bilki.bg - Раят на билките!

Количка 0 бр. 0,00 лв.

Билколечение при задържане на вода

Извадка от книгата на Маги Тисеран - "Ароматерапия"

Билколечение при задържане на водаСпособността на нашия организъм да отделя течности се определя най-вече от правилното функциониране на бъбреците и на лимфната ни система. В дните, когато задържането на вода е повече от очевидно (не можете да си закопчаете джинсите или трябва да разкопчеете копче на полата си), трябва да вземете диуретик, за да си помогнете и да се почувствате отново добре.

Причини за задържане на вода

Дехидратация

На пръв поглед това изглежда странно, но тук ситуацията е подобна на недохранване: когато на тялото липсва нещо, той съхранява този продукт за първи път възможно най-скоро. Следователно отказът от течност не е решение. Намаляването на приема на вода може да причини много сериозни заболявания.

 • Етерично масло от Хвойна (Juniper oil), Bioherba, 10 мл

  Етерично масло от Хвойна (Juniper oil), Bioherba, 10 мл

  Цена: 5,50 лв.

 • Хормонален дисбаланс

  Задържането на вода от тялото често се причинява от хормонални промени. Хормоните участват в разпределението на водата и минералите в тялото. Задържането на течности може да възникне например по време на менопаузата или бременност, тъй като често се проявява по време на предменструалния синдром. Обикновено през тези периоди женското тяло страда от намаляване на нивата на прогестерон.

  Излишна сол

  Най-честата причина е прекомерният прием на сол. Въпреки че основният компонент на класическия натриев хлорид е натрият и той е необходим за нашето тяло, неговият излишък се отразява негативно на организма: задържайки вода, той допринася за повишаване на кръвното налягане и поява на метеоризъм. Често забравяме, че солта се намира в готовите продукти - колбаси, сосове, хляб и т.н.

  Неправилно хранене

  Идеалното човешко меню са пресни зеленчуци и плодове, риба, растително масло и други висококачествени продукти. Въпреки това, днес често се храним в движение, купувайки бърза храна. Междувременно в такива продукти има не само много сол, те са пълнени със захар или синтетични подсладители и аромати. Постоянната употреба на такава храна води до задържане на течности в организма.

  Етерични масла при задържане на вода

  Много храни (особено зеленчуците) имат диуретични свойства и в такива дни е особено важно да се храните здравословно. Етеричното масло, което най-добре действа като диуретик, е хвойновото.

  То може да се използва или при взимането на вана, или с чаша вода, подсладена с мед. Приемано в малки количества (един-два пъти месечно), хвойновото масло не би причинило вреда. Не забравяйте, че етеричните масла не бива да се приемат вътрешно продължително време. Някои хора с хронично задържане на вода имат систематични проблеми и би трябвало да търсят лечение от квалифициран ароматерапевт. Един сериозен проблем със задържането на течности би могъл да сочи задръстване в лимфната система.

  Повече информация какво да правите при задържане на течности, можете да прочетете тук.

   

  Продукти свързани със статията

  1. Етерично масло от Хвойна (Juniper oil), Bioherba, 10 мл

   Етерично масло от Хвойна (Juniper oil), Bioherba, 10 мл

   Цена: 5,50 лв.

  2. Зелен овес стрък рязан - при тревожност и депресия, Avena sativa
  3. Върбинка Тинктура - при депресия и безсъние, Bioherba, 50 мл
  4. Зелено кафе Тинктура за отслабване и висока кръвна захар, Bioherba, 50 мл