bilki.bg - Раят на билките!

Количка 0 бр. 0,00 лв.

Бучка в гърдата – причини и предпазване

Бучка в гърдатаКакво представлява бучката в гърдата, видове бучки

Неоплазма (тумор) на млечната жлеза при жените е патологична пролиферация на тъкан, състояща се от качествено променени клетки на гърдата.

 • Вечерна иглика, Bioherba, 500 мг, 100 софтгел капс.

  Вечерна иглика, Bioherba, 500 мг, 100 софтгел капс.

  Цена: 19,79 лв.

 • Бета Каротен (Натурален Витамин А), Bioherba, 1200 мкг, 100 капс.
 • Неоплазмите на гърдите са както доброкачествени, така и злокачествени. До 80% от всички тумори на гърдата са доброкачествени. Промените в млечната жлеза се делят на дифузни и локализирани. Локализирани са:

  фиброаденом - една от формите на възловата мастопатия, състои се от обрасла жлезиста и съединителна тъкан, възниква на фона на хормонален дисбаланс
  киста - е капсула с течно съдържание, разположена в каналите на млечната жлеза, възниква на фона на хормонален дисбаланс
  интрадуктален папилом - локализиран в каналите на зърното
  липома - тумор, състоящ се от мастна тъкан

  Бучка в гърдата причини

  Причина за това може да е киста (известна още като фиброциститна болест), втвърдяване на млечните жлези (фиброаденома, тумор в жлеза или във форма на жлеза), доброкачествен тумор или рак. Симптомите се изразяват в образуването на бучки, втвърдени или меки пространства, промени в големината на зърната, цвета на кожата и формата или увисването на гърдите и набръчкване на кожата. Болката е рядкост. Повече от 80% от образуванията по гърдите не са ракови, но всички трябва да са прегледани от лекар.

  Бучка в гърдата симптоми

  Често срещна женска при болест на гърдата е мастит. Маститът, който се състои в образуването на вътрешна супорация, може да бъде както остър, така и хроничен.
  Първият вид заболяване възниква, като правило, по време на кърменето, което допринася за стагнация на млякото, както и за влизане в инфекцията на гърдата чрез пукнатини в зърната.
  Мастит се характеризира със следните симптоми на следните симптоми.
  Покачващи се температури
  Увеличаване на аксиларните лимфни възли;
  Остра гръдна болка;

  Друга болест на гърдите, която се проявява много често при жените е мастопатия. Това е доброкачествена възпалителна промяна, обикновено развиваща се в резултат на хормонални разстройства. Признаците му са бучки в гръдния кош, болката и изхвърлянето от зърната.

  Доста честа форма на болест на гърдата е киста на гърдата. Това заболяване обикновено се случва и поради хормонална недостатъчност, силен рисков фактор по-специално е злоупотребата с перорални контрацептиви. В резултат на това в гръдния кош се формират пълни с течности кухини.

  Не е изненадващо, че болестта на гърдата, като рак, е най-страховитият. Ситуацията се усложнява от факта, че в първите етапи болестта може или да не се прояви изобщо, или да даде симптоми, наподобяващи признаци на мастопатия. Ето защо при най-малкото подозрение за наличието на ракови клетки е необходимо да се подложи на допълнителни изследвания сканирания като кръвни изследвания, мамограми, ултразвукови биографии. Това ще помогне да се направи правилна диагноза.

  Рискови фактори при бучка в гърдата

  Фамилна история
  Основният рисков фактор за развитие на рак на гърдата е наличието в семейството на случаите на това заболяване.

  BRCA генни мутации
  * 3% от всички жени (в Израел това са предимно жени от ашкенази и иракски произход) имат генетични мутации BRCA, което увеличава риска от развитие на рак на гърдата в млада възраст.

  Хормонозаместителна терапия в менопаузата
  Хормонозаместителната терапия, ако се прилага на жени по време на менопаузата в продължение на 5 или повече години, увеличава риска от развитие на рак на гърдата с около 50%.

  Алкохол и мазнини
  Наднорменото тегло, богатите на мазнини храни и алкохол са трите известни фактора, които увеличават риска от развитие на рак на гърдата и други видове рак.

  Предпазване от бучка в гърдата

  Хранителните съвети по-долу предпазват от бучки в гърдите.

  Лечение на бучка в гърдата

  Практически съвети при бучка в гърдата

  • Носете сутиен.

  • Преглеждайте гърдите си след всяка менструация.

  Хранене  при бучка в гърдата

  • Болки и бучки в гърдите се разсейват у някои хора с увеличената употреба на витамин А (съдържащ се в черния дроб, бъбреците, яйчения жълтък и нискомаслените млечни продукти) и на бета-каротин (съдържащ се в тъмнозелените, наситеножълтите и оранжевите зеленчуци; цветно зеле, спанак, моркови, кайсии, праскови).

  • Витамин Е подпомага усвояването на витамин А (витамин Е се съдържа в растителните мазнини, семките, покълналата пшеница, орехите, плодовете на авокадо, пълнозърнестия хляб и варива, спанака, цветното зеле, аспержите, сушените сливи). От друга страна, опитайте и с увеличена доза витамин Е - 200 мг. дневно. (Но преди това се консултирайте с лекар дали не страдате от високо кръвно налягане.)

  • Жени с ниско съдържание на селен са подложени на по-голям риск за развиването на фиброциститна болест ни гърдите. Селенът се съдържа в пшеницата и ориза, овесените ядки, птичето месо, нискомаслените млечни продукти, крехките меса, дреболиите, рибата и морските деликатеси.

  • Лекарства на основата на масло от вечерна иглика помагат за ограничаването на бучките в гърдите: вземайте 5OO мг. два пъти дневно.

  • Бучките в гърдите увеличават размерите си при наличието на мазнина. Ограничете мазнините в храната и увеличете целулозата (пълнозърнени храни, зеленчуци, плодове и бобови растения). Това ще намали естрогена в организма, което ще доведе до понижено хормонално съдържание в гърдите.

  • Ако сте с наднормено тегло, опитайте се да намалите килограмите.

  • Намалете употребата на кофеин (кафе, чай, шоколад, коли).

  Упражнения  при бучка в гърдата

  • Упражненията стимулират кръвообращението в гърдите, което помага да се изчистят токсините. Редовните разходки, плуването, спортовете с ракети и аеробиката са полезни занимания.

  Традиционна медицина при бучка в гърдата

  • Гърдите трябва редовно да се преглеждат от лекар или медицинска сестра, най-добре, когато отивате за натривка. Обикновено се извлича течността от кистите, а другите образувания се премахват по хирургически път.

   

  Продукти свързани със статията

  1. Бета Каротен (Натурален Витамин А), Bioherba, 1200 мкг, 100 капс.
  2. Иглика корен, Primula veris L.

   Иглика корен, Primula veris L.

   Цена: 6,34 лв.

  3. Вечерна иглика, Bioherba, 500 мг, 100 софтгел капс.

   Вечерна иглика, Bioherba, 500 мг, 100 софтгел капс.

   Цена: 19,79 лв.