bilki.bg - Раят на билките!

Количка 0 бр. 0,00 лв.

Лечение на артеросклероза - предпазни мерки, хранене

Какво е артеросклероза

Атеросклерозата (на гръцки athḗra, суспензия + sklḗrōsis, втвърдяване) е хронично заболяване на артериите от еластичен и мускулно-еластичен тип, в резултат на нарушение на липидния и протеиновия метаболизъм и придружено от отлагане на холестерол и някои фракции липопротеини в лумена на кръвоносните съдове.

Артеросклероза причини

Причините за атеросклероза могат да бъдат лошо хранене, редовна консумация на много мастни храни. Хората с наднормено тегло, както и тези с диабет, са изложени на риск. Пушенето е провокиращ фактор, големите дози алкохол също могат да доведат до атеросклероза. Възрастовият фактор, както и наследствеността имат пряко въздействие върху развитието на заболяването. Полът играе важна роля, при мъжете атеросклерозата се проявява няколко пъти по-често, отколкото при жените.

Артериалните стени, които обикновено са еластични, се втвърдяват  с възрастта и затрудняват сърдечната дейност при изтласкването на кръвта по цялото тяло. Това състояние благоприятства развитието на исхемичната болест на сърцето и води до високо кръвно налягане и податливост на удари и сърдечни пристъпи.

 • Чай при холестерол и високо кръвно - с 8 билки, насипен
 • Фактори, които ускоряват процеса на развитие на атеросклероза

  Лекарите наричат ​​първопричината за атеросклерозата нарушение на метаболизма на холестерола. В съвременния свят образуването на атеросклероза започва естествено от около 10-15 години. С възрастта този процес може да се забави, но може да се ускори. Съществуват и редица рискови фактори за развитие на атеросклероза, които ускоряват образуването на плаки.

  Пол

  Мъжете са по-склонни да развият атеросклероза, отколкото жените. Първите симптоми на този проблем могат да бъдат забележими вече от 45 години или по-рано, при жените - само от 55 години. Вероятно това се дължи на по-активното участие на естрогени с ниска и много ниска плътност и липопротеини в метаболизма на холестерола.

  Възраст

  С възрастта проявите на атеросклерозата стават по-забележими, това е естествен рисков фактор.

  Наследственост

  Значителна роля за повишаване на интензивността на развитието на атеросклерозата играят такива наследствени фактори като нивото на хормоналните нива, активността на имунната система, наследствената дислипопротеинемия (нарушение на липидния профил на плазмата).

  Лоши навици

  Доказано е, че тютюнопушенето допринася за образуването на холестеролни плаки по стените на кръвоносните съдове. Подобно на алкохола, той води до редовно и систематично повишаване на кръвното налягане, което изостря хода на атеросклерозата и влияе негативно върху работата на сърцето.

  Излишно тегло

  Хората с наднормено тегло в кръвта имат повишена концентрация на холестерол. В резултат на това в отслабените участъци на съдовете се образуват атеросклеротични плаки.

  Захарен диабет

  Атеросклерозата при диабет има редица характеристики: протича по-агресивно, има склонност към сложни лезии с образуването на аневризми, развива се при диабет в по-ранна възраст.

  Хранене

  Храненето трябва да бъде рационално и адекватно на вашите нужди и енергийни разходи. Натрупването на холестерол се насърчава от употребата на продукти като масло, тлъсто месо, мляко със съдържание на мазнини над 2% и т.н., и растително масло, риба, билки, зърнени храни, зеленчуци, напротив, намаляват развитието на атеросклероза. До голяма степен поради хранителните характеристики рискът от развитие на сърдечно-съдови заболявания при представителите на източните народи (китайци, японци) е по-нисък, отколкото при европейците, а продължителността на живота е по-дълга.

  Симптоми и диагностика на атеросклероза

  Общите симптоми на атеросклероза са болка на пациента зад гръдната кост, недостиг на въздух, болка в главата, тинитус, възможна замаяност, понижена производителност. Пациентът може да изпитва повишена умора, понякога има повишаване на кръвното налягане, намалени функции на паметта, болка в краката, скованост на краката, болка в гърба. В по-късните стадии на атеросклероза пациентът може да има нарушения на паметта, деменция, смущения в ориентацията във времето и пространството.

  Лечение на артериосклероза

  Етиология и патогенеза на атеросклероза

  Патогенезата на атеросклерозата е сложна. Според съвременните представи възникването на атеросклерозата се основава на взаимодействието на много патогенетични фактори, което в крайна сметка води до образуването на фиброзна плака (неусложнена и сложна).

  Има три основни етапа във формирането на атеросклеротична плака (атерогенеза):

  1. Образуването на липидни петна и ивици (стадий на липоидоза).

  2. Образуването на фиброзна плака (стадий на липосклероза).

  3. Образуването на сложна атеросклеротична плака.

  Началният етап се характеризира с появата на петна и ивици, съдържащи липиди в интимната част на артериите.

  Атеросклерозата, последиците от която водят до развитие на коронарна болест на сърцето (ИБС), е една от най-честите причини за смъртта на възрастни в повечето развити страни на света (инсулт, инфаркт, стенокардия)

  Превенция и борба при атеросклероза

  Всички пациенти с атеросклероза на съдовете на долните крайници се препоръчва:

  спазване на антиатеросклеротична диета;
  загуба на тегло;
  нормализиране на физическата активност и ЛФК;
  контрол на кръвното налягане и предотвратяване на хипертония;
  контрол на кръвната захар;
  диспансерно наблюдение при хронични заболявания.
  Лечебният комплекс включва дейности като:

  Промени в начина на живот (спиране на тютюнопушенето, алкохол, диета с ограничение на животински мазнини, превантивна физическа активност)
  Елиминиране на болката.
  Повишена поносимост към упражнения.
  Лечение на съпътстващи патологии, които допринасят за прогресията на атеросклерозата.
  Предотвратяване на пълно запушване на съдовия лумен в IV стадий на заболяването.
  Предотвратяване на появата на инфаркт или инсулт на миокарда.

  Предпазни мерки и профилактика при атеросклероза

  • Не пушете.

  • Избягвайте мазнините.

  • Спортувайте редовно.

  Кои са най-чести прояви на атеросклероза

  Сърцето в човешкото тяло може да се нарече двигател, а кръвоносните съдове - проводници. Когато възникне късо съединение в проводниците, моторът веднага започва да работи по-лошо. Да, и други системи се провалят. При атеросклероза и съдово увреждане възниква просто „късо съединение“. Тялото продължава да функционира нормално, но някои системи вече не работят правилно. Ето защо е важно да разберете причината и да идентифицирате основните симптоми. Те са „камбаните“, които показват, че има проблеми. Симптомите на атеросклерозата са следните:

  има болка зад гръдната кост;
  появява се задух;
  чести главоболия;
  шум в ушите;
  значително намалена производителност;
  появява се синдром на умора, който може да доведе до стрес, депресия;
  общо неразположение;
  кръвното налягане се повишава;
  производителността на паметта намалява;
  появява се болка в краката;
  краката набъбват, възниква изтръпване;
  редовно има болка в гърба, която може да даде на краката;
  ако пациентът не се лекува, съществува риск от развитие на сенилна деменция, тежки нарушения на паметта;
  на по-късните етапи липсата на помощ води до загуба на ориентация във времето, пространството.

  Лечение при атеросклероза

  Какво е значението на атеросклерозата?

  Атеросклерозата е доста сериозно хронично заболяване, при което страдат стените на съдовете. Върху тях се отлагат холестеролни плаки и мазнини под формата на плака. Поради това стените на съдовете стават по-плътни и губят еластичност. Луменът на артерията се стеснява, притокът на кръв е труден. Това води до развитието на няколко други заболявания. Ще анализираме какви симптоми се появяват, какви фактори влияят върху състоянието на кръвоносните съдове и как да се излекува атеросклерозата.

  Най-често подобно заболяване се засяга в зряла възраст. Поради недохранване, наднормено тегло и други фактори, неразположение може да се появи още на 30-годишна възраст. Най-страшната атеросклероза по стените на аортата.

  Практически съвети при атеросклероза

  • Пушенето ускорява процеса на артериосклероза, като прави кръвта „лепкава“ и я съсирва по артериите. Първата стъпка към лекуването на тази болест е отказването от цигарите.

  Хранене при атеросклероза

  Следните промени в менюто могат да предотвратят и в значителна степен да неутрализират болестта:

  • Избягвайте мазнините, съдържащи се в месото, пълномаслените млечни продукти, тестените изделия и маргарина, кокосовото и палмово масло в закуските, както и яйцата.

  • Вместо тлъсто месо яжте птиче или риба.

  • Увеличете употребата на целулозни храни, особено на плодове и зеленчуци, сушен боб и овесени трици.

  • Обогатете менюто си със зърнени храни, пресни плодове и зеленчуци, избягвайте преработените и готовите храни.

  • Ограничете употребата на сол и захар.

  • Витамин Е подпомага кръвообращението: вземайте между 150 и 200 мг. дневно.

  • Включете в менюто си много чесън.

  Масаж при атеросклероза

  • Редовният масаж от специалист, приятел или член на семейството помага за релаксацията и снижава високото кръвно налягане.

   Упражнения при атеросклероза

  • Редовните, ненатоварващи упражнения като ежедневната разходка, плуването, лекото бягане или колоезденето за удоволствие помагат при лечението на това състояние.

  Релаксация при атеросклероза

  • Заниманията с йога или медитация ще ви помогнат да предотвратите или да подобрите това състояние. Следните упражнения трябва да се изпълняват поне веднъж дневно:

  • Легнете на твърда повърхност, затворете очи и се съсредоточете върху тялото си. Обърнете внимание на всяка част, като започнете с пръстите на краката и свършите с лицето и очите; опитайте съзнателно да отпуснете поред всяка част от тялото. Цялата процедура трябва да отнеме поне 10 минути.

  • Дихателните упражнения помагат да се отпуснете: седнете на колене на пода, сложете едната ръка на стомаха, а другата - на гърдите. Вдишвайте две секунди, като оставите стомаха да се издуе,след което издишвайте от четири до осем секунди, докато спадне. Сложете ръката на гърдите и повторете процедурата, като ги изпълните с въздух и го издишате.

  Дишайте така няколко минути.

  • Биозареждането ще ви помогне да се отпуснете, ако изпитвате затруднения.

  Традиционна медицина при атеросклероза

  • Вашият лекар ще открие артериосклерозата, като установи втвърдяването на артериите чрез преслушване със стетоскоп или чрез преглеждане на кръвоносните съдове на очните дъна. Обикновено се препоръчват споменатите по-горе хранене, релаксация и упражнения.

   

  Продукти свързани със статията

  1. Чесън гранули, Culinary, Allium sativum

   Чесън гранули, Culinary, Allium sativum

   Цена: 1,66 лв.

  2. Пектин Ябълков без захар, Бизнес къща, 40 гр.

   Пектин Ябълков без захар, Бизнес къща, 40 гр.

   Цена: 3,07 лв.

  3. ПЕКТИН ХЕРБ, ТАБЛЕТКИ, ХЕРБАМЕДИКА, 500 мг X 100

   ПЕКТИН ХЕРБ, ТАБЛЕТКИ, ХЕРБАМЕДИКА, 500 мг X 100

   Цена: 13,15 лв.

   Не е в наличност