bilki.bg - Раят на билките!

Количка 0 бр. 0,00 лв.

Мускулни болки и болки в ходилата

Извадка от книгата на Маги Тисеран - "Ароматерапия"

Мускулни болки

 

Мускулни болкиФизическата активност става все по-популярна както при мъжете, така и при жените. Независимо дали спортувате редовно или сте начинаещи, има моменти, когато всеки един от нас е попрекалил със спорта - всеки мускул на краката боли, изкачването по стълбите до първата площадка се превръща в тест за издръжливост. Именно в такива моменти аз бих препоръчала масаж на засегнатата част (било то прасец, бедро, горна част на ръката и т. н.), за да се облекчи болката и да се ускори възстановителният процес.

Атлети и професионални артисти ходят редовно на масаж след тренировки, но малцина от нас са привилегировани да имат собствен физиотерапевт. С необходимата увереност и с малка доза опитност обаче можем да се погрижим за нашите болежки, както и да помогнем на приятел, изпитващ подобно нещо.

Масаж при мускулни болки

Масажът на краката трябва винаги да бъде с кръгови движения и в посока нагоре, към сърцето. Болката в мускулите се причинява от млечната киселина. Като масажираме увредения мускул или група от мускули (започва се с нежни движения и натискът се засилва, доколкото е приятно поносимо), млечната киселина започва да се разнася.

Само масажът ще облекчи болката и схванатостта и ще помогне да се възстанови гъвкавостта в крайниците, но за още по-ефикасно лечение аз винаги препоръчвам да се добавят и етерични масла, разтворени в маслена база. В раздела с рецептите ще намерите една с лавандула, розмарин и хвойна. Тя е изключително добра.

 Болки в ходилата

 007.jpgХодилата при жените понасят големи тежести и често са принудени да стоят в тесни и неудобни обувки. Но когато човек е прав в претъпканото метро или тича, за да хване автобус, видът на обувките и това как се чувстват краката в тях е от значение. Всяка част от нашето тяло има съответна рефлекторна зона на ходилото и това, което се случва с краката ни, може да се отрази зле на здравето ни.

Симптоми при болки в ходилата

Раздразнителност, гадене, главоболие, дори мигрени могат да бъдат причинени от факта, че часове наред краката ни са били измъчвани. Аз също имам вина спрямо своите крака както повечето жени, които следват сляпо диктата на модата. Казваме им „прощавайте" и веднага щом се приберем вкъщи, ги киснем във вода, за да се съвземат.

Вани при болки в ходилата

Ако краката се поставят в леген с вода или във ваната само за 10 минути, след като сме разбъркали във водата няколко капки етерично масло от самото начало на процедурата, могат да се постигнат чудеса. Лекото масажиране на много от рефлекторните зони на ходилото ще засили чувството ви за възстановяване. Няколко капки от лютива мента в студена вода са отлична вана за горещ летен ден, докато смирната или здравецът са сгряващи и успокояващи аромати и се използват в топла вода през студените зимни дни.