Добре дошли в bilki.bg - Раят на билките!

Количка 0 бр. 0,00 лв.

Мъжка папрат, действие и приложение на билката

(противоглистна папрат)

Dryopteris filix-mas (L.) schott (Nephrodium filix-mas (L.) Strempel; Aspidium filix-mas Sw.)
Aнглийски – Schott, Руски - Щитовник мужской, Френски - Fugere male, Немски - Gewdnlicher Wurmfarne,
Сем. Polypodiaceae — Папратови

paprat.jpg

Български наименования синоними на мъжка папрат

горска папрат, противоглистна папрат, меча папрат.

Основно действие на мъжка папрат

Глистогонно (при тениози).

Експериментални и клинични данни на мъжка папрат

Фармакологичното действие на мъжката папрат се дължи на съдържащите се в коренището й активни вещества, които действат парализиращо върху гладката мускулатура на тениите, в резултат на което те лесно биват изхвърляни от организма с изпражненията. За тази цел лечението с мъжка папрат се комбинира с даването на очистителни средства. В медицината широко се използва етерният екстракт от коренищата на билката, който е класическо средство при лечение на тениози. Екстрактът представлява зеленикава течност, неразтворима във вода, но разтворима в масла, с неприятен вкус. Според изследванията на Андонов от 1967г. и Дундаров от 1973г. техните екипи водните и спиртните екстракти от мъжка папрат притежават антивирусно действие спрямо извънклетъчен и вътреклетъчен вирус Herpes zoster.

Лечебни свойства и приложение на мъжка папрат

Благодарение на състава си, който е богат на различни лекарствени компоненти, растението има следните способности: укрепва и формира правилния скелет; подобрява функционирането на нервната система; нормализира метаболизма; Има тонизиращо, успокояващо, дезинфекциращо, антибактериално и спазмолитично действие; почиства организма от токсини; укрепва имунната система; решава много кожни проблеми (екзема, обриви, нелечителни увреждания за дълго време); ефективен при хронично главоболие; облекчава ревматичните болки; бори се с паразити.

Емпирични данни на мъжка папрат

В народната медицина мъжката папрат се използва външно за бани при разширени вени на крайниците и при кожни заболявания. Поради високата си токсичност билката не намира приложение за вътрешна употреба.

Описание на мъжка папрат

Многогодишно тревисто спорово растение с дебело косо или изправено, до 25 см дълго, кафяво коренище, покрито с многобройни останки от стари листа. В предната част на коренището ежегодно се развиват няколко листа до 1 м дълги, с дръжки до 30 см и двойно переста петура, листчетата линейно ланцетовидни остри, на къси дръжчици, с продълговати тъпи остроназъбени делчета. Спорангиите приседнали, сгрупирани по много в сори, покрити с бъбрековидни люспи — индузии. Спорите узряват юли - септември.

Разпространение на мъжка папрат

Расте из сенчести влажни места в горите и храсталаците, предимно в планините. Разпространено из цялата страна докъм 1800 м надморска височина. Среща се в цяла Европа (без крайните северни и южни части).

Време и начин на бране на мъжка папрат

Беритбата на папрат започва с настъпването на май. Но тогава все още няма много млади издънки и ги събираме дълго време. До средата на май има повече от тях, а след това започва масово събиране. Папратът расте бързо и с течение на времето няма много млади издънки, така че е важно да не пропуснете подходящ период. Дръжките се режат на височина не повече от 20-30 см. В такъв момент токсичните вещества все още не са депозирани в тях и тяхната употреба е безопасна. Средният темп на растеж на папратите е 6-8 см на ден (в зависимост от това дали расте на слънце или на сянка), така че 5-6 дневно растение има растеж от около 30 см. Именно растежът е показател за безопасността на папратите. Но твърде младите издънки също не са подходящи за събиране. Смята се, че най-високата концентрация на хранителни вещества е в растенията на възраст 3-5 дни. Събраните издънки се връзват в снопове с диаметър 5-7 см и се връзват с еластична лента, а неравните краища на леторастите се изравняват с нож или ножица.

Съчетание с други билки на мъжка папрат

Ползва се отделно и се съчетават само по препоръка на лекуващия терапевт.

Дрога на мъжка папрат

Коренище от мъжка папрат (Rhizoma Filix maris).

Съдържание на мъжка папрат

Коренището съдържа сбор от действащи вещества, които се определят като суров филицин. От него са изолирани редица кристални вещества — флороглуцинови производни с маслените киселини: аспидинол (Ci2Hi0O4) — мономер (5%), албаспидин (С25Н3808) — димер, флаваспидинова киселина (С24Н3о08) — димер (50—60%), филиксова киселина (С36Н4.4О12) — тример (20%).
Колкото повече са ядрата на флороглуцина, толкова по-силно е фармакологичното им действие и по-малка тяхната стабилност.
В билката се съдържат още филиксдъбилна киселина (10%), горчиви вещества, малко етерично масло, тлъсто масло (6%), восъци, захар, летливи мастни киселини и техни естери, зелено багрило, нишесте.

paprat_2.jpg

Нежелани ефекти на мъжка папрат

Извлеците от мъжка папрат притежават дразнещо действие върху стомашно-чревния тракт, изразяващо се в повръщане и кървава диария. При напреднала бременност могат да предизвикат рефлекторно контракции на маточната мускулатура и аборт. В големи дози мъжката папрат възбужда централната нервна система. Сравнително често се засяга зрителният анализатор , като временната слепота, развиваща се непосредствено след поемане на мъжка папрат, може да премине в атрофия на зрителния нерв и трайна загуба на зрението. Билката притежава потискащо действие върху силата и честотата на сърдечните съкращения.
Отравяне с билката може да се развие от сравнително малки, дори терапевтични дози. Началните симптоми се изразяват в главоболие, световъртеж, повишена рефлекторна възбудимост. При. по-тежки форми са налице болки в стомашната област, повръщане, кървава диария, нарушения в зрението, изразяващи се в двойно виждане, промяна в цветното възприятие с преобладаване на жълтия цвят (ксантопсия). Тежките форми протичат с тонични гърчове и загуба на съзнанието. Смъртта настъпва от сърдечна или дихателна недостатъчност.

Лечението на отравянето с мъжка папрат има симптоматичен характер. За елиминиране на поетата отрова се дават незабавно солеви очистителни. Особено внимание следва да се обърне на поддържането на водно-солевия баланс в организма пред вид загубата на течности и соли при наличие на повръщане и диария. При гърчове венозно се въвеждат барбитурати или бензодиазепинови вещества.

Начин на приложение на мъжка папрат

При употреба на извлеци от мъжка папрат като тенифугно средство е необходимо да се спазват следните правила: Един ден преди лечението болният не трябва да се храни с продукти, съдържащи масла, като най-добре е да бъде поставен на млечна диета; извлекът от билката се поема на гладно; след извлека на болния се дава очистително, което не трябва дя бъле рициново масло. Най-добре е да се използва английска сол в доза 30 г: при изхвърляне на тенията дефекацията да се извърши в гърне с топла вода, за да се избегне разкъсването й. Ако няма на разположение екстракт от мъжка папрат, може да се използват коренищата, като 1 супена лъжица от тях се залее с 400 г вода, вари се в продължение на 10 мин. Отварата се прецежда и се изпива на три пъти през 2 часа. След два часа се изпива 30 г английска сол.

За външна употреба на мъжка папрат

1/2 кг счукани коренища се варят в 5 л вода в продължение на 5 часа, като водата може да се долива. С получената отвара се правят бани. Една отвара не може да се използва за повече от 5 бани. Общо се препоръчват около 30 бани при разширени вени на краката и други кожни заболявания.  

 Съчетание с други билки

 Често се съчетава с върба, ехинацея, калина, детелина, градински чай.

Природозащитен статут и заплахи на мъжка папрат

Видът не е защитен от Закона за биологичното разнообразие. При брането на Мъжката папрат като билка, е нужно да се оставят 1/3 от добре развитите растения, за да се осигури естественото размножаване на растението и възстановяването на находището.

Продукти свързани със статията

  1. ТРОЙЧАТКА TM Биохерба, детокс, при паразити, 100 капсули х 250мг
  2. Пакет в подкрепа при Паразити
  3. Противопаразитна програма по Хулда Кларк ( карамфил , сладък пелин , орех ) 100% веган, Детокс Пакет
  4. Детокс Пакет - най-добрата формула за прочистване на тялото, три перфектни продукта
  5. ТРОЙЧАТКА™ КОМПЛЕКТ - ПРОТИВОПАРАЗИТНА ПРОГРАМА, ДЕТОКС ПАКЕТ