bilki.bg - Раят на билките!

Количка 0 бр. 0,00 лв.

Потиснатост – лечение, хранене, аромотерапия, билки

Симптоми при потиснатост

Емоционално състояние, вариращо от неловкост до силен страх, често придружено от чувство за обреченост.Физическите симптоми включват сърцебиене, пулсиращи или пронизващи болки, затруднено дишане, главоболие, болки във врата и гърба, треперещи ръце, умора, диария,разстроен стомах и депресия.

 • Валериана корен – Лечебна дилянка, успокояващ чай, Valeriana officinalis L.
 • Спешни капки на Д-р Бах - при страх, шок и панически атаки, Bioherba, 50 мл

  Спешни капки на Д-р Бах - при страх, шок и панически атаки, Bioherba, 50 мл

  Цена:

  Редовна цена: 14,29 лв.

  Промо цена 9,29 лв.

  -35%

 • Потиснатост

  Диагностициране на потиснатост

  Клиничното анамнестично изследване е основа за диагнозата на потисноста. Специалистът оценява възможните причини за потиснатост, анализира всички симптоми (включително фини и скрити), сравнява ги с диагностичните критерии. Опитен лекар може да диагностицира дори онези пациенти, които са в състояние на апатия, постоянно плачат или отказват да осъществят контакт с другите.
  Патологично изследване, извършено от клиничен психолог. За диференциална диагноза (например с шизоафективно разстройство) и наблюдение на ефективността на лечението (има ли обективно подобрение или не), психологът дава становище за мисленето, паметта, концентрацията и емоционално-волевата сфера на пациента.
  Преглед на невролог, терапевт - ако човек има оплаквания от болка, сензорни нарушения, храносмилателни разстройства, сърдечна болка, е необходимо да се идентифицират соматични заболявания, тъй като в някои случаи с тях е свързано наличието на основните признаци на потиснатост и нервно изтощение. За това се включват специалисти от свързани профили: невролог, терапевт, ендокринолог.

  Лечение при потиснатост

  Дълготрайната потиснатост изчерпва психически и отслабва имунната система и прави организма податлив на инфекции и болести. Съветите и психотерапията помагат да се стигне до първопричината на болестта.Един обикновен разговор с вашия лекар или здравен съветник също е от полза. Леченията по-долу помагат да се преодолее краткотрайната потиснатост.

 • Етерично масло от Лавандула (Lavender oil), Bioherba, 10 мл

  Етерично масло от Лавандула (Lavender oil), Bioherba, 10 мл

  Цена: 5,69 лв.

 • Сибирски женшен рязан корен - при стрес и умора, Eleuterococcus senticosus
 • Билки при потиснатост

  • Валерианът е една от най-полезните билки, които премахват напрежението и потиснатостта. Залейте 1—2 чаени лъжички от корена с чаша вряща вода и оставете да се запари 15 минути. Пийте, когато е необходимо.

  Китайска медицина

  • Лекарите смятат, че потиснатостта представлява отслабнала енергия в черния дроб и далака. Те препоръчват китайска ангелика(пищялка) и женшен.

  Цветолечение на Бах

  • Полезни за целта са трепетлика и Rescue Remedy.

  Аромотерапия при потиснатост

  • Доказано е чрез изследвания, че етеричното лавандулово масло премахва потиснатостта: няколко капки могат да се използват при инхалации, във вана или просто пръснете две капки на китката или на кърпичка и вдишвайте от време на време. Лечението, проведено от специалист, е много успокояващо.

  • При тежка потиснатост добавете към инхалацията или ваната капка валерианово масло.

  Хранене при потиснатост

  • Избягвайте кофеина (кафе, шоколад, кола, чай).

  • Недостиг на витамин В комплекс може да увеличи симптомите на стреса. За да доставите необходимата доза, вземайте по една таблетка дневно.

  Масаж при потиснатост

  • Мускулите при стрес и потиснатост са схванати и болят, особено на врата и раменете. Редовният масаж от специалист, приятел или от партньора отпуска тези мускули и на свой ред разсейва потиснатостта. Най-добрият начин да Ви се направи бърз масаж на врата и раменете е да коленичите с лакти и глава, опрени на стол или маса. Партньорът ви трябва здраво да разтрие мускулите на раменете и врата от двете страни на гръбнака, като мести ръцете си напред и настрани.

  Релаксация при потиснатост, практически съвети за подобряване на настроението

  • Заниманията с йога или медитация ще Ви помогнат да разсеете или да предотвратите потиснатостта.

  Следните упражнения трябва да се изпълняват поне веднъж дневно:

  • Легнете на твърда повърхност, затворете очи и се съсредоточете Върху тялото си. Обърнете внимание на всяка част, като започнете с пръстите на краката и свършите с лицето и очите; опитайте съзнателно да отпуснете поред всяка част от тялото. Цялата процедура трябва да отнеме поне 10 минути.

  • Потиснатостта често се предизвиква от прекаленото пречистване на въздуха и дихателните упражнения от йога може да помогнат; седнете на колене на пода,сложете едната ръка на стомаха, а .другата - на гърдите.Вдишвайте около 2 секунди, като оставите стомаха да се издуе, след което издишайте бавно, около четири до осем секунди, докато спадне. Повторете упражнението няколко пъти.

  • Биозареждането ще ви помогне да се отпуснете, ако изпитвате трудности.

  Традиционна медицина при потиснатост

  • Обикновено се предписват успокоителни, като например валиум, макар продължителната им употреба да води до пристрастяване и да се проявяват странични ефекти. Понякога се препоръчва събеседване. 

   

  Продукти свързани със статията

  1. Валериана корен – Лечебна дилянка, успокояващ чай, Valeriana officinalis L.
  2. Капки на Д-р Бах, Aspen / Трепетлика, Bioherba, 50 мл

   Капки на Д-р Бах, Aspen / Трепетлика, Bioherba, 50 мл

   Цена:

   Редовна цена: 8,80 лв.

   Промо цена 5,71 лв.

   -35%

  3. Етерично масло от Лавандула (Lavender oil), Bioherba, 10 мл

   Етерично масло от Лавандула (Lavender oil), Bioherba, 10 мл

   Цена: 5,69 лв.