Леска кора - при разширени вени, Corylus avellana
Безплатна Доставка над 59 лв до 7 кг.
- Производител: Bilki.bg - Билки ЕООД
Леска кора - билка
Corylus avellana L.
Леската е голям широколистен разклонен храст или дърво, достигащ височина 5-8 метра. Плодът на леската се нарича лешник.
С лечебна цел се използват кора, плодове и листа от леска.
Лечебните свойства на леска се дължат на уникалния му химичен състав. В листата на леска са открити висок процент аскорбинова киселина, етерично масло, гликозид мирицитрозид, каротин, танини, антоцианини, палмитинова киселина. Кората съдържа етерично масло, оцветители и танини, бетулин, лигноцерилов алкохол. Плодовете на обикновената леска са богати на протеини (до 18%), по-специално, особено ценен протеин - Корелин; захари, въглехидрати, каротин, витамини PP, B, E. Ядките съдържат голям процент масла, които съдържат наситени и ненаситени мастни киселини (линолова, олеинова, миристинова, стеаринова).
Приложение в традиционната медицина
Чай от кора на Леска е чудесно натурално лечебно средство за бъбреци.
Поради уникалния си състав и лечебни свойства, обикновеният лешник е особено популярен и се използва като билка в народната медицина при възпаление на пикочните пътища, цистит, за засилване тонуса на венозните кръвоносни съдове и капилярите и за намаляване пропускливостта на капилярните стени, капилярни кръвоизливи, разширени вени, варикозни язви и др.
Действие на Леска кора
Съдосвиващо, капиляроукрепващо и противовъзпалително.
Начин на употреба на Леска кора
Запарка: 1 супена лъжица ситно нарязана суха билка на 1 чаша вряща вода. Получената запарка се изпива в продължение на 1 ден.
Състав
Леска кора, нарязана на парченца (Corylus avellana L.).
Научете повече за Леска кора
Характерни особености
Обикновена леска (лат. Corylus avellana) е вид широколистни храсти, по-рядко дървета, принадлежащи към рода Hazel (лат. Corylus), семейство бреза (лат. Betulaceae). Родът има приблизително 20 вида, разпространени в Евразия и в Северна Америка. Обикновена леска (лат. Corylus avellana) и ломбардски орех или леска едър (лат. Corylus maxima Mill.) - най-популярните видове, които са важни за икономиката и хранително-вкусовата промишленост.