Добре дошли в bilki.bg!

Моята Количка 0 бр. 0,00 лв.

Потиснатост – лечение, хранене, аромотерапия, билки

Емоционално състояние, вариращо от неловкост до силен страх, често придружено от чувство за обреченост.Физическите симптоми включват сърцебиене, пулсиращи или пронизващи болки, затруднено дишане, главоболие, болки във врата и гърба, треперещи ръце, умора, диария,разстроен стомах и депресия.

Потиснатост

Лечение

Дълготрайната потиснатост изчерпва психически и отслабва имунната система и прави организма податлив на инфекции и болести. Съветите и психотерапията помагат да се стигне до първопричината на болестта.Един обикновен разговор с вашия лекар или здравен съветник също е от полза. Леченията по-долу помагат да се преодолее краткотрайната потиснатост.

Билки

• Валерианът е една от най-полезните билки, които премахват напрежението и потиснатостта. Залейте 1—2 чаени лъжички от корена с чаша вряща вода и оставете да се запари 15 минути. Пийте, когато е необходимо.

Китайска медицина

• Лекарите смятат, че потиснатостта представлява отслабнала енергия в черния дроб и далака. Те препоръчват китайска ангелика(пищялка) и женшен.

Цветолечение на Бах

• Полезни за целта са трепетлика и Rescue Remedy.

Аромотерапия

• Доказано е чрез изследвания, че етеричното лавандулово масло премахва потиснатостта: няколко капки могат да се използват при инхалации, във вана или просто пръснете две капки на китката или на кърпичка и вдишвайте от време на време. Лечението, проведено от специалист, е много успокояващо.

• При тежка потиснатост добавете към инхалацията или ваната капка валерианово масло.

Хранене

• Избягвайте кофеина (кафе, шоколад, кола, чай).

• Недостиг на витамин В комплекс може да увеличи симптомите на стреса. За да доставите необходимата доза, вземайте по една таблетка дневно.

Масаж

• Мускулите при стрес и потиснатост са схванати и болят, особено на врата и раменете. Редовният масаж от специалист, приятел или от партньора отпуска тези мускули и на свой ред разсейва потиснатостта. Най-добрият начин да Ви се направи бърз масаж на врата и раменете е да коленичите с лакти и глава, опрени на стол или маса. Партньорът ви трябва здраво да разтрие мускулите на раменете и врата от двете страни на гръбнака, като мести ръцете си напред и настрани.

Релаксация

• Заниманията с йога или медитация ще Ви помогнат да разсеете или да предотвратите потиснатостта.

Следните упражнения трябва да се изпълняват поне веднъж дневно:

• Легнете на твърда повърхност, затворете очи и се съсредоточете Върху тялото си. Обърнете внимание на всяка част, като започнете с пръстите на краката и свършите с лицето и очите; опитайте съзнателно да отпуснете поред всяка част от тялото. Цялата процедура трябва да отнеме поне 10 минути.

• Потиснатостта често се предизвиква от прекаленото пречистване на въздуха и дихателните упражнения от йога може да помогнат; седнете на колене на пода,сложете едната ръка на стомаха, а .другата - на гърдите.Вдишвайте около 2 секунди, като оставите стомаха да се издуе, след което издишайте бавно, около четири до осем секунди, докато спадне. Повторете упражнението няколко пъти.

• Биозареждането ще ви помогне да се отпуснете, ако изпитвате трудности.

Традиционна медицина

• Обикновено се предписват успокоителни, като например валиум, макар продължителната им употреба да води до пристрастяване и да се проявяват странични ефекти. Понякога се препоръчва събеседване. 

 1. ДИЛЯНКА , ВАЛЕРИАНА КОРЕН
 1. Капки на Бах, Bach flower, Aspen / Трепетлика / Populus tremula, 20 мл.
 1. ЛАВАНДУЛА МАСЛО, LAVENDER OIL, БИОХЕРБА, 10мл

  ЛАВАНДУЛА МАСЛО, LAVENDER OIL, БИОХЕРБА, 10мл

  Редовна цена: 5,17 лв.

  Промо цена 5,12 лв.

  1%