Добре дошли в bilki.bg - Раят на билките!

Моята Количка 0 бр. 0,00 лв.

Кола, билката Cola Acuminata, действие и приложение на билката

Ботаническо наименование: Cola acuminata

Синоним-кола ядки.

Кола, билката Cola AcuminataХимични свойства на билката кола

Кофеин, теобромин, танин, мазнини, захар, нишесте.

Физиологично действие на Кола - местните жители на западната част на тропическата Африка използват най-често семената на кола, за да преодолеят умората, да се подкрепят при дълго и изтощително ходене и да преодолеят депресията и меланхолията.

Тя е високо ценена и често се използва под формата на чай, като заместите на кафето и какаото, в цивилизованите страни.

Агентът поддържащ физическата сила е в забележителна степен. Тонизира сърцето, увеличава силата на пулса; регулира го, увеличава артериалното напрежение, предизвиква диуреза, но забавя тъканния метаболизъм. Стомашен тоник, предизвикващ нормален апетит и добро храносмилане. Възстановява нормалното действие на стомашно-чревния тракт.

Устройство и разпространение на билката кола

Растението кола е вечнозелено красиво дърво. То може да достигне височина до 20 метра и прилича донякъде на кестен, защото има висящи клони с кожести продълговати листа, жълти цветя и звездовидни плодове. Това дърво започва да дава плодове едва на десетата година и дава около 40 килограма ядки годишно. Плодът е доста едър и може да достигне дължина от около 5 см. Всяко от тях съдържа почти десет семена, ухаещи на рози, които са с ядки. Първоначално тези семена може да изглеждат горчиви, въпреки че бързо се свиква с техния вкус. Заслужава да се отбележи, че плодовете съдържат три пъти повече кофеин от кафените зърна.

Родното място на кола се счита за западния бряг на Африка. Това растение не е много причудливо и лесно се вкоренява в други условия. Расте в Цейлон, Индия, Сейшелите, Занзибар, Австралия и Антилските острови. Днес тази ядка се разпространява почти в целия свят. 

Кола, билката Cola AcuminataТерапия с билката кола

Семената кола се използват  при неврастения и истерия, характеризираща се с голямо умствено разочарование, предразположение към депресия, раздразнение. Особено е препоръчителна, ако сърцето е слабо или функционира неправилно, характерно с обща мускулна слабост. Използва се също така при церебрална анемия и е отлична помощ при обща анемия. Отличен стимулант, при продължителна треска и изтощително заболяване. Има специфична функция при меланхолия.

Употреба на билката кола

Колата се използва също така при затруднени състояния на сърдечния мускул, проблеми с клапата, слабост, диспнея (позната още като задух, е учестено и задълбочено дишане, в което участва и спомагателната дихателна мускулатура). Оказва бързо въздействие върху пулса и допринася за по-добро усещане.

Взаимодействие между ядките с алкохол

Препоръчва се като заместител на алкохолните напитки и е използвана като стимулант и възстановяващ агент при лечение на алкохолизъм.

Препоръчва се при хронична диария с липса на тонус. Използва се и при морска болест, корабен хирург твърди, че е използвал ядки от кола на много пътувания, и е успял да облекчи с тях дори и най-податливите пътници.

Употребяема част на билката кола

Използват се ядките на билката.

Приложение и дозировка на билката кола

5 грама от билката Кола се приготвят във вид на чай, като се запарват за 10 минути със 300мл вряла вода. Употребява се до 10 грама дневно. Силно тонизира, не се приема в късния следобяд и вечер, пречи на съня. *Съдържа кофеин. Благоприятно при алкохолизъм, морска болест.

Нежелани реакции и противопоказания на билката кола

Понякога има странични ефекти от ядката и нейните производни. Може да се появи лошо храносмилане, включително киселини, гадене и повръщане поради прекомерно производство на стомашна киселина. Безсъние, дължащо се на стимулиране на нервната система, високо кръвно налягане, особено при пациенти с хипертония, чувствителни към кофеинови продукти и дори треперене на ръцете при постоянна употреба. Подобно на много ядки, този плод може да предизвика алергична реакция. Чести симптоми: коремна болка, повръщане и диария, хрема и запушване на носа, сърбеж по кожата и дразнене в устата, сърцебиене и задух, в най-тежките случаи има анафилактичен шок. Хората със сърдечни заболявания, страдащи от повишена тревожност, преживели инсулт, не трябва да ядат кола ядки или да консумират други продукти, съдържащи кофеин. Забраната важи и за бременни жени и пациенти на антидепресанти.

Съчетание с други билки на билката кола

Ползва се отделно и се съчетават само по препоръка на лекуващия терапевт.

Взаимодействие между яките кола и различни стимуланти, антибиотици и популярни лекарства

Ядките на билката, заради съдържанието на кофеин в тях се използват за производството на медикаменти, които действат стимулиращо на централната нервна система сърцето и мускулите. Затова не се препоръчва използването на билката заедно с лекарства съдържащи възбуждащи вещества, за да не се получи предозиране, като ефедрин например.
Изпозлването с мафетамини може да доведе до превъзбуда на нервната система.
При приема на антибиотици не се препоручва билката, тъй като те забавят разграждането на кофеин в тялото.Може да доведе до странични ефекти, като главоболие, нервност, напрежение и др.

Продукти свързани със статията

 1. КОЛА СЧУКАНИ ЯДКИ , Cola acuminata , АЛТЕРНАТИВА НА КАФЕТО , ТОНИЗИРА
 2. КОЛА НА ПРАХ , Cola acuminata , АЛТЕРНАТИВА НА КАФЕТО , ТОНИЗИРА

  КОЛА НА ПРАХ , Cola acuminata , АЛТЕРНАТИВА НА КАФЕТО , ТОНИЗИРА

  Цена:

  Редовна цена: 2,26 лв.

  Промо цена 2,03 лв.

  10%