bilki.bg - Раят на билките!

Количка 0 бр. 0,00 лв.

Черен бъз, използване на плодовете, дозировка, приложение

Черен бъз

Sambucus Nigra

Черен бъзИзползвани части: цветове, плодове.

Действие: антикатарално, изпотяване, неспецифичен имуностимулант.

Употреба: Черният бъз е билка, която стимулира неспецифичните функции на имунната система, особено в горните дихателни пътища, носната лигавица и синусите. Можете да го използвате като лековито средство при синузит, хрема, настинки, болки в ушите, болки в гърлото и постназална секреция. Той успокоява лигавиците, намалява възпалението на мембраните, пресушава прекомерното отделяне на секрет и стимулира локалния имунен отговор. Това му качество се дължи на съдържанието на летливи етерични масла, както и танините. Полезен е и при треска, когато се прилага, като горещ чай или вана.

Добре е да се комбинира с цветове от бял равнец цветя и блатен тъжник. Използвайте билката при респираторни заболявания, придружени с висока температура и възбуда. Може да се смесва се с липов цвят, за да се направи отличен чай за грип.

Един от най-добрите чайове за настинка и грип е сместа от равни количества от цветове от бъз, коча билка, мента и половината цветовете от бял равнец. Подсладете с малко мед, тъй като чаят може да бъде горчив и давайте често през деня.

Черният бъз е безценен при лечение на най-острите заболявания в детството, които често са съпроводени с висока температура и хрема. Също така може да се използва от по-възрастни съчетан с други билки за билков чай.

Можете да правите конфитюри, сиропи и вина. Сиропът е отлична база за сироп за кашлица.

 • Черен бъз плод - за силен имунитет, Sambucus nigra

  Черен бъз плод - за силен имунитет, Sambucus nigra

  Цена: 2,78 лв.

 • Ехинацея, Прополис и Бъзов плод Тинктура за имунитет, Bioherba, 50 мл
 • Препарати и дозировки

  Инфузия: Използвайте 1 чаена лъжица билка в 226 гр вряща вода, оставете да поври 5 минути и се прецедете. Давайте по 1 чаена чаша 3 пъти на ден. За бебетеа давайте по 1-2 пипети на ден.

  Тинктура: Давайте по 1 чаена лъжичка 3 пъти на ден.

  Сироп: Използвайте една чаена лъжичка 3 пъти на ден. Добавете в топла вода, за да  стане сладка топла напитка. Локалното измиване на възрастните с цветове може да се използва за охлаждане при температура, сърбеж по кожата и за подсушаване на мокрещи рани. Добавете инфузията в топла вана, за да сваляне на температура.

  Продукти свързани със статията

  1. Бъз, Ехинацея, Хидрастис комплекс - за силен имунитет, Bioherba, 480 мг, 100 капсули
  2. Черен бъз плод - за силен имунитет, Sambucus nigra

   Черен бъз плод - за силен имунитет, Sambucus nigra

   Цена: 2,78 лв.

  3. Черен бъз цвят ронен - при простудни и бъбречни заболявания, Sambucus nigra
  4. Бъзак за имунитет, Bioherba, 340 мг, 100 капсули

   Бъзак за имунитет, Bioherba, 340 мг, 100 капсули

   Цена: 17,59 лв.