bilki.bg - Раят на билките!

Количка 0 бр. 0,00 лв.

Хепатит – предпазни мерки, лечение, хранене, билки

Възпаление на черния дроб, което често се дължи на вирусна инфекция. Съществуват два вида: хепатит А (инфекциозен хепатит), който се пренася от заразени екскременти, от ръката към устата, чрез заразена вода или храна, и хепатит В (серумен хепатит), който се пренася чрез инфектирана кръв или телесни течности. Симптомите се изразяват в жълтеница (пожълтяване на кожата), треска, силно изтощение, гадене, повръщане, главоболие и болки в мускулите. Това състояние може да доведе до необратимо увреждане на черния дроб и смърт следователно трябва да се провежда помощно лечение под лекарски контрол или на друг здравен специалист.

 • Бял трън семе - за детоксикация на черен дроб, Silybum marianum
 • Артишок рязан плод - при хепатит и цироза, Cynara cardunculus
 • Хепатит

  Предпазни мерки при хепатит

  • Препоръчва се ваксина срещу хепатит А за всички, които са били в контакт с носителя на болестта, за да се предотврати избухването на огнище на заразата в домакинствата или учрежденията.

  • Препоръчва се ваксина срещу хепатит В за всички, които са имали интимни контакти със страдащите от остър хепатит В, и за сексуалните партньори на силно инфектираните носители на болестта.

  Диагностика при хепатит

  Диагнозата на хепатит се състои от редица лабораторни тестове и проучвания. За диагностициране се използват следните методи-полимеразна верижна реакция, имуноензимен анализ, тези изследвания, за да се увеличи надеждността на резултатите, се препоръчва да се проведат два пъти. Също така за диагностични цели се използва методът на Ултразвуковото изследване и се препоръчва извършването на ултразвук на панкреаса, черния дроб, жлъчния мехур, далака. По-специално, се извършва биохимичен кръвен тест, в някои случаи се извършват чернодробни фибросканини и чернодробна тъканна биопсия.

  Инкубационен период на хепатита

  Времето от инфекцията до появата на симптоми) на хепатит е средно 12 седмици, но може да варира от 2 до 6 месеца. Инфекциозният процес започва, когато вирусът навлезе в кръвния поток.

  С кои заболявания може да се обърка хепатит?

  Често някои хронични хепатити протичат исто клинично на някои други чернодробни заболявания като първична билиарна цироза, вродени обменни заболявания - хемохроматоза, болест на Уилсън, чернодробна цироза и хепатоцелуларен карцином.

  Усложнения при хепатит

  Усложненията на вирусния хепатит могат да бъдат функционални и възпалителни заболявания на жлъчния тракт и чернодробната кома и ако нарушаването на жлъчните пътища е подлежащо на терапия, чернодробната кома е страшен признак, който води до светкавично бърза форма на Хепатит, който е фатален в почти 90% от случаите. В 80% от случаите, светкавичния поток се причинява от комбинираното действие на хепатит B и D. чернодробната кома се дължи на масивна смърт (некроза) на чернодробните клетки. Продуктите от гниене на чернодробната тъкан навлизат в кръвния поток, причинявайки увреждане на централната нервна система и избледняването на всички жизненоважни функции.
  Хроничният хепатит е опасен, защото липсата на адекватно лечение често води до цироза и понякога рак на черния дроб.
  Най-тежкия курс на хепатит е причинен от комбинация от два или повече вируса, например B и D или B и C. има дори B-D И C в този случай прогнозата е изключително неблагоприятна.

  Прогноза при хепатит

  При повечето пациенти след диагностицирането възниква един от първите въпроси: колко хора живеят с хепатит с? Няма точен и недвусмислен отговор на това, защото във всеки случай много зависи от индивидуалните характеристики на тялото. До една трета от физически силните хора с добри имунни системи страдат от хепатит Асимптоматичен и се възстановяват без използването на терапията. В други случаи заболяването става хронично, което противоречи на окончателното излекуване.

  Възрастта на човека с инфекцията, наличието на други заболявания, както и задълбочено придържане към медицинските препоръки влияят колко години ще живеят с хепатит с. За да се запази болестта в ремисия, пациентите трябва напълно да преосмислят начина си на живот и да последват диета, която намалява бремето върху отслабения черен дроб. В крайна сметка, фаталният резултат се дължи на цироза или злокачествен тумор, който се развива в тъканите на черния дроб. В зависимост от много фактори, това може да се случи в продължение на няколко години или няколко десетилетия.

  Лечение при хепатит

  Билки при хепатит

  • Глухарчето е добре познато лекарство за черния дроб: залейте с чаша вода 3 чаени лъжички настърган корен и оставете да ври на слаб огън 15 минути. Пие се 3 пъти дневно. Суровите листа от глухарче могат да се ядат на салата.

  • Белият трън ускорява възстановяването на чернодробните клетки: направете запарка от 1 чаена лъжичка счукани семена, залети с чаша вода, оставете ги под капак 10 минути и пийте 3 пъти дневно.

  • Кръглият артишок елиминира жлъчната течност от организма, важен фактор при лечението на хепатита: яжте пресния зеленчук колкото се може по-често.

  Китайска медицина при хепатит

  • По традиция китайските лекари използуват акупунктурата и билки като ориенталски пелин и плодове от гардения за лечението на тази болест.

  Хранене при хепатит

  • Природолечителите лекуват хепатита с хранителни средства. Тъй като те често изискват приемането на големи дози витамини, препоръчва се лечението да се извършва под контрола на специалист. Следвайте съветите:

  • Избягвайте алкохола, ограничете употребата на наситени мазнини, рафинирани въглехидрати (бяло брашно и захар). Увеличете употребата на целулоза (зърнени храни, плодове и зеленчуци, сушен боб и грах), която улеснява изхвърлянето на жлъчни киселини и токсини, натрупващи се в черния дроб и жлъчния мехур.

  • Според някои изследвания големи дози Витамин С се справят с вирусния хепатит. Природолечителите препоръчват между 10 и 50 г. дневно или до поносимост на червата (т.е., ако получите диария, намалете дозата).

  Витамин В12 и фолиевата киселина намаляват периода на възстановяване. Витамините от група В да се вземат всекидневно като витамин В комплекс.

  Традиционна медицина при хепатит

  • Лекарите препоръчват лечение на легло и пълно въздържане от алкохола поне за 6 месеца. Предписват се стероидни лекарства за предотвратяване увреждането на черния дроб.

   

  Продукти свързани със статията

  1. Глухарче стрък с лист - при анемия и авитаминоза, Taraxacum officinale
  2. Бял трън семе - за детоксикация на черен дроб, Silybum marianum
  3. Артишок - за жлъчка и черен дроб, Bioherba, 320 мг, 100 капсули