bilki.bg - Раят на билките!

Количка 0 бр. 0,00 лв.

Диария – предпазни мерки, лечение, билки

Диария – предпазни мерки, лечение, билкиМоже да се причини от непоносимост към определена храна, вирус или бактерии. Може да се появи и в резултат на промени в менюто и потиснатост. Ако диарията продължи повече от 24 часа и е съпроводена с повръщане, потърсете лекарска помощ.

Диария причини

Причините за диария при възрастни са многобройни, но основният фактор е инфекциозен. Това включва диария от мръсни ръце, диария на пътешествениците, диария от остри респираторни вирусни инфекции (все по-рядко срещани). В развитите страни честотата на това състояние е много по-ниска. Като правило се повлиява добре от лечение, рядко води до тежки усложнения, поради наличието на високо ефикасни лекарства.

Основните причинители на остра инфекциозна диария са бактериите. В повечето случаи, Е. coli, която прониква в стомашно-чревния тракт от лошо качествена или замърсена храна и вода, както и чрез немити ръце, което води до развитие на диария.

За чревните инфекции е характерна сезонността - пикът на заболеваемостта е през юли-септември, което е свързано с бързото влошаване на храната, консумацията на лошо измити сезонни зеленчуци и плодове, както и къпането в открити водни басейни, които са най-често заразени с патогенни микроорганизми.

Друга често срещана причина за диария при възрастни е инфекция на стомашно-чревния тракт чрез храна и вода по време на пътуване. Желанието да опитате местната кухня и да опитате екзотични плодове често се превръща в дискомфорт за стомаха. Ето защо, на почивка се препоръчва да бъдете изключително предпазливи с непозната храна, да пиете само бутилирана вода, препоръчително е да държите антисептик в джоба си, а в комплекта за първа помощ - необходимите лекарства за диария.

В допълнение, системни заболявания могат да бъдат причини за продължителна диария, която трае повече от 3 седмици. Тази група включва нервни разстройства, автоимунни заболявания и заболявания на храносмилателната система, които не са свързани с инфекция (панкреатит, холецистит и др.). Не е често. Освен диария, симптомите могат да бъдат много различни. Лечението в този случай е дългосрочно, насочено към основното заболяване.

 • Узара корен рязан - при диария, Xysmalobium Undulatum R. Br.

  Узара корен рязан - при диария, Xysmalobium Undulatum R. Br.

  Цена: 5,59 лв.

 • Златна пръчица стрък - при цистит, Solidago virgaurea

  Златна пръчица стрък - при цистит, Solidago virgaurea

  Цена: 1,76 лв.

 • Какво представлява заболяването диария

  Диарията е един от най-честите симптоми на разстроено черво. При деца над една година и възрастни се характеризира с наличието на втечнени и чести изпражнения (повече от 3 пъти на ден). Може да бъде придружено от болка или дискомфорт в корема. При деца под една година кърмене, множествеността на изпражненията е нормална в съответствие с броя на храненията, следователно, диарията при тях се изразява с увеличаване на обичайната честота на изпражненията и промяна в неговата консистенция. Важно е да се подчертае, че диарията не е болест, а симптом. И в зависимост от причината за развитието на болестта, могат да се отбележат други прояви: от гадене и повръщане до треска.

  Диария симптоми, клиническа картина

  Инфекциозната диария може да бъде придружена от симптоми като треска, коремна болка, подуване на корема, гадене и повръщане, слабост, умора. Но често единственият симптом на заболяването е само чести изпражнения без влошаване на общото състояние.

  Предпазни мерки при диария

  • Когато пътувате в чужбина, особено в страни с топъл климат, където липсват замразени храни, избягвайте да се храните с месо, млечни произведения, сурова риба и сладолед. Обелвайте всички плодове и яжте само готвени зеленчуци. Пийте само бутилирани напитки и преварена вода и избягвайте леда в напитките. Яжте много неподсладено кисело мляко, съдържащо млечни киселина (т. е. „прясно“ кисело мляко), преди да отпътувате, за да осигурите здравословни бактерии в храносмилателната система.

  Лечение при диария

  Билки при диария

  • Запарка от златник: 2 чаени лъжички от изсушения корен се заливат с чаша вряща вода и се запарват 15 минути. Пие се 3 пъти дневно.

  • Внимание: да не се употребява от бременни или от хора с високо кръвно налягане.

  Хомеопатия при диария

  • При обилна диария, придружена от парене и стомашни колики, безпокойство, потиснатост и втрисане: бял арсеник.

  • При повръщане и диария, съпроводена с обилна студена пот: бяла чемерика (Veratrum album).

  • След обилно подправени храни, тежест в стомаха, липса на жажда: потайниче (съсънка).

  • След възбудителни средства (кафе, алкохол, подправки) диарията се редува с безплодни напъни: блювателен орех (Nux vomica).

  Да се взема на всеки 30 минути до 4 дози и да се повтори при необходимост

  Китайска медицина при диария

  • При остри диария се препоръчват глухарче, златна нишка и корен от лимонки (лимонче).

  Хранене при диария

  • Диарията е един от най-разпространените симптоми на хранителната алергия.

  • Не яжте твърди храни. За да заместите липсата  сол и вода и да предотвратите обезводняването (това е особено важно за  малките деца и хората в напреднала възраст)прибавете 1 чаена лъжичка сол и 2 кафени лъжички захар към 1 литър преварена вода и половин литър портокалов или лимонов сок. Да се пие по половин литър от сместа на час, докато симптомите утихнат.

  • За нормализиране на стомаха се настъргва една ябълка и се изяжда, след като покафенее. Това е ефикасно средство на народната медицина.

  • Киселото мляко, което съдържа Lactobacillus acidophiillus, трябва да се взема като предпазна мярка и ефикасно лекува диарията. Освен това може да се вземе 1/2 чаена лъжичка прах от Bifidobacteria и 1/2 чаена лъжичка Lactobacillus bulgaricus (които се продават в магазините за здравословна храна), разбъркват се в чаша изворна вода и се пие 3 пъти дневно.

  Традиционна медицина при диария

  • Диарията е естествен път за изхвърляне на вредните бактерии или на инфекция, следователно вече не се препоръчват лекарства срещу нея, тъй като те може да удължат неразположението, възобновяващата се, постоянна или кървава диария трябва да се изследва от лекар.

   

  Продукти свързани със статията

  1. Златна пръчица стрък - при цистит, Solidago virgaurea

   Златна пръчица стрък - при цистит, Solidago virgaurea

   Цена: 1,76 лв.

  2. Арсеникум, ARSENICUM ALBUM CH 9, Боарон

   Арсеникум, ARSENICUM ALBUM CH 9, Боарон

   Цена: 5,54 лв.

  3. Глухарче корен, Taraxacum officinale L. Екстра качество!

   Глухарче корен, Taraxacum officinale L. Екстра качество!

   Цена: 3,34 лв.