bilki.bg - Раят на билките!

Количка 0 бр. 0,00 лв.

СЛЪНЧЕВО ИЗГАРЯНЕ, ГРИЖИ ЗА КОЖАТА ПРЕЗ ЛЯТОТО

Кожа - слънчево изгаряне и стареене на кожата след излагане на слънце

В малки количества UV облъчването е много полезна и необходимо за нормалното функциониране на тялото. Когато прекалим обаче ... зачервяване, парене и мехури по кожата лесно се появяват след излагане на слънце, особено ако не сте привикнали на това. Дълготрайните поражения, причинени от слънчевото изгаряне са остаряването и ракът на кожата. Светлите и нежни кожи са най-податливи на изгаряне. Но дори и тъмните кожи губят еластичността си след често и продължително излагане на слънце.

Слънчево изгаряне – предпазни мерки, лечение

Ползите и вредите от слънчевите лъчи

За перфектно здраве хората се нуждаят между 1000 и 2000 единици витамин D дневно. Кожата ви създава витамин D, когато сте изложени на слънчева светлина и отделяте 10 или 15 минути на ден. Ако не можете да прекарате време на открито или живеете далеч от южната част на страната, на север, където слънчевата светлина е по-дифузна, може да се наложи да допълвате приема на витамин D с таблетки или обогатени храни, за да получите необходимата доза. Излагането на слънце също ще помогне за справяне с някои проблеми със здравето на кожата, като псориазис и витилиго. За вредите можете да прочетете по-надолу в статията

Първа помощ и лекарски препоръки при слънчево изгаряне

Забравете за заквасена сметана, вазелин и кокосово масло.

Ефективната първа помощ при слънчево изгаряне от гледна точка на доказателствено лекарство се свежда до Първа помощ.

Навлажняване.
Анестезиране и облекчава възпалението (ако е необходимо).
Изчакайте да заздравее.
Тези точки са прости и интуитивни. Въпреки това, опитвайки се да помогнат на кожата, засегната от ултравиолетовото лъчение възможно най-бързо, хората често използват напълно неподходящи средства.

Пигментация

В случай на равномерен тен кожата е покрита с красив бронзов оттенък. Специалния хормон меланин е отговорен за това. /Кожните пигменти са хемоглобин, каротеноиди и меланин/ Той е защитно вещество при излагане на ултравиолетови лъчи.

Меланинът се намира дълбоко в дермата и блести през епидермиса. Той дава цвета на кожата. Клетките, отговорни за производството на меланин, се наричат меланоцити. Интензивността на пигментацията зависи от тези клетки, от техния брой и активност. Всеки от нас има различен цвят на кожата, който се определя от такива фактори като броя и разпределението на пигментите, дебелината на роговия слой и епидермиса, местоположението и броя на кръвоносните съдове. 

При излагане на слънчеви лъчи се появяват пигментни петна по кожата на лицето, деколтето, рамената, ето защо е необходимо да се вземат предпазни мерки. В противен случай пигментацията остава върху кожата трайно, кайто най-податливи на пигментация са най-чуствителните зони на кожата - лицето и деколтето. Също така пиггментацията не идва сама, тя е признак на стареене и повяхване на кожата, вследствие прекомерно излагане на слънце. Затова младата и свежа кожа, означава и пазене и защита с предпазни кремове и лосиони.

Еритема

Най-широко разпространената остра последица от прекомерното излагане на ултравиолетовите лъчи е еритема, т.е. добре познатото зачервяване на кожата, наречено слънчево изгаряне. Трябва да се отбележи, че повечето хора получават тен под въздействието на UV лъчи, които стимулират производството на меланин, но това се случва няколко дни след директното излагане на слънце. Друга по-малко очевидна последица от слънчевото изгаряне е удебеляването на най-горните слоеве на кожата, което намалява по-дълбокото проникване на UV лъчите в кожата. И двете промени са знак за увреждане на кожата. Предразположението към увреждане на кожата зависи от типа на кожата: хората с по-светла кожа получават по-лесно слънчево изгаряне или еритема, отколкото хората с по-тъмна кожа. По същия начин способността да се адаптира към ултравиолетовата експозиция (способността за придобиване на тен) също зависи от типа кожа.

Постоянното излагане на UV лъчи също причинява редица дегенеративни промени в клетките, фиброзната тъкан и кръвоносните съдове на кожата, като например лунички, рождени белези и малки точки (т.е., пигментирани области на кожата), както и кафява дифузионна пигментация. UV облъчването ускорява стареенето на кожата, а постепенната загуба на еластичност на кожата води до образуване на бръчки и суха, груба кожа.

Рак на кожата

Немеланомен рак на кожата

През последните години учените провеждат много изследвания върху ефектите от слънчевата светлина върху човешката кожа. Много факти предполагат, че злоупотребата със слънчевите бани води до развитие на патологични процеси. Слънчевото изгаряне е реакцията на тялото към ултравиолетовата слънчева светлина. 

Немеланомните ракови заболявания на кожата включват такива като базален и сквамозен клетъчен карцином. Тези два вида рак рядко са фатални, но хирургичното лечение е болезнено и често оставя сериозни обезобразяващи белези. Рискът от развитие на немеланомен рак на кожата се разглежда в контекста на индивидуалното излагане на ултравиолетови лъчи, в резултат на което могат да се направят следните заключения:

Най-често немеланомните ракови заболявания на кожата се развиват в области на тялото, които обикновено са изложени на слънце, т.е. върху ушите, шията и предмишницата. Това означава, че продължителното, повтарящо се излагане на ултравиолетово лъчение е основната причина за такива заболявания.

В някои страни е установена ясна връзка между нарастването на случаите на немеланомни ракови заболявания на кожата и по-ниските географски ширини, тъй като колкото по-малко е разстоянието от екватора, толкова по-високи са нивата на UV радиация.

Злокачествен меланом

Честотата на злокачествения меланом е много по-ниска от немеланомния рак на кожата, но именно меланомът е основната причина за смърт от рак на кожата. Вероятността от регистрация и правилна диагноза на меланома е по-висока от немеланомния рак. От началото на 70-те години на миналия век честотата на злокачествения меланом се е увеличила значително (например в САЩ тя нараства средно с 4% годишно). Резултатите от множество научни изследвания показват, че рискът от злокачествен меланом е в известна зависимост от генетичната чувствителност и индивидуалните свойства на организма, както и от човешкото поведение по отношение на възможното излагане на ултравиолетово лъчение.


Предпазни мерки при слънчево изгаряне

• Ограничете излагането под слънчевите лъчи; не излизайте навън през най-горещите часове на деня (от 10 до 16 часа).

• Винаги се намазвайте с крем против слънце.

• Ако ви се налага да стоите на слънце, носете защитни дрехи и шапка, която да предпазва лицето.

• Ако искате да придобиете тен, направете това постепенно: използвайте плажно масло с висок защитен фактор и докато придобиете тен, си позволявайте слънчеви

бани само по 15 минути дневно.

 • Алое вера (бистър гел) 99%, Radika, 100 мл, уникалната сила на aloe за регенериране на кожата
 • ПАНТОГЕЛ 5% - при рани и изгаряния

  ПАНТОГЕЛ 5% - при рани и изгаряния

  Цена: 4,55 лв.

  Не е в наличност

 • Лечение при слънчево изгаряне

  Практически съвет при слънчево изгаряне

  • След слънчево изгаряне избягвайте излагането на пряка слънчева светлина най-малко в продължение на седмица, тъй като кожата е все още много чувствителна. За да успокоите възпалената кожа, можете да се намажете с истинско кисело мляко.

  Билки при слънчево изгаряне

  алое вера, слънчево изгаряне, изгаряне на кожата• За облекчаване и заздравяване на засегнатите места използвайте гел от алое. Може да закупите гел с алое вера, който да облекчи възпалението по кожата, тъй като алоето интензивно хидратира, регенерира и успокоява кожата. Той освежава и изравнява тена, действа антимикробно, прави кожата подмладена и защитена.

  Хидротерапия при слънчево изгаряне

  • Вземането на хладен душ или вана е един от най-добрите начини за облекчаване на изгарянето. За да успокоите раздразнената кожа, към водата може да прибавите сода за хляб, смлени овесени ядки или оцет.

  • За да успокоите възпалените очи, поставете върху тях парченца краставица, легнете си и постойте така 15 минути. Възпалените от слънцето и солената вода очи можете да третирате и с прополисов мехлем, като нежно намажете върху затворените очи. Той помага също така и за възстановяване на изгорялата и зачервена от слънцето кожа.

  • Пийте много вода или безалкохолни напитки, тъй като организмът може да е леко обезводнен. Избягбайте алкохола.

  Традиционна медицина при слънчево изгаряне

  • Каламиновият лосион или яремът за след слънце успокояват кожата. Каламиновия лосион съдържа предимно цинков оксид и малко железен окис, затова може да бъде заместен с някакъв крем, който съдържа цинков оксид, например крем против подсичане или слънцезащитен крем със цинков оксид. Може да се предпишат обезболяващи средства, а при особено тежки случаи – антихистаминови препарати. Образуването на мехури изисква поставянето на стерилна превръзка и лекарско наблюдение, което да предотврати или излекува инфекцията.

  За лечение с билки на слънчево изгаряне чрез Ароматерапия и етерични масла, можете да прочетете тук.