bilki.bg - Раят на билките!

Количка 0 бр. 0,00 лв.

Етерични масла срещу суха кожа

Извадка от книгата на Маги Тисеран - "Ароматерапия"

Етерични масла срещу суха кожа

Причини за суха кожа

Горещ климат, болест, централно парно или лошо хранене биха могли да се отразят зле върху кожата. Обикновено това са причините една кожа да изглежда суха и опъната. Поради това, че й липсват естествени мазнини, сухата кожа по-лесно се сбръчква от мазната. Тя се нуждае от всекидневно подхранване със защитни и хранителни масла. Специалната смес от етерични масла, избрани заради способността си да подобряват състоянието на сухата кожа, се втрива нежно в лицето и врата всяка вечер преди лягане. Преди масаж на лицето кожата се почиства с някоя от флоралните води, а сутрин може да употребявате направен от вас овлажнител, като оставяте фин слой от флорална вода да престои върху кожата ви, преди да сте нанесли леко малко количество масажно масло. Сухата кожа ще абсорбира тази смес, но преди да нанесете грима, попийте лицето си със салфетка, за да отстраните излишната мазнина.

Сухотата на кожата може да е причинена от отоплявани с централно парно домове и офиси, прекалено дълго излагане на слънце, липса на баланс между витамини и минерали, хормонални промени по време на менопауза, стрес, пушене и други замърсители. Подобряването на битовите условия ще помогне да поддържате една по-добра кожа и на вид, и като структура. Трябва добре да си помислите, дали да не употребявате по домовете и по офисите си йонизатори и овлажняващи инсталации.

 

  

Зряла кожа

Зряла кожаС годините и възрастта клетките на нашата кожа не се подновяват така бързо, както когато сме били млади. Затова тя губи мекия си цвят и еластичност, оформя бръчки и линии. Някои етерични масла биха могли да се нарекат подмладяващи, защото са в състояние да ускорят повторното развитие на кожните клетки и да запазят младежкия вид на кожата - мека и здрава при докосване.

Подмладяването е забранена за използване дума в реклами в Обединеното кралство, но точно етеричните масла подмладяват. Някои от тях (като лавандулата например) могат да стимулират растежа на нови кожни клетки - една моя приятелка е жив пример за това. Беше си изгорила ръката и въпреки че изгореното беше заздравяло и повече не я болеше, по кожата й беше останал видим белег, който тя носи в продължение на няколко месеца. Бяха използвани различни кремове и мазила, но нищо не можеше да премахне белега, докато тя не прибягна до чисто лавандулово масло. Много скоро белегът изчезна напълно.

Други етерични масла, които попадат в категорията на подмладяващите, са нероли, роза, смирна и тамян (ливан). Приготвя се масажно масло  и лицето и вратът се масажират с него всяка вечер. Докато спите, етеричните масла действат на тъканите под кожата, и ако се използват редовно, ще видите забележително подобрение.

За да подпомогнете проникването на масажното масло и да се поглезите, след масажа на лицето си направете компрес от нероли, а после полежете половин час на фона на любимата си музика.