на едно дете да доведе до трайно увреждане кожата си и след време да останат вдлъбнатини, известни като „белези на шарката". Тъй като всяко от децата ми мина през варицелата (благодарна съм, че не по-едно и също време), аз ги тъпчех с хомеопатично лекарство и мажех кожата им с лосион от етерични масла. Знаейки, че маслото от мента охлажда и успокоява, като в същото време не исках да вкарвам във вана малчуганите си, които бяха на петна, приготвих за кожата им лосион. В еднолитрова бутилка с вода добавих капка масло от мента и разтърсих силно бутилката. После прелях половината от съдържанието, наново долях вода и пак разтърсих шишето. Отново повторих процедурата, така че накрая спрях, когато разтворът в шишето стана 1/4 капка от ментовото масло в 1 литър вода. Бих могла да направя същото и с лавандулово масло. Разтваряйки все повече лосиона и разтърсвайки го всеки път, всъщност следвах основните хомеопатични принципи за разреждане и вероятно стигах до вид хомеопатично средство с ниска потентност. Целта ми беше да направя вода за измиване с ментово масло, която да е съвсем слаб разтвор. Знаех за хомеопатичния принцип, според който ментата би била противоотрова на всички хомеопатични средства. Следвайки интуицията си, върху петната нанасях много слаб разтвор с памуче. Синът ми, който вечно се въртеше насам-натам, защото много го сърбеше, веднага забеляза разликата и разбра, че не бива да се чеше повече. Констатирала успех с първото си „опитно зайче", след време използвах с добри резултати същия лосион върху двете си дъщери, когато и те се разболяха от варицела.

С лавандула беше постигнат същият резултат от моя близка, която се разболя от шарка, докато гостувала на приятели. Тя е младо момиче и много се притеснявала да не се изподраска и да не й останат белези. Носела със себе си само лавандулово масло. Знаела, че лавандулата намира приложение за много неща, и го употребила по същия начин, както аз ментовото масло. Варицелата при нея се изчистила в нормалния срок и тя била доволна, че сърбежът й се е поуспокоил, преди да стигне до разчесване.

Забележка: Разговаряла съм с известни хомеопати за евентуална несъвместимост между етеричните масла и хомеопатичните средства, но до този момент все още няма общо изразено мнение.