bilki.bg - Раят на билките!

Количка 0 бр. 0,00 лв.

Лечение с билки на слънчево изгаряне чрез Ароматерапия и етерични масла

Извадка от книгата на Маги Тисеран - "Ароматерапия"

Лечение с билки на слънчево изгарянеСлънчеви изгаряния

Повечето от нас в даден момент са имали нещастието да страдат от слънчеви изгаряния и, докато се мажат с лосиони след излагането на слънце, да се кълнат никога повече да не подценяват палещите му лъчи. Научих този урок на 19 години, след като бях заспала на един плаж в Ибиса. Гърбът ми беше така почервенял, кожата ми беше толкова пострадала, че ако някой я пипнеше, се късаше - истинска агония. Останах в хотелската си стая, самосъжалявайки се - ваканцията беше загубена. По онова време не знаех за чудесата на ароматерапията. Само ако тогава ми бяха дали масло от лавандула или от чаено дърво! Затова пък сега нося в себе си шишенце с масло от лавандула по всяко време.

Ароматерапия при слънчеви изгаряния

Лавандулата и чаеното дърво имат изключителни качества за успокояване и излекуване на изгоряла кожа. Тези две масла могат да се използват направо върху малки части от изгарянето, но ако площта е голяма - например цял гръб - етеричните масла трябва да се разтварят. Много мазните масла не са подходящи в такива случаи, тъй като биха задържали топлината и влошили състоянието на човека.

Следователно лавандулата или чаеното дърво трябва да се разтварят във вода и могат да се използват в концентрации много по-силни от тези за почистващите лицето концентрати или от компресите за корем. На 1 л. вода прибавете 5 мл. лавандула или чаено дърво и разбъркайте силно. Наситете с лосион и поставете на изгорялото място гладък плат като памучна кърпа (хавлиената би боцкала далеч повече от памучната). Лечението трябва да се повтори, веднага щом платът изсъхне. То ще отнеме голяма част от топлината и ще успокои изгорената кожа, а когато човек се върне вкъщи или в хотела, една вана с хладка вода и няколко капки лавандула или мента в нея ще има съвсем благоприятно въздействие.

Като алтернатива на компресите може да използва пръскалката за цветя. Напълнете я с хладка вода и добавете няколко капки лавандулово масло. После напръскайте изгорялата от слънцето кожа. Тази процедура може да бъде повторена няколко пъти. В такива моменти ще трябва да се избягва приемането на алкохол, тъй като тялото отчаяно се нуждае от вода, за да се справи с щетите, нанесени му по кожните тъкани. Алкохолът би ограбил течностите от тялото. Така че пийте много вода, а алкохола запазете за други случаи, когато сте в добро здраве.

Забележка

С изключение на използването на етеричните масла направо върху петна, единствените етерични масла, които бихте могли да използвате директно върху кожата си, са лавандула и чаено дърво. Някои хора не понасят чаеното дърво и ще трябва да използват за лечение на изгаряния само лавандула.

Всичко за слънчевото изгаряне и трайните последствия, можете да прочетете тук.

 

Продукти свързани със статията

 1. ЛАВАНДУЛА МАСЛО, LAVENDER OIL, БИОХЕРБА, 10мл
 2. Масло от Чаено дърво, Bioherba, 10 мл
 3. АСАМ, БИЛКОВ МЕХЛЕМ, БАЛСАМ С НЕВЕН, 250 мл

  АСАМ, БИЛКОВ МЕХЛЕМ, БАЛСАМ С НЕВЕН, 250 мл

  Цена:

  Редовна цена: 5,36 лв.

  Промо цена 4,99 лв.

  -7%

 4. Базово масло от МАКАДАМИЯ (Macadamia Ternifolia), Bioherba, 50ml