Добре дошли в bilki.bg - Раят на билките!

Количка 0 бр. 0,00 лв.

Ролята храносмилателната система

Хранене на бебета и децаdetsko-hranene.jpgОтглеждането на здрави деца е една от най-важните задачи навсеки родител. Менюто с високо  качество на храната ще осигури хранителни вещества за децата подпомагащи техния растеж и здраве. Първата година от живота се характеризира с бързо физическото развитие. Адекватността на хранителния прием ще има ефект върху това как бебето ще си взаимодейства с околната среда. Здравословните храни осигуряват на бебетата енергията да сучат, което помага за тяхното по-бързо адаптиране към околната среда и взаимодействие и връзка с майката. Растежът от една годишна възраст до пубертета е по-бавен, отколкото през първата година от живота. Като цяло в предучилищна и училищна възраст децата изпитват постоянен физически растеж и бърз когнитивнен растеж свързан с езиковите и социалните им умения. Децата в тази възраст трябва да имат балансиран хранителен режим, като по този начин да си набавят необходимите им витамини и минерали, които да им осигурят достатъчното количество от основни хранителни вещества. Витамините и минералните са добавки, чийто прием е най-подходящ по време на хранене.
 


Ролята на храносмилателната система


detsko-hranene-3.jpg

Правилното храносмилане е в резултат на добро здраве и имунитет. Дисфункцията на храносмилането може да бъде важен фактор за развитието на хранителни алергии и много заболявания. Не само хаотичните храни и хранителни вещества с малка стойност са достатъчни, но също и непълното усвояване на молекулите от храните могат да са неподходящи за абсорбиране в тялото. Независимо колко е питателна храната на детето, за да има някаква хранителна стойност, храносмилателните органи и микрофлора на червата трябва да функционират добре. Храносмилателният тракт се състои от уста, хранопровод, стомах, тънки черва (които имат три различни части) и дебело черво. Поддържащите органи на храносмилателната система са черния дроб и задстомашната жлеза, които осигуряват важни секрети за разграждането на храната. Микрофлората на червата също играе важна роля за здравето на храносмилателната система. Тези микроорганизми помагат да се регулира рН на храносмилателния тракт, пазят от свръхрастеж на нежелани бактерии, помагат в разпределението на хранителните частици и да играят важна роля в имунната защита. Тъй като храносмилателната система си взаимодейства с околната среда чрез храната, която ядем, нашата система е защитена с имунни тъкани, които помагат за защитата на организма от токсини. Връзката между имунната система и храносмилателната система е много здрава.

Когато бебето се ражда храносмилателната му система все още е незряла. През първите 12 до 18 месеца храносмилателния тракт на бебето съзрява и става способен да се справи с всички видове храни. Ако бебето е изложено на хранителни вещества и протеини преди храносмилателната система да е в състояние да смила тези молекули, за тялото на детето има потенциална опасност да се появят антитела. Антителата могат да останат в обращение и следващия път, когато храната се поглъща, тялото ще предизвика имунен отговор. Общата хранителна алергия може да доведе до симптоми, които включват колики, запек, диария, газове, подуване на корема, обрив по кожата, екзема, повтарящи се инфекции на дихателните пътища, инфекции на ушите, астма, възпаление на сливиците, промени в настроението, проблеми в поведението и раздразнителност.

detsko-hranene-2.jpgСлед като тялото е изградило непоносимост към дадена храна, продължаването на поглъщане на конкретната храна може да предизвика непоносимост към други храни. Това се дължи на чревната мембрана на бебето, която става по-пропусклива за други вредни вещества. Обикновени храни, причиняващи тези реакции са краве мляко и продукти, като: яйца, царевица, пшеница, цитрусови плодове и фъстъци. Човек може да види колко е важно за доброто здраве, храносмилателния тракт на детето да работи добре. Ако захранването започне твърде рано, особено при високо - рискови алергични храни, или детето често е било лекувано с антибиотици, храносмилането ще се наруши.Осигуряването на добра храносмилателна функция става, чрез качествени храни, по-дълго дъвчене, като не се допуска преяждане. Всичко това ще допринесе за общото добро здравословно състояние на организма и ще намали риска от хронични заболявания.

 

 

 

 

Продукти свързани със статията

  1. ЧАЙ ПРИ ТЕЖЕСТ СЛЕД НАХРАНВАНЕ
  2. КАРАМФИЛ 510 МГ, 100 КАПСУЛИ, БИОХЕРБА, за храносмилане, при подуване
  3. МЕНТА ЛИСТ 300МГ, 100 КАПСУЛИ, БИОХЕРБА Р
  4. Билков чай - СТОМАШЕН при ЯЗВА, ГАСТРИТ и ВЪЗПАЛЕНИ ЧЕРВА ХРАНОПРОВОД