Бучка в гърдата – причини и предпазване

Причина за това може да е киста (известна още като фиброциститна болест), втвърдяване на млечните жлези (фиброаденома, тумор в жлеза или във форма на жлеза), доброкачествен тумор или рак. Симптомите се изразяват в образуването на бучки, втвърдени или меки пространства, промени в големината на зърната, цвета на кожата и формата или увисването на гърдите и набръчкване на кожата. Болката е рядкост. Повече от 80% от образуванията по гърдите не са ракови, но всички трябва да са прегледани от лекар.

Бучка в гърдата

Предпазване

Хранителните съвети по-долу предпазват от бучки в гърдите.

Лечение

Практически съвети

• Носете сутиен.

• Преглеждайте гърдите си след всяка менструация.

Хранене

• Болки и бучки в гърдите се разсейват у някои хора с увеличената употреба на витамин А (съдържащ се в черния дроб, бъбреците, яйчения жълтък и нискомаслените млечни продукти) и на бета-каротин (съдържащ се в тъмнозелените, наситеножълтите и оранжевите зеленчуци; цветно зеле, спанак, моркови, кайсии, праскови).

Витамин Е подпомага усвояването на витамин А (витамин Е се съдържа в растителните мазнини, семките, покълналата пшеница, орехите, плодовете на авокадо, пълнозърнестия хляб и варива, спанака, цветното зеле, аспержите, сушените сливи). От друга страна, опитайте и с увеличена доза витамин Е - 200 мг. дневно. (Но преди това се консултирайте с лекар дали не страдате от високо кръвно налягане.)

• Жени с ниско съдържание на селен са подложени на по-голям риск за развиването на фиброциститна болест ни гърдите. Селенът се съдържа в пшеницата и ориза, овесените ядки, птичето месо, нискомаслените млечни продукти, крехките меса, дреболиите, рибата и морските деликатеси.

• Лекарства на основата на масло от вечерна иглика помагат за ограничаването на бучките в гърдите: вземайте 5OO мг. два пъти дневно.

• Бучките в гърдите увеличават размерите си при наличието на мазнина. Ограничете мазнините в храната и увеличете целулозата (пълнозърнени храни, зеленчуци, плодове и бобови растения). Това ще намали естрогена в организма, което ще доведе до понижено хормонално съдържание в гърдите.

• Ако сте с наднормено тегло, опитайте се да намалите килограмите.

• Намалете употребата на кофеин (кафе, чай, шоколад, коли).

Упражнения

• Упражненията стимулират кръвообращението в гърдите, което помага да се изчистят токсините. Редовните разходки, плуването, спортовете с ракети и аеробиката са полезни занимания.

Традиционна медицина

• Гърдите трябва редовно да се преглеждат от лекар или медицинска сестра, най-добре, когато отивате за натривка. Обикновено се извлича течността от кистите, а другите образувания се премахват по хирургически път.

  1. БЕТА КАРОТЕН ( ВИТАМИН А ) 1200 mcg, 100 КАПСУЛИ
  1. ИГЛИКА КОРЕН КОРЕНИЩЕ
  1. EVENING PRIMROSE OIL / ВЕЧЕРНА ИГЛИКА МАСЛО  100 СОФТГЕЛ КАПСУЛИ