Иван Чай Копорски с Ягода
Иван чай (Epilobium angustifolium или теснолистна върбовка) е старо руско име, оцеляло до днес, а употребата му е неразривно свързана с националната култура, икономика и исторически традиции на руския народ.
Историята на Иван чай е древно предание, което разказва, че някога е живял човек на име Иван. Той обичал да се разхожда сред цветята в червена рубашка. Местните жители, щом забелязвали пурпурния цвят, трептящ сред зеленината казали: „Да, това е Иван - отива за чай."
Иван Чай е тясно свързан с името – ,,Копорски чай “. Това е името на напитката, която в древни времена се е приготвяла от Иван по специална технология, пазена дълго време в тайна в село Капорие, област Санкт Петербург. Още през XII век Иван чай се е споменавал в хроники. През XIX век Иван чаят е доминирал в износа на руската империя и е представлявал силна конкуренция на индийския чай.
Иван Чай е благоприятен при възпалителни заболявания, при нервно напрежение, невроза, болкови състояния. Благодарение на съдържащите се флавоноиди, той има антисептичен и бактерициден ефект.
За билката има доста научни изследвания, при които са докладвани множество ползи и благоприятно въздействие при мигренозно главоболие, безсъние, анемия, инфекции и настинки. Екстрактите от Epilobium angustifolium са благоприятни при стомашна язва; язва на дванадесетопръстника; гастрит; колит; проблеми с простатата или урината, като възпаление на уретрата, разстройства на пикочната система, простатен аденом и доброкачествена простатна хиперплазия (ДПХ) ( Vitalone et al., 2001 ; Vitalone et al., 2003a ; Vitalone et al., 2003b ). Epilobium angustifolium също се използва в традиционната медицина локално, като почистващо, успокояващо, антисептично и лечебно средство за лечение на леки изгаряния, кожни обриви, язви и инфекции, както и за лечение на възпаления на ухото, носа и гърлото /гаргари/.
Иван Чай е източник на:
- витамини от група В;
- 5 пъти повече витамин С, отколкото в лимоните;
- микроелементи: манган, бор, мед, молибден, никел, желязо, титан, литий, калий, калций, магнезий, натрий и др.
Иван Чай укрепва тялото, прояснява ума, подсилва духа.
С добавен сушен плод ягода за прекрасен вкус и добавяйки още повече полезни свойства към чая.
Начин на употреба - Иван Чай Копорски с Ягода:
Поставете 1-2 чаени лъжички в 200-500 мл гореща вода.
Макс. температура на водата трябва да е 75-80 градуса.
За макс. добър резултат изчакайте 15-20 минути за да получите наситен вкус и аромат.
Насладете се на богатия вкус, невероятен аромат и въздействие на напитката.
Консумира се както горещ така и студен до 2 дни при стайна температура, при съхранение в хладилник до 5 дни.
Поради високото си съдържание на фито нутриенти може да се запарва 2-3 пъти, без това да се отрази на качеството на напитката.
Състав - Иван Чай Копорски с Ягода:
Иван чай (Epilobium angustifolium), сублимационно сушен плод ягода.
Натурален природен продукт.
Не съдържа кофеин
Произход:
Извън ЕУ