bilki.bg - Раят на билките!

Количка 0 бр. 0,00 лв.

Дизентерия – симптоми, лечение, билки,хомеопатия

Остра чревна инфекция, причинена от бактерии или от паразитни амеби. Симптомите се изразяват в диария, която бързо води до обезводняване, треска и коремни болки.

 • Бряст кора - при кървящи венци и хемороиди, Ulmus

  Бряст кора - при кървящи венци и хемороиди, Ulmus

  Цена: 3,10 лв.

 • Ружа медицинска белен корен - при кашлица и храчки, Althaea officinalis
 • Дизинтерия – симптоми, лечение, билки,хомеопатия

  Дизентерия прични

  Основната причина за заболяването е ниската санитарна култура. Мръсни ръце, замърсени езера, ядене на немити зеленчуци и плодове; заразен кетъринг и вода; общо използване на предмети от болни (кърпи, чинии, дръжки на врати, превключватели), неспазване на правилата за лична хигиена; застояла храна, мухи, слаб имунитет.

  Дизентерия симптоми

  Патологията се характеризира с гадене, повишена температура, коремна болка, повръщане, диария, мускулна слабост, втрисане, суха кожа, интоксикация, ниско кръвно налягане, дехидратация, висока жажда, често ходене до тоалетната, изпражнения смесени с кръв и слуз. При остра дизентерия, главоболие, втрисане, температура до 39 градуса, загуба на апетит, апатия, коремна болка, тахикардия, артериална хипотония.

  Диагностициране на дизентерия

  Диагнозата на дизентерия се извършва по различни методи: експресен метод - имунофлуоресцентен анализ, ензимен имуноанализ, бактериологичен метод; изследване на изпражнения за наличие на кръвни следи, чревен преглед - сигмоидоскопия, анализ на кръв и урина.

  Лечение на дизентерия

  Практически съвети при дизентерия

  • Винаги след ходене до тоалетната си измивайте добре ръцете и не докосвайте никого с мръсни ръце, нито приготвяйте храна.

  Билки при дизентерия

  • Отвара от бряст или бяла (медицинска) ружа облекчава възпалената храносмилателна система: 1 чаена лъжичка от ситно нарязания корен на бялата ружа или прах от бряст се залива с чаша вода и се вари 15 минути. Пие се 3 пъти дневно.

  Хомеопатия при дизентерия

  • Парене на дебелото черво и ануса с неволно освобождаване: Алое.

  • Изтощителна диария, придружена от студена пот и повръщане: бяла чемерика (Veratrum album).

  • Трескавост и потиснатост с пареща болка в стомаха, подобрение се наблюдава при затопляне: бял арсеник.

  • Зеленикава безболезнена диария с клокочене и стомашни спазми, влошава се рано сутрин: подофилин (Podophyllum).

  По една доза на всеки 10 минути до 6 дози и повторете при необходимост

  Хранене при дизентерия

  Жизнено важно е възстановяването на солта и течностите в организма, изгубени чрез диарията, за да се предотврати обезводняването.

  Разтворете 1 чаена лъжичка сол и 2 кафени лъжички захар в 1 литър преварена вода и половин литър портокалов или лимонов сок. Пийте по половин литър от сместа на час, докато симптомите утихнат.

  • След това вземете малки количества пълнозърнеста твърда храна и зеленчуци.

  • Вземайте достатъчно количество калий, съдържащ се в картофите, плодовете на авокадо, бананите, кайсиите, портокаловия сок, сушения боб и грах.

  • Всекидневно вземайте витамин В комплекс.

  Ускоряване на възстановяването при дизентерия

  Диагнозата на хронична дизентерия се установява, ако заболяването продължава повече от 3 месеца.

  Прехвърлената болест не оставя след себе си надежден и дълготраен имунитет. Пациентите с дизентерия обикновено се настаняват в медицинско заведение, за да им се осигурят правилни грижи и лечение. В изключителни случаи, при наличие на подходящи условия (отделен апартамент, наличието на грижовен персонал и др.), По решение на лекуващия лекар и епидемиолог, пациентът може да бъде оставен у дома.

  Сред усложненията на заболяването най-честите са: инфекциозен токсичен шок, инфекциозно токсично увреждане на нервната система, перитонит, пневмония.

  Превенцията на дизентерията се основава на прилагането на обширни санитарни мерки, насочени към подобряване на населените места, засилване на санитарния надзор на хранителни съоръжения, водоснабдителни системи и др. Тези мерки трябва да бъдат придружени от санитарно-образователна работа за подобряване на нивото на хигиенните умения на населението, тъй като спазването на елементарни правила личната хигиена (миене на ръцете преди хранене и след тоалетната, ядене на измити плодове и зеленчуци и доброкачествена вода и мляко) надеждно предпазва от дизентерия.

  Китайска медицина при дизентерия

  • Смята се, че дизентерията се причинява от топлината и влажната отрова в червата. Препоръчва се леченио с анемония, корен от бял божур и златна нишка.

  Традиционна медицина при дизентерия

  • Ако причинита за болестта са бактерии, изписват сг антибиотици. Амебната дизентерия се унищожава чрез курс на лечение с амебициден метронидозол или негов заместител.

   

  Продукти свързани със статията

  1. Бряст кора - при кървящи венци и хемороиди, Ulmus

   Бряст кора - при кървящи венци и хемороиди, Ulmus

   Цена: 3,10 лв.

  2. Ружа медицинска белен корен - при кашлица и храчки, Althaea officinalis
  3. Арсеникум, ARSENICUM ALBUM CH 9, Боарон

   Арсеникум, ARSENICUM ALBUM CH 9, Боарон

   Цена: 5,54 лв.

  4. Къпина горска лист - при кървене на венците и хемороиди, Rubus
  5. Червено Подъбиче стрък - запек, кървящи хемороиди, Teucrium chamaedrys